Странице

среда, 10. јун 2015.

Švarcvald torta u dve verzije



Danas proslavljam Dan oslobođenja. Mog... 

Volela sam ja da radim, bila baš uspešna u svom poslu i linija koja je na mom grafikonu pokazivala uspeh u karijeri išla je sve vreme uzlazno, sa najvišom tačkom na datumu 10. jun 2014. Ali sam svojom odlukom da odem u penziju stekla slobodu koju ni jedan uspeh i ni jedna karijera ne mogu da zamene... Slobodu koja mi omogućava da radim baš sve ili da ne radim ama baš ništa!

Na prvu godišnjicu tog mog oslobođenja, želim da sa vama podelim recept za tortu kojom sam na oproštajnoj proslavi počastila kolege direktore škola sa opštine na kojoj sam radila. Inače, prošlogodišnji jun mi je ceo protekao u euforiji oko predavanja dokumentacije za penziju i nekoliko proslava sa kolegama, familijom i prijateljima. Između toga susreti, čašćavanja, plus predavanje dužnosti i uvođenje u posao kolegnice koja je imenovana da nastavi gde sam ja prekinulaViše o svemu imate ovde -> klikPosle je sledilo par meseci neizvesnosti dok nije stiglo zvanično rešenje, a onda je nastupila sloboda...

U celoj tarapani tog prošlogodišnjeg juna, stigla sam da umesim dve fine tortice da počastim druge - Lincer i ovu Švarcvald, a moju omiljenu tortu Beli anđeo sam dobila od kolektiva moje škole...
Švarcvald torta je bila pun pogodak! Čokoladno - voćna kombinacija koja uvek ima svoje pristalice, a dodatak ganaš kreme ovaj recept izdvaja od svih ostalih recepata koje sam do sad čitala i od svih Švarcvald torti koje sam probala. A verujte, bilo ih je i-ha-haaaaaaaaaaaaj. ;)


Sastojci za kore: 
170 gr brašna, 85 gr kakao praha, 350 gr šećera, 1,5 kašičica soda bikarbone, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 2 jajeta, 2 dl mlaćenice (ili 190 ml mleka pomešanog sa 10 ml limunovog soka), 100 ml ulja, 200 ml tek skuvane kafe (ili vrele vode), 1 kašičica arome vanile 

     Priprema:
  • Sjediniti i prosejati suve sastojke: brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Dodati šećer i promešati. 
  • U drugom sudu pomešati mokre sastojke: mleko pomešano sa limunom koje je odstojalo nekoliko minuta, ulje, jaja i vanilu. 
  • Žice miksera spustiti u suve sastojke i mutiti na najmanjoj brzini, dodavajući mešavinu mokrih. Zatim u tankom mlazu uliti vrelu kafu (ili samo vrelu vodu) i mutiti tek toliko dok se svi sastojci povežu.
  • Testo izliti u veliki pleh rerne predhodno obložen papirom za pečenje i peći na 160°C tridesetak minuta. Ukoliko površina počne da gori, pokriti je alu folijom i nastaviti sa pečenjem. Kora je od prilike debljine prsta, paziti da ne pregori.
  • Proveriti čačkalicom posle 20 minuta da li je kora pečena - ako izađe suva kada se probode sredine kore, gotova je, ako ne peći celih pola sata - nisu ni sve rerne iste! 
  • Izvaditi koru iz kalupa, skinuti papir za pečenje i ohladiti. Podeliti je na tri jednaka dela, ovako.



Fil 1. sastojci:
250 ml slatke pavlake, 200 g seckane čokolade (tamne), 1 tegla kompota od višanja ili trešnja (ocediti - sok sačuvati)
Fil 2. sastojci:
250 ml slatke pavlake, 1 šlag fiks, 1 vanilin sećer, 2 kašike rakije od višnje (ne liker višnjevaču!), a može i vermut, 2-3 kašike šećera u prahu. 
Dekoracija
1 šlag krem, čokoladne pahuljice (mrvice) ili strugane čokolade, kandirane višnje

      Priprema fila i nadevanje kora:
  • Zagrejati skoro do vrenja slatku pavlaku i u njoj rastopiti usitnjenu čokoladu. Ostaviti da se ohladi pa sve umutiti čvrsto (kao obicni šlag).
  • Ulupati slatku pavlaku sa šlag fiksom čvrsto, dodati rakiju od višnje ili vermut, vanilin šećer i šećer u prahu, mutiti jos malo. 
  • Na tacnu staviti prvu koru, poprskati sokom od višanja, poređati višnje, pa premazati 1. filom. Ili poprskanu koru premazati polovinom 1. fila, na to sloziti višnje, preko dodje ostatak 1. fila (ovako se nadev bolje zalepi za donju i gornju koru koje se onda ne odlepljuju).
  • staviti drugu koru, opet poprskati sokom, zatim premazati 2. filom i na kraju preklopiti trećom korom. 
  • Tortu ostaviti da se stegne na hladnom, pa je odozgo i sa strane ukrasiti šlagom i čokoladom po želji.


