Kolač od belanaca, koji se uglavnom pravi kada ima preostalih posle pripreme nekog drugog kolača ili testa. Kod mene to nije slučaj jer svuda koristim cela jaja, ali mi se u poslednje vreme nakupe belanca jer moja frajla Juca dobija živa žumanca radi lepše dlake, pa preostala belanca koja su "kolateralna šteta" završe u ovom komisbrotu.
Pravila ga je još moja baba, u to vreme su se u testo dodavali samo orasi i suvo grožđe i to upola manje nego što sad dodajem ja. Moja mama je ubacivala još i suve smokve i badem, a sad kada ima kojekakvog suvog voća (čak i egzotičnog poput marakuje, manga ili papaje), baš svako dolazi u obzir. Odlučila sam se za miks klasičnog i novog - pored oraha i suvog grožđa dodala sam još sušene brusnice, kandiranu koru pomorandže i malo badema. I baba i mama su kolač pravile bez masnoće (ulja ili putera), odličan je i tako, pa sam je i ja izostavila!
Inače su mere za ovaj kolač u šoljama, pa koliko je zapremina belanaca, toliko je ostalih sastojaka - obično ide po šolja belanaca, šećera i brašna, plus šolja sušenog voća pomešanog sa orasima. Ja ne volim da merim na šolje, nego sve preračunam u grame, a vi kako vam drago. Još da dodam da belanca mogu da budu i iz zamrzivača..
Pravila ga je još moja baba, u to vreme su se u testo dodavali samo orasi i suvo grožđe i to upola manje nego što sad dodajem ja. Moja mama je ubacivala još i suve smokve i badem, a sad kada ima kojekakvog suvog voća (čak i egzotičnog poput marakuje, manga ili papaje), baš svako dolazi u obzir. Odlučila sam se za miks klasičnog i novog - pored oraha i suvog grožđa dodala sam još sušene brusnice, kandiranu koru pomorandže i malo badema. I baba i mama su kolač pravile bez masnoće (ulja ili putera), odličan je i tako, pa sam je i ja izostavila!
Inače su mere za ovaj kolač u šoljama, pa koliko je zapremina belanaca, toliko je ostalih sastojaka - obično ide po šolja belanaca, šećera i brašna, plus šolja sušenog voća pomešanog sa orasima. Ja ne volim da merim na šolje, nego sve preračunam u grame, a vi kako vam drago. Još da dodam da belanca mogu da budu i iz zamrzivača..
"Srpski kuvar" - recept za beli komisbrot |
Sastojci:
180-190 gr belanaca (~5)
180 gr šećera
10 gr (kesica) vanil-šećera
110 gr brašna + 1 kašika za suvo voće
100 gr seckanih oraha (ili badema, lešnika)
100 gr sušenog voća
(40 gr sušenih brusnica+30 gr kandirane korice pomorandže+30 gr suvog grožđa)
(40 gr sušenih brusnica+30 gr kandirane korice pomorandže+30 gr suvog grožđa)
Priprema:
- Umutiti belanca u sneg, dodati šećer u dva-tri navrata, pa još mutiti da se šećer skoro rastopi i masa bude bez kristala.
- Seckane orahe i suvo voće pomešati brašnom i vanil-šećerom, pa pažljivo umešati u sneg od belanaca lagano prevrćući lopaticom ili varjačom.
- Masu uliti u uži duguljasti kalup obložen pek papirom (ili ga podmazati i posuti brašnom) i peći 40 minuta na 180°C. Na pola pečenja pokriti alu-folijom da ne gori.
- Pečen komisbrot prohladiti desetak minuta i pažljivo izručiti iz kalupa na žicu da se hladi. Skroz ohlađen seči na režnjeve debljine prsta i poslužiti.