субота, 26. децембар 2015.

Praznični oranž krompir




Ako hoćete izuzetno ukusan prilog od najobičnijeg krompira, na pravom ste mestu! Ukus ovog jela je nesvakidašnji, jer mu rendana korica pomorandže daje baš raskošan i praznični ukus koji podseća na Novu godinu, miris jelke i južnog voća koji obavezno prate svečarsku atmosferu poslednjih dana decembra i prvih par dana januara...
Bila sam baš radoznala kakvog je ukusa ovaj fini krompir kada mi je recept na FB poslala moja drugarica Goca, muzičar, slikar, sportista, a usput i vrsna kuvarica.. Već sam par njenih recepata ovde objavila, pa znajući da su svi bili bez greške, nisam imala strpljenja da čekam dugo da ga spremim. Isproban je odmah sutradan i mogu vam reći da sam bila oduševljena! Moj Zoki isto, jer je jelo u cugu smazano, čak je i tepsija prstom omazana...




Sastojci:

1 kg krompira
1 veliki crni luk
kora od 1/2 neprskane pomorandže
1 kašičica sušene žalfije
300 ml supe (bilo koje)
po ukusu soli i bibera
4 kašičice dižon senfa
4 kašike mlečne, tečne pavlake
malo peršuna

Priprema:




  • Krompir iseckati na kockice i sa sitno iseckanim lukom staviti u podmazanu tepsiju. 
  • Dodati rendanu koru pola pomorandže (ja sam dodala skoro celu), izmrvljenu žalfiju, posoliti, pobiberiti i promešati. 
  • Naliti supom. Umesto supe može voda + 2 kašike ulja + kašičica domaćeg začina. Pokriti alu-folijim i staviti krompir da se peče u rerni zagrejanoj na 190°C oko 30 minuta, zatim povećati temperaturu na 210°C, skinuti foliju i peći još 30 minuta da sva tečnost uvri i krompir blago porumeni.
  • U manjem sudu pomešati pavlaku i senf, preliti preko ispečenog krompira i ovlaš promešati. Posuti seckanim peršunom.



Poslužiti kao prilog, kod mene se jeo uz moje vege-ćuftice i dinstane šampinjone, plus paradajz salata. Ovaj krompir bi, uz salatu, bio dobar i kao samostalni obrok, ima tu puno "sitih" sastojaka!









11 коментара:

  1. Sa toliko ushićenja si mi pričala o ovom krompiru, da jedva čekam da ga isprobam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da će tebi barem upola da se svidi kao meni :))) Juče sam ga opet pravila, mekan i aromatičan, korica pomorandže ga osvežava. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  2. Cijeli tanjir izgleda privlacno, a krompir je jako zanimljiv. Nikad previse recepata za spremanje krompira. Odlicna ideja za predstojece praznike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ti ♥ Krompir je mnogo finog ukusa, pravi praznični..

      Избриши
  3. Ja bih koricu narandze gurala svuda, ali jos nisam probala da je stavim u krompir. Super ideja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A vidiš, ja nemam naviku ni koricu od pomorandže a ni od limuna da koristim, ne setim se :)))
      Hvala ti ♥

      Избриши
  4. Sa uzivanjem bih sela za tako lepo postavljeni sto... i poruckala sve iz tanjirica.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Minjončice, bilo bi mi drago da za tebe ovako nešto postavim ♥ Hvala ti.. :*

      Избриши
  5. Одговори
    1. Franka, hvala puno, drago mi je da ti se sviđaju! ♥ Razumela sam ja i prvi komentar, u brzini se omakne i meni neko drugo slovo :)

      Избриши