Странице

среда, 3. август 2016.

Švarcvald torta od gotovih kora



Krajem avgusta prošle godine nosila sam povojnicu maloj bebici Mariji, ćerkici-mezimici moje prijateljice Cece. Krajem jula ove godine slavilo se Marijino krštenje i prvi rođendan. I kako je to već običaj, sa mnogo gostiju slavi se u restoranu, sa muzikom, ićem i pićem, a na kraju se duva i gasi svećica na rođendanskoj torti uz pomoć ostale prisutne dece.
Par dana pred slavlje zamoli mene Ceca da napravim torticu. Rođendansku na dva sprata joj već pravi snajka, ali joj zbog broja gostiju koji će da da dođu trebaju još dve - tri, pa ako mi nije teško da napravim jednu po svom izboru. Raspitam se ja kod nje koliko je onih jačih, sa orasima/lešnicima i sa čokoladom, a koliko voćnih. Na kraju rešim da pravim Švarcvald - em je čokoladna, em voćna, svi je vole..


U međuvremenu upadnem u neku gužvu sa lekarima - 'ajde radi laboratoriju, 'ajd kontroliši ovo-ono, 'ajd kod jednog lekara po uput, 'ajd kod specijaliste. Pa još vrućina.. Smišljam ja tako sedeći po čekaonicama kako da iz 3 puta pojedinačno pečem kore, a onda mi sine da sam davno videla kod jedne poznanice (koja pravi kolače po porudžbini) kako nosi gotove "Vincinni" kore za tortu iz prodavnice "zdrave" hrane. Tada mi je rekla da su odlične i da samo te određene koristi kad nema vremena za pripremanje domaćih.
Odem ja tako u tu istu prodavnicu i kupim ove tamne kore -> klik, jer mi za Švarcvald trebaju baš tamne, sa kakaom. Predhodno udavim prodavačicu sa pitanjima da li su dobre, koliko su mekane, koliko da ih natapam.. Dalje je sve bilo očas posla - kombinovala sam postupak i sastojke iz više recepata i dobila odličnu tortu. Ukusna je, izdašna i postojana - bez problema može da stoji par sati van frižidera! Plus je izdržljiva, pročitaćete na kraju i zašto :))) Celu tortu sam na brzinu slikala kod kuće, a presek u restoranu. Konobari su je sekli k'o lopatom, ja sam zagladila koliko je moglo, a bitno je da se vide slojevi i struktura..


Sastojci:
1 pakovanje pravougaonih tamnih kora
(700 grama, dimenzije 35x26cm)
700 gr višanja
2 dl vode
100 gr šećera
200 gr tamne čokolade
200 gr mlečne čokolade
500 ml slatke pavlake (mlečne!)
1 l biljne slatke pavlake 
300 gr kisele pavlake
3 kašike šećera

Biljnu pavlaku inače vrlo, vrlo retko koristim, ali mi je po vrućini ona bila sigurnija da torta neće da kljokne, plus što mlečna može da prokisne. Koristila sam ovu i prezadovoljna sam jer ima i mlečne proteine, a ukus joj je kao kod prave - nije preslatka, nije premasna, ne lepi se za nepce..

Priprema:


  • Višnje posuti šećerom, naliti sa 2 dl vode i prokuvati desetak minuta. Procediti i ohladiti i višnje i sok. 
  • Mlečnu slatku pavlaku zagrejati skoro do vrenja, skloniti sa vatre i dodati usitnjenu čokoladu. Povremeno lagano promešati da se čokolada skroz rastopi. Prohladiti i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru nekoliko sati. Ohlađen ganaš umutiti mikserom kao kada se muti šlag, ali paziti da se ne premuti!
  • Mikserom umutiti 450 ml biljne slatke pavlake u šlag. Kiselu pavlaku i šećer izmiksati, pa lagano umešati u umućeni šlag.


