Странице

петак, 08. април 2016.

Kuglice od urmi



Kao deca smo retko jeli urme. Ponekad bi dobili manje pakovanje u elipsastoj tacnici od stiropora, sa strahopoštovanjem skidali celofan i dugačkom plastičnom čačkalicom, koja se protezala po celoj dužini ambalaže, bockali u sušene slatke voćkice. Dugo je sestri i meni to bio redak, a omiljeni slatkiš.

Kad su počela masovna turistička putovanja u severnu Afriku, sećam se da je i naš tata išao u Tunis. Doneo nam je razne kerefeke odande (čak i tarabuku presvučenu kožom neke životinjke), a najlepše od svega je bila ogromna kesa puna urmi. To nisu bile isušene urme kakve su se ovde prodavale, nego mekane, sočne i opojno slatke. Uživali smo danima u njima, a nikako da se potroše..

Od pre par godina slične sveže urme mogu da se nađu i kod nas. Uvoze ih iz Irana, pakovane su u kartonske kutije i mere 500 gr (neka pakovanja su veća, od 600 gr i 650 gr). Obožavam ih i jedem ih ili klot, ili uzmem par urmi sa malo badema - lepše nego bilo koji kolač! Ovaj put sam od urmi napravila fine i osvežavajuće nepečene kuglice, koje spadaju u sugar free, u gluten free, u raw food, a mogle bi još aktuelnih i zvučnih etiketa da dobiju, nego me mrzi da tražim :)))


Sastojci:
500 gr urmi očišćenih od koštica
120 gr mlevenih oraha (ili badema)
3,5 dl vruće vode (po potrebi!)
50 gr kokosovog brašna
1 kašičica cimeta
3/4 kašike rendane korice limuna ili pomorandže
i još:
1/2 šolje kakaa ili kokosa za valjanje/posipanje kuglica

Priprema:


  • Urme krupnije naseckati i natopiti ih u toploj (ne vreloj!) vodi. Posle par minuta ih ocediti. (Ovaj korak preskočiti ako su urme baš sveže i mekane!)
  • Mekane urme štapnim mikserom izmiksati u pire.

  • Dodati mlevene orahe (ili bademe), kokosovo brašno, cimet i ribanu koricu limuna ili pomorandže. 
  • Kašikom sjediniti masu, praviti kuglice veličine zalogaja i svaku uvaljati u kakao ili kokos.


Kuglice ohladiti, po želji ih staviti u papirnate korpice i poslužiti. Mogu se grickati bez griže savesti kao zdrav slatkiš jer nema šećera, nema putera ili margarina.. Ali oprez! Samo par komada, jer kalorije vrebaju - urme su slatke, a orasi i kokos masni!




















Kuglice možete umakati i u 300 gr rastopljene crne čokolade i ostaviti ih pola sata da se ohlade i stegnu. Meni je ta kombinacija zvučala preslatko, pa sam trećinu kuglica uvaljala u kakao, a ostale u kokos jer su nam se tako najviše svidele..



Isprobano na Coolinarici -> klik



14 коментара:

  1. Znakomite! Bardzo mi się podoba, że są z daktyli. Zdrowe i zapewne pyszne czekoladki! Pozdrawiam Cię Dragano i dziękuję za wspaniały przepis!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, hvala ti ♥ Kuglice su zaslađene urmama, nema nezdravih masnoća, zdrave su i ukusne..

      Избриши
  2. Kuglice divno izgledaju, zdrava i ukusna poslastica. Obozavam datule :) Sjecam se tih sa pocetka price, mislim da ih ima jos uvijek, ovdje bar.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, ima ih u tom "starom" pakovanju i ovde, link koji sam dala je svežijeg datuma.. Drago mi je da i ti voliš urme, meni su one u poslednje vreme zamena za kolače :) Hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Mi ove iz Irana uzmemo ko zaslađenje posle ručka baš su sočne i lepe. Verujem da su ove kuglice super!

    ОдговориИзбриши
  4. Divneee, pogotovo uz dodatak narancine korice, mogu zamisliti kako se samo tope dok se grickaju.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tope se, tope, a korica pomorandže im daje finu notu svežine.. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  5. Predivan slatkis, ja ih pravim samo sa urmama i kakaom. Cak sam ih pravila kao novogodisnji poklon, stavljala u lepe teglice. Super su ti fotke!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, hvala puno ♥ Moj Zoki ne mari kakao, pa nisam htela da ga stavim u kuglice, samo je spolja.. Mogu misliti kako su lepo tvoje izgledale u teglicama.. ✿

      Избриши
  6. Radim obavezno, ali nikako da se pokrenem, još jedan u nizu koji ću sigurno isprobati...

    ОдговориИзбриши
  7. Pravila sam (sa malim izmenama). Mnogo je dobro!

    p.s.
    Nekada nisam volela urme, sad ne znam da l' je ostalo išta od hrane što ne volim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, raduje me i što si ih pravila i što ti se sviđaju! A to što pominješ da sad voliš ono što pre nisi nije ništa čudno i kod mnogih se dešava. Kao mlađa nisam mnogo toga marila, sada se davim u tome, plus što mi se dešava da periodično nešto jedem, pa onda neko vreme to isto u velikom krugu zaobilazim.. Hvala ti na svraćanju ♥

      Избриши