уторак, 15. новембар 2016.

Salata od cvekle sa orasima i sirom







Cvekla se obično skuva (ili ispeče), oljušti i iseče na listove, zakiseli i zalije uljem i eventualno začini belim lukom ili struganim renom. Neko doda kim. Takvu cveklu volim, ali mi je postala malčice dosadna.. 

Ima bezbroj namirnica koje koristimo na ustaljeni način, samo da je još smelosti da se malo drugačije iskombinuju. E, ja tu hrabrost uvek imam i zato je ova salata ispunila sva moja očekivanja drugačija je, a opet mnooooogo ukusna! I sigurna sam da bi se dopala i najtvrdokornijim protivnicima neobičnih slatko-kiselo-slanih kombinacija..



Sastojci:
2-3 cvekle 
50 gr rukole (ili mešavine zelene salate) 
50 gr seckanih oraha 
1/2 nara - bobice 
100 gr feta sira (ili gorgonzole) 
1 kašika jabukovog sirćeta 
1 kašičica senfa 
2-3 kašike maslinovog ulja

Priprema:



- Cveklu umotati u foliju i peći 45 minuta na 170°C dok ne omekne. Oljuštiti je i iseći na kockice, pa ih prebaciti u činiju. 
- Rukolu oprati i osušiti, orah iseckati. Nar prepoloviti i lupkanjem izbaciti bobice iz ljuske. Sir iseći na kockice. 
U činijici napraviti dresing - pomešati jabukovo sirće, senf i maslinovo ulje, preliti kockice cvekle i dobro promešati da se lepo sjedini. 
Na pliću tacnu ili veliki plitki tanjr poređati rukolu, preko nje pobacati kockice cvekle, seckani orah i sir. Posuti bobicama nara i nakapati preostali dresing. 



Poslužiti kao predjelo ili prilog. Salata uz malo prepečenog hleba može biti i samostalni obrok..
Nije dobro da se sastojci pomešaju u činiji, umesto divne kombinacije boja dobićete jednoličnu roze masu! 




Isprobano na Coolinarici -> klik