*   *   *

Za one retke koji ne mare mnogo čokoladu (kao moj Zoki), predlažem verziju Švarcvald tortice koju sam onomad pravila , manjih je dimanzija i sa korama bez čokolade/kakaa:


Kore (dupla mera iz mog recepta Ganaš torta sa puslicama): 2 belanceta, 130 gr šećera, 2 žumanceta, 3 kašike vode, 3 kašike ulja, 80 gr brašna, 100 gr mlevenog oraha, 1/2 kašičice praška za pecivo

Fil (polovina mere iz gornjeg recepta): 125 ml slatke pavlake, 100 gr tamne čokolade, 300 gr višanja ili pola tegle kompota od višanja, 125 ml slatke pavlake + kašika prah šećera + šlag fiks, malo vermuta i vanile 

  • Belanca umutiti sa šećerom, dodati žumanca, ulje i vodu. Dodati brašno pomešano sa orahom i praškom za pecivo i sjediniti blagim prevrtanjem. 
  • Masu sipati u pleh precnika 20 cm, obložen peki papirom. Peći 25 minuta na 180°C. Gotovu koru ohladiti i preseći popreko na 3 dela.
  • Priprema fila i filovanje kora po prvom receptu napisanom gore. 
- - - - - - -

I još jedna moja stara sličica Švarcvald torte..




Ako vam treba brže i lakše napravljena Švarcvald torta (a da je odličnog ukusa),
pogledajte recept za ovu od gotovih, kupovnih kora.. 😊


12 коментара:

  1. Одговори
    1. Dobrila, hvala ti ♥ Malo drugačiji Švarcvald, ali obe verzije imaju svoje pristalice...

      Избриши
  2. Kakav lep jubilej, želim ti da slaviš još mnoooogo godina, u dobrom društvu, i sa ovako lepim tortama! Ne znam koja od ove dve Švarcvaldice mi je lepša, probala sam kod tebe ovu crnu, i zato njoj dajem minimalnu prednost!
    Slike su (opet, i očekivano) baaaajne... ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim željama! ♥ Nego, ovde su u stvari tri različite torte... Ti si probala ovu poslednju, sa slikom Dunava, to je skroz Sibina verzija. Ova bela sa orasima je pravljena po želji onih koji ne ljube čokoladu. Arhivirana je, pa ćeš da vidiš kakva je. A slavljeničku ću morati ponovo da pravim, jer mi je kombinacija Radilicinih kora i Sibinog fila najbolja! Ta je bila za direktore, jelte, njima ide samo najbolje... hahahaha........ :)))

      Избриши
  3. E p, srecno ti oslobodjenje! Ja bih jedan komad od one prve ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E pa, hvala, Jasna! ♥ Ne možeš da zamisliš koliko prija ova sloboda!
      A parče prve ti je već odvojeno i poslato... :*

      Избриши
  4. Neka ti je sa srećom "oslobođenje"...mada još uvek nisam u zvaničnoj penziji, ali evo već 8 godina ne radim i ovo se zove život...predivne torte...i super si ih sve lepo upakovala u jednu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Zoko! ♥ Nije meni što ne idem na posao, koliko sloboda da nemam apsolutno nikakve obaveze, odnosno da ništa ne moram. Ni da kuvam, ni da spremam, ni da zarađujem... Sve zavisi od moje volje, a ne tuđe.
      Tortica je ovako upakovana jer je u Sibinkinom testu bilo više jaja (koja izbegavam), a Radini mafini su sočni, a odlični su kao kora za ovakvu vrstu torte. Uz njihovu saglasnost (ja uvek pitam, barem one koje poznajem), objavljena je ova pomešana "kreacija"... I to potvrđeno dobra - torta je u tren okla planula, samo sam jedno parče maznula za slikanje :)))

      Избриши
  5. Ne mogu da verujem da si penzionerka ali svakako cestitam ti tvoj dan oslobodjenje i nek nam jos puno puno recepte podelis onako sa ljubavi kao i uvek <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ja nisam mogla da verujem u početku... Rano sam se zaposlila, još dok sam studirala, a čim sam diplomirala primili su me za stalno. Prošle godine u junu sam imala skoro 36 godina radnog staža, što je bilo dovoljno za odlazak u penziju. Pošto su se od januara 2015. menjali uslovi, rešila sam da iskoristim svoje stečeno pravo u 2014. Po tada važećem Zakonu imala sam uslov za punu penziju (i po godinama i po stažu) i tako sam sa nepunih 57 godina života dočekala ono gore pomenuto oslobođenje. :))) Malo sam te udavila sa objašnjenjem, al eto odgovora i ostalima koje zanima...

      Hvala ti na javljanju, čestitkama i lepim željama! ♥

      Избриши
  6. Divna godisnjica! Zavidim vama trajno oslobodjenima :) Uzivaj! A recept cuvam, pa kad jednog dana pocnem da pravim torte...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Aleks! ♥ Prva godišnjica, a nadam se samo da će sledeće što duže da mi se nižu...
      Za razliku od tebe, ja ću recepte za torte da spalim, jer sam neumerena, pa onda bolje i da ih nema.. :)))

      Избриши