Странице

среда, 13. јануар 2016.

Mileram torta



Godinama gledam kako drugi prave ovu tortu, najzad je došla na red kod mene i to za našu godišnjicu braka  Mislili smo da izađemo negde na ručak/večeru (naravno sa sve desertom na kraju), ali nam je sneg pomrsio račun i nije nam bilo zgodno da iz naše divljine skockani prtimo kroz sneg stazu do druma. Smislila sam fini i jednostavni ručkić, a imala sam kod kuće i materijal za pola mere ove torte, pa sam zato napravila manju. Ne bojte se, recept koji ću vam ispod ispisati biće za punu meru i kompleKtan :)


Inače, januar će i ove godine da me načisto upropasti... 
Par dana pre Nove godine sam obeležila godišnjicu bloga tortom. Za Novu godinu je red da se ima nešto slatko, pravila sam ponovo čokoladni lava kolač sa gorgonzolom, a sutradan u gostima jela divnu čokoladnu tortu sa lešnicima. Pre Božića sam probno skuvala karamel (dulce de leche) koji planiram za jednu voćnu poslasticu, planuo je u dva dana. Za Božić nije bilo torte, ali je moja česnica kao suva pita, sa orasima, pečenim šećerom i medom, plus praznični ručak (ni malo dijetalan), a uveče sam pravila kalorične i masne pogačice koliko-toliko. Trećeg dana po Božiću mi je godišnjica braka, red je neka tortica, pa rek'o ajd ovu laganu Mileram tortu, jer mi za par dana dolaze gosti kojima sam obećala tufahije. Tati mi je danas rođendan, njemu sam već napravila konkretnu tortu, što podrazumeva orah, čokoladu, puter, plus ovu Mileramku, kako joj od milošte tepam... Recepte za moje malo drugačije tufahije i tatinu rođendansku tortu ću objaviti kasnije u januaru.

I tako.. dovoljno je samo da oližem varjače i šerpice od fila i glazure, a onda da probam makar jedno parče i već je propast... :))) A slave koje slede do kraja januara da i ne pominjem!


Sastojci:
250 gr mekog brašna
100 gr šećera
1 kesica prašaka za pecivo
1 kesica vanilin šećera
8o gr putera
1 jaje
1 kašika kisele pavlake (po potrebi) 

Fil:
1/2 l mleka
2 kesice pudinga od vanile
200 gr šećera
800 gr milerama (ili punomasne kisele pavlake)
500 gr voća po izboru (može zamrznuto)
preliv za tortu - kod mene je napravljen od agara (biljnog želatina)

Priprema:


  • Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka, po potrebi dodati kašiku kisele pavlake. Umotati ga u streč foliju i ostaviti u frižideru  da se ohladi 45 minuta.
  • Kalup prečnika 26 cm namazati puterom i posuti brašnom (ja sam ga namazala puterom i obložila pek papirom). Na radnoj površini polovinu testa oklagijom razvaljati i staviti na dno kalupa, a ostatakom testa obložiti stranice.  


  • Prašak za puding i šećer razmutiti u malo mleka, pa dodati u provrelo mleko i skuvati puding. Skloniti sa vatre, u vrelo istresti mileram i dobro promešati.
  • Krem odmah sipati u kalup preko testa, poređati voće preko, pa peći 70 minuta u rerni zagrejanoj na 170°C. Torta je po vađenju iz rerne "drhtava" i površina se mrda i trese, ali se sve stegne kada se ohladi. Ostaviti da se ohladi preko noći u frižideru pa preliti prelivom napravljenim po uputstvu sa kesice. 

U original receptu se voće peče zajedno sa kremom i testom, pravila sam tako, a probala sam na još jedan način:


  • Tortu ispeći bez voća. 
  • Skuvati voće po želji (najlepše je crveno, ali može biti bilo koje voće ili kombinacija više vrsta) sa malo šećera i 100 ml vode. Procediti i voće složiti na tortu, a u sok od voća dodati 2/3 kesice agar-agara (ili želatina), prokuvati, pa kašikom lagano prelivati tortu. 
  • Sačekati da se preliv stegne i ohladi. Po želji dekorisati tortu šlagom i poslužiti je.


Torta je fina i kremasta, slatka taman koliko treba, voće je osvežava i meni je bolja od svakog čizkejka koji sam do sada jela (osim onog mog sa nutelom). Brzo se napravi, sastojke maltene uvek imamo u kući, tako da samo mogu da vam najiskrenije preporučim da je što pre napravite..



























16 коментара:

  1. Mileramka mi je jedna od omiljenih torti i kao što kažeš, lepša od svakog čizkejka jer se ne oseti tako jak ukus sira :) Pravila sam je mnogo puta, s tim što voće izmiksiram i ukuvam sa pudingom, dok se torta peče i zatim prelijem preko pečene torte...I ovako je fino, kada se vide komadići voća ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeko, videla sam slike tvoje Mileramke kod Anke u galeriji, odlično izgleda sa izmiksanim i ukuvanim višnjama odozgo, probaću i tako.. ♥

      Избриши
  2. Al, se svasta dobro pravilo kod tebe u januaru, kako citam, a ono sve bolje od boljega :) Torta je predivna, vjerujem i preukusna, puno mi je slatka ova crvena masna okolo, bas za priliku :) Sretno i dalje i puno pozdrava za oboje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala na čestitkama i pozdravima! ♥
      Nego, sve se tešim da je glavni udar prošao! Evo sad sam se vratila sa tatinog rođendana gde smo demolirali jednu klasičnu tortu plus ovu Mileramku, još sutra da preguram slatkiše sa gostima i onda bušim kašiku! "Okliznuću" se krajem meseca na dve slave, ali to nije tako strašno kao ovo što je zaređalo skoro svaki dan...

      Избриши
  3. Srecna godisnjica; mislim da je bas dobro sto vas je snijeg sprijecio da izadjete. Torta izgleda bozanstveno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, u pravu si... Da smo izašli, bilo bi odloženo pravljenje ove fine tortice, a ovako smo uz vatricu uživali u njenom ukusu! Hvala ti na javljanju i čestitki! ♥

      Избриши
  4. Elegancko się prezentuje! A po przekrojeniu to już w ogóle bajka!!! Cudny!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Gago,torta mi se bas svidja,upravo je spremam,mere su super,hvala za recept :) ;) javljam utiske!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marina, baš se radujem da je spremaš, ja sam bar dve godine oklevala hoću-neću.. A posle ove sa slike sam u roku od 2 dana novu pravila! :))) Hvala tebi, čekam tvoje utiske ♥

      Избриши
  6. Razmazices nas nacisto sa finim recepticima.:))) Srecna vam godisnjica, neka bude slatka bas kao sto je i ova tortica!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Minjončice, hvala ti ♥ Bogme smo presladili, ako je sudeći po kolačima.. Ti znaš koliko je ova tortica popularna na Coolki. Najzad se našla i kod mene na stolu, a u dogovoru sa Ankom sam je objavila da se recept širi i dalje.. ;)

      Избриши
  7. Hvala ti, Lela.. Biće mi drago da je i ti isprobaš ♥

    ОдговориИзбриши
  8. Hahaha... Gago, pa ti si stvarno pred izazovima, ne da ti se da pauziras sa pravljenjem slatkisa :) Srecna vam godisnjica!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, dogodine će okrugla ♥ Što se slatkiša tiče, apstiniram već par dana, sutra i za Svetog Savu ću da se osladim, a onda ću neko vreme samo ih gledam :)))

      Избриши