  • Koru natopiti sokom od višanja (ja je više puta četkicom premažem i natapkam). Premazati polovinom čokoladnog krema (ganaša). Preko krema poređati oceđene višnje, pa sve premazati polovinom belog krema dobijenog od šlaga i kisele pavlake. Preklopiti drugom korom i nakvasiti je kao i prvu sokom od višanja. Ponoviti premazivanje - tamni fil, višnje, beli fil. 
  • Na kraju preklopiti trećom korom, nakvasiti je sokom. Ostaviti tortu na sat - dva u frižider da se filovi unutar torte stegnu.
  • Umutiti preostalu biljnu slatku pavlaku u šlag, pa premazati celu tortu. Jednim delom šlaga je pomoću šprica išarati. 


Torta koju vidite na slikama nije stigla u istom izdanju na proslavu jer mi je pala! Kartonska kutija sa drškom se predala pred težinom torte, drška se otkinula i torta je ukoso pala na pod dok sam je unosila u auto. Samo sam zgrabila kutiju i juriš nazad kući! Kad sam otvorila kutiju srce mi se steglo - pola šlaga se odvalilo od duže stranice, nekoliko leptirića se izgubilo u spljeskanoj masi. Srećom su kore i krem unutar torte bili hladni, pa je sama torta ostala neoštećena. Zidarski sam izgletovala stranice, popunila rupe šlagom zalepljenim za karton i na brzinu sam špricem našpricala pufnice od šlaga koji je preostao i koji slučajno niko nije pojeo, nego je stajao u frižideru da se potroši za kafu. Šest leptirića je bilo "udavljeno" šlagom - tačno toliko mi je preteklo posle prvog udešavanja torte i oni su brzo zauzeli upraženjena mesta. Za petnaestak minuta je torta skockana i ubačena u klimom rashlađeni auto, a na proslavi niko nije primetio da je prošla remont!



Od gotovih kora (okruglih) istog porizvođača možete napraviti i odličnu čokoladnu tortu!
Recept pogledajte ovde -> klik





12 коментара:

  1. Dragano! Cudowne ciasto! Bardzo mi się podoba Twój przepis. Dziękuję za kolejną inspirację!!! Pozdrawiam serdecznie!

    ОдговориИзбриши
  2. Gago ,torta je sigurno vrlo ukusna,bez obzira na tezak "put"koji je prosla ;) i izgled joj je super <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Težak put je imala, u pravu si.. posrtala je, padala, ali se ipak digla na noge :)))

      Избриши
  3. Bez obzira na sve, super izgleda! I nadam se da si sad dobro. Veliki pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  4. Za prosli rodjendan dragog, sam merkala neku Minjinu plazma tortu bas od tih Vincini kora. Naravno kako Marfi u mom slucaju uvek radi, ne nadjoh kako recept nalaze tamne kore. Mada su i svetle posluzile. Tortica sa njima je bas lagana i ukusna.
    Kako vidim, ni tebe Marfi ne zaobilazi ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marfi mi je bome pokazao zube, al sam mu doskočila.. A kore su za svaku preporuku. Hvala ti na javljanju ❤

      Избриши
  5. Moja omiljena! Sad kada moze sa gotovim, ih ... Mada, moracu jos malo visanja da dodam ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da može još višanja.. I ja sam kupila pakovanje od 1 kg, ali nisam celo stavila. Možda kada budem pravila za nas kod kuće :))) Hvala ti na svraćanju! ❤

      Избриши
  6. Diiiiiiiivna je!
    I, do sada nisam srela mikoga ko ne voli Švarcvald tortu.... i još, ako u vreme možemo da si olakšamo posao, zašto reći NE gotovim korama?! Koristila sam Vincini kore jednom, odlične su, dajem im javnu preporuku!
    Sviđaju mi se i leptirići šarenići!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Sneška ❤ I meni su se kore u ovoj kombinaciji za švarcvald svidele, pa su za situaciju kao što je bila ova sasvim prolazne, mada su domaće naravno bolje.. Leptiriće šareniće koji su se ubrljali šlagom je Zoki pojeo, kaže fini su :)))

      Избриши