Странице

субота, 26. децембар 2015.

Praznični oranž krompir



Ako hoćete izuzetno ukusan prilog od najobičnijeg krompira, na pravom ste mestu! Ukus ovog jela je nesvakidašnji, jer mu rendana korica pomorandže daje baš raskošan i praznični ukus koji podseća na Novu godinu, miris jelke i južnog voća koji obavezno prate svečarsku atmosferu poslednjih dana decembra i prvih par dana januara...
Bila sam baš radoznala kakvog je ukusa ovaj fini krompir kada mi je recept na FB poslala moja drugarica Goca, muzičar, slikar, sportista, a usput i vrsna kuvarica.. Već sam par njenih recepata ovde objavila, pa znajući da su svi bili bez greške, nisam imala strpljenja da čekam dugo da ga spremim. Isproban je odmah sutradan i mogu vam reći da sam bila oduševljena! Moj Zoki isto, jer je jelo u cugu smazano, čak je i tepsija prstom omazana..


Sastojci:
1 kg krompira
1 veliki crni luk
kora od 1/2 neprskane pomorandže
1 kašičica sušene žalfije
300 ml supe (bilo koje)
po ukusu soli i bibera
4 kašičice dižon senfa
4 kašike mlečne, tečne pavlake
malo peršuna

Priprema:


  • Krompir iseckati na kockice i sa sitno iseckanim lukom staviti u podmazanu tepsiju. 
  • Dodati rendanu koru pola pomorandže (ja sam dodala skoro celu), izmrvljenu žalfiju, posoliti, pobiberiti i promešati. 
  • Naliti supom. Umesto supe može voda + 2 kašike ulja + kašičica domaćeg začina. Pokriti alu-folijim i staviti krompir da se peče u rerni zagrejanoj na 190°C oko 30 minuta, zatim povećati temperaturu na 210°C, skinuti foliju i peći još 30 minuta da sva tečnost uvri i krompir blago porumeni.
  • U manjem sudu pomešati pavlaku i senf, preliti preko ispečenog krompira i ovlaš promešati. Posuti seckanim peršunom.


Poslužiti kao prilog, kod mene se jeo uz moje vege-ćuftice i dinstane šampinjone, plus paradajz salata. Ovaj krompir bi, uz salatu, bio dobar i kao samostalni obrok, ima tu puno "sitih" sastojaka!




Isprobano na Coolinarici -> klik


11 коментара:

  1. Sa toliko ushićenja si mi pričala o ovom krompiru, da jedva čekam da ga isprobam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da će tebi barem upola da se svidi kao meni :))) Juče sam ga opet pravila, mekan i aromatičan, korica pomorandže ga osvežava. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  2. Cijeli tanjir izgleda privlacno, a krompir je jako zanimljiv. Nikad previse recepata za spremanje krompira. Odlicna ideja za predstojece praznike.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja bih koricu narandze gurala svuda, ali jos nisam probala da je stavim u krompir. Super ideja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A vidiš, ja nemam naviku ni koricu od pomorandže a ni od limuna da koristim, ne setim se :)))
      Hvala ti ♥

      Избриши
  4. Sa uzivanjem bih sela za tako lepo postavljeni sto... i poruckala sve iz tanjirica.:)))

    ОдговориИзбриши