Странице

петак, 19. октобар 2018.

Baklava od pistaća i badema sa sirupom od kardamoma i pomorandže



Bomba! I to atomska! Inače nisam neki posebni fan baklava, ali ova je toliko posebnog ukusa da mi je odmah postala miljenica. Zbog nje sam i ove godine vukla pistaće iz Grčke, jer neslane i očišćene nisam ovde nalazila, mada kažu da ih ima i kod nas na pijaci na Zelenjaku.. 

Recept je iz TV emisije "Kod Ane" (Ugarković), mada pišu na nekim forumima da ga je "pokupila" sa sajta Bon Appetit. Ja sam ga našla kod dvazen na Coolinarici. Čiji god da je, odličan je! :)
Baklava je mirišljava i aromatična, ne pliva u sirupu a opet je dovoljno sočna. Odnos kora, putera i preliva je baš kako treba.. Ako se puter zameni uljem dobiće se posna poslastica, mada ukus te baklave neće biti tako lep kao sa puterom. Takođe se baklava može praviti i samo sa bademom, pogotovo ako ne mogu da se nabave pistaći.



Sastojci:
400 gr šećera + 7 kašika
600 ml sveže isceđenog soka pomorandže
1 kašičica mlevenog kardamoma
200 gr očišćenih neslanih pistaća
200 gr badema (tostiranog u rerni)
1-2 kašičice cimeta
200 gr putera
500 gr tankih kora za baklavu (oko 15 komada)

Priprema:



  • Pomešati sok od pomorandže sa 400 gr šećera i staviti na vatru da provri, pa kuvati dok se šećer ne rastopi i sirup zgusne. Na kraju dodati mleveni kardamom.
  • Samleti u grubo pistaće i bademe, dodati 7 kašika šećera i cimet, pa sve lepo promešati. Kore iseći na veličinu pleha/tepsije (moja je 38x20cm), a odrezane delove "ukrojiti" pa i njih iskoristiti u toku slaganja baklave.
  • Puter rastopiti. Premazati tepsiju i staviti prvu koru i nju isto premazati puterom. Slagati još 3 kore, a sledeću 5. ne mazati, nego je posuti smesom od pistaća i badema.
  • Na bademe i pistaće ponovo složiti (i namazati) pet kora i ponovo posuti bademe i pistaće. Ponavljati dok se sastojci ne potroše, poslednji je sloj kora. 
  • Složenu baklavu oštrim nožem iseći u obliku rombova i odozgo premazati puterom. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 50 min, odnosno dok gornja kora ne dobije finu rumenu boju.
  • Pečenu baklavu izvaditi iz rerne i toplu preliti hladnim sirupom. Ostaviti da se ohladi.


Poslužiti uz kafu i čašu hladne vode...


Ovo je na Coolinarici bila slika dana 25. oktobra 2018. godine