Странице

недеља, 14. август 2016.

Salata mista sa dinjom i feta sirom



Narode moj dragi, dok još ima dinja savetujem isprobavanje ove salate jer je bomba! Pravila sam je dva dana za redom, toliko mi se dopala! A otkrila sam je sasvim slučajno..
Za pripremu Niçoise salate mi je trebalo malo zelene i ja u marketu pronađem neku mista mešavinu uvezenu iz Italije. Pošto sam iz tog kupovnog pakovanja potrošila baš malo sadržine, reko' 'ajde da nađem nešto što Talijani prave sa tom mešavinom i upotrebim ostatak na nešto novo. Prvo izguglam da je mista miks šarenih i hrskavih listića svežih salata, a trebala bi da ima barem 4-5 različitih vrsta. U obzir dolaze sve vrste lisnatih (zelenih) salata uključujući rukolu i bebi spanać. Zgodno je što se one mogu kombinovati po sopstvenom ukusu, ali su dobre i kupovne i za pripremu već spremljene mešavine. U toj mojoj kupovnoj su bile su endivija, cikorija, eskarole i crveni radič. Kasnije sam za goste mistu sama pravila sa rukolom, ajsberg salatom i crvenom i zelenom salatom sorte hrastov list.



Elem, gledajući u more recepata na Google-u napravila sam ovu meni baš zanimljivu kombinaciju. Inače dinju ne marim i ne pamtim kada sam je jela ili kupila. Ali, u ovoj salati me baš oduševila - bila je pozitivni faktor iznenađenja što se tiče ukusa! Dinja daje salati blagu i finu slast, plus što svojom specifičnom aromom digne kompletan utisak za bar dva stepenika više! 👍


Sastojci:
500 gr očišćene dinje
200 gr mešane salate (mista)
200 gr feta sira
200 gr čeri paradajza
4 kašike maslinovog ulja
1-2 kašike soka od limuna
po ukusu bibera i soli 

Priprema:


  • Dinju iseći na kockice ili okruglom kašičicom izvaditi loptice. Oprani i osušeni čeri paradajz prepoloviti. Izmeriti sir i pripremiti mešavinu lisnate salate.
  • U činiju za salatu ubacti mešavinu zelene salate. Dodati isečenu dinju, prepolovljen čeri paradajz i izmrvljenu fetu.
  • U teglicu sipati ulje i limunov sok. Dodati po ukusu soli i bibera, pa sve dobro izmućkati. Preliti preko salate.
  • Salatu ovlaš promešati. Posužiti je kao predjelo, prilog ili laki obrok. 


Moji gosti su je gustirali uz ćuftice od tunjevine i grilovani patlidžan (nemam te slike, ali mi verujte na reč da je odlična kombinacija). Fina je i kao samostalni obrok, sa malo domaćeg hrskavog hleba i čašicom belog vina. 





8 коментара:

  1. Vidi se d anisi ljubitelj dinje, jedva spazih na slici. Ma salta je fantastična!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hi, hi, ne mora ni da se vidi kada sam se glasno izjasnila da je ne marim. Ali u ovoj kombinacji je super! Hvala ti na javljanju ❤

      Избриши
  2. Ko da si na mene mislila - obožavam dinju, a nadam se da će se dopasti i gošćama. Pravim uskoro žeMsku žurku ;) pa ti zahvaljujem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sigurna sam da će se tvojim gostima dopasti, moji su bili oduševljeni! Hvala ti na svraćanju i lepim rečima ❤

      Избриши