Странице

понедељак, 5. децембар 2016.

Blini sa kefirom



Doneo mi kum pre nekog vremena kavijar od lososove ikre. Gde ću - šta ću, reko' ajde da ga gustiram kao što ga jedu Rusi - sa blinima, njihovim omiljenim palačinkicama sa dodatkom heljdinog brašna.. Posle sam ih zalivala medom, da zaokružim uživanje. 😊

Mnogima je poznato da Rusi imaju svoju vrstu palačinke blin koji se još od daleke prošlosti često jeo. Starim Slovenima blin je bio simbol okruglog, toplog, zlatnožutog Sunca, pa su ga prinosili kao žrtvu u svojim obredima. Žene su se poslije porođaja hranile blinima, a takođe su se posluživali na svadbama i sahranama. Tako su pratili čovečiji život od rođenja do smrti. 
Rusi danas prave bline najčešće od pšeničnog brašna, ali se mogu koristiti i druge vrste. Za tečno testo za bline uglavnom se koriste mleko ili voda, često oba, mada se mogu praviti i sa pavlakom, mlaćenicom, kefirom, kiselom pavlakom.. 
Nadevi su slatki ili slani - od slatkih je najčešći domaći džem (od malina, jagoda, kupina, crvene ili crne ribizle, brusnica..) ili med. Slani nadev su uglavnom inćuni, haringe, losos, sardine, papaline, gljive, mleveno meso ili sir, a mogu da sa prave kombinacije svega navedenog. Ipak, najčešći klasični ruski nadev je kavijar, crveni ili crni. Često se prave blini manjih dimenzija (u mini varijanti), a najbolji su dok su vrući...  


Sastojci:
1 jaje
1 dl kefira (kupovnog, a još bolje domaćeg!)
1 dl vode
75 gr heljdinog brašna (moje je integralno)
75 gr pšeničnog brašna tip 500
1/8 kašičice suvog kvasca malo soli
1 kašika ulja
za nadev: po želji kisela pavlaka (ili mileram), kavijar, mirođija ili med

Priprema:


  • Umutiti jaje mikserom da zapeni. Dodati kefir pomešan sa vodom, ulje, oba brašna, so i suvi kvasac. Još malo mutiti da se dobije glatka masa. Sud pokriti i ostaviti 30 minuta da kvasac malo fermentira i zajedno sa kefirom zapeni testo.
  • Tiganj podmazati uljem ili puterom, supenom kašikom sipati testo i praviti manje palačinke (moje su prečnika 6 cm). Kad porumeni jedna strana lopaticom okrenuti da se ispeče druga. Pečene palačinkice čuvati na toplom.
  • Na svaku palačinkicu staviti kašičicu milerama. Odozgo rasporediti pola kašičice kavijara (moj je, već kako sam rekla, od lososa) i sve posuti seckanom mirođijom. Posužiti kao toplo predjelo.



Može se koristiti bilo koja vrsta kavijara, a umesto njega može dimljeni losos, ili nešto treće po vašoj volji. Ako želite slatke, jednostavno ih prelijte medom.. Od ove mere sam dobila 35 blinički.