недеља, 31. јануар 2016.

Kraljevski humus - Hummus Royale




Pominjala sam ga u mom postu Humus na tri načina, ali smatram da zaslužuje da bude izdvojen kao poseban recept i sa novim slikama.

Kraljevski humus (Hummus Royale) sam spremala još u januaru 2011. godine, po receptu cool-prije monsoon,  koja je kasnije obrisala svoj profil, sa njim je otišao i recept. Ja ga na žalost nisam sačuvala i pravila sam ga od tada po sećanju, ali sam i dalje tragala za receptom. 

Na kraju sam ga iskopala na jednom forumu, gde se kaže da je ovaj humus pomenut u gastronomskoj TV seriji iz 2007. godine, u kojoj Rik Stein putuje od Venecije do Istanbula i prikazuje razne specijalitete specifične za zemlje istočnog Mediterana. Raspametio ga je ovaj humus koji je u turskom gradiću Tarsus spreman i prodavan na ulici  kao brza hrana, pa je zbog njegovog posebnog ukusa smatrao da zaslužuje epitet kraljevski (royale).. 

U osnovi je obični humus, koji je preliven crvenom zaprškom i bogato začinjen sumakom i kuminom, zrnima kuvanih leblebija, seckanim listićima peršuna ili korijandera. Kraljevski, zaista... 




Sastojci:
200 gr kuvanih leblebija
2 -3 kašike tahini paste 
po ukusu soli i bibera
malo vrele vode
sok od pola limuna

za prelivanje:
1/2 kašičice sumaka
1/2 kašičice mlevenog kumina
1 kašika kuvanih leblebija
2 kašike seckanog peršuna (ili korijandera)
4 kašike maslinovog ulja
2 češnja belog luka
1 kašičica aleve paprike


  • U sud ubaciti kuvane leblebije i štapnim mikserom ih usitniti (može sve da se radi i u blenderu).
  • Dodati tahini, posoliti, pa sipati malo vrele vode i limunov sok da se dobije kremasta struktura. Dobro izmešati.
  • Humus sipati u plitak tanjir (ili originalno u tažin) i poravnati.
  • Posuti bogato kuminom i sumakom i zrnima leblebija.
  • Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti seckani beli luk da malo svene.
  • Dodati alevu papriku, promešati i odmah skloniti sa vatre (paprika na vrelom ulju hoće vrlo brzo da zagori i pocrni), pa preliti preko humusa.
  • Na kraju humus posuti seckanim peršunom (ili korijanderom).




I kao što sam već rekla ranije, uz humus mi najbolje idu ove lepinjice zamešene samo od brašna, malo soli, praška za pecivo i vode. Ispečem ih u suvom tiganju da porumene, dohvatim jednu i toplom mackam po humusu..























Naravno da može i sa manje preliva odozgo, ali je ukus humusa sa njim vredan svake dodatno unete kalorije..

Ako nemate sumak i kumin, može da posluži i mleveni kim. Inače oba začina mogu da se nabave u Srbiji ovde -> klik 







Isprobano na Coolinariki -> klik


10 коментара: