Странице

понедељак, 21. мај 2018.

Zapečena palenta sa tri sira




Za ljubitelje sira kao što sam ja, lepše kombinacije sireva od ove nema! A da li je podloga testo za picu, neka testenina, ili kao što je u ovom slučaju palenta, nebitno je. Posebno volim ukus plavog sira/gorgonzole u ovom miksu, koji toliko oplemeni ukus da nemam reči! I sasvim mu pristaje naziv sir sa plemenitim plesnima..



Sastojci
2 dcl palente
600 ml vode
100 gr mascarponea (ili neki sličan mekani sir)
50 gr gorgonzole (ili drugog plavog sira)
70 gr narendanog edamera (ili drugog topljivog kačkavalja)
so i biber po ukusu
začinske trave, sveže ili sušene

Priprema:


  • U šerpu uliti vodu, posoliti, dodati kašiku putera i grejati dok ne provri. U provrelu vodu mešajući sipati palentu i nastavit kuvanje uz stalno mešanje još par minuta - palenta treba da je čvršća. Toplu usuti manju podmazanu tepsiju.
  • Ohlađenu palentu premazati maskarponeom, preko njega izmrvite gorgonzolu, a po gorgonzoli posuti rendani kačkavalj. Pobiberiti i po želji pobacati malo sitno seckanog bosiljka ili timijana
  • Peći u rerni zagrejanoj na 220 °C dok se sir fino ne otopi i porumeni. 

Seći na kocke, trouglove, ili na parčad po želji i poslužiti kao samostalno jelo uz činiju rukole ili zelene salate.




Ideja smile2204/Coolinarika