субота, 31. октобар 2015.

Pikantno slatko od paprika





Kombinacija je za padanje u nesvest! Meni je prvo pala na pamet gorgonzola (ili neki drugi "plemeniti") sa ovom slatkom i ljutom divotom od paprika. Kad sam probala, potvrdila su se moja očekivanja da je dobro. Neobično, ali potvrđujem da je mnogo ukusno! 

Pravila sam ja i ranije slatko-slane kombinacije (marmeladu karamelisanog luka i suvih šljiva), probala na Blogerijadi na Adi divni Majin Sweet Pickle Relish i Mimin čatni od svežih smokava, ali ovo slatko mi se posebno dopada što je još i ljuto. Jedino mi je žao što nisam ranije pravila, dok je paprika bilo na pretek, mada i sad ima lepih...



Verujem da znate da su Makednonke u kuhnji zakon! Dal' su u pitanju testa, pite, ili starinska jela, torte, zimnica, ma sve prave savršeno. Od Lili sam i ranije spremala par stvarčica, ali ovo slatko... Nisam mu odolela! 
Preporučuje ga kao dodatak na sendviče, uz roštilj, a najbolje uz neki jači sir. Već sam napisala da sam ga jela sa gorgonzolom, probala sam i sa fetom, obe kombinacije su lepe na svoj način. Planiram ga i uz grilovan halumi, samo još da ga nabavim jer ga u "SuperVeru" čas ima, čas nema...




Sastojci:
1.200 gr crvenih paprika za ajvar
250 gr ljutih (crvenih) paprika
500 gr šećera
1 manji limun (sok)
1 kesica vanil šećera
1/2 kašičice cimeta
po želji - lovorov list, krupno mleven crveni biber ili ruzmarin




  • Opranu i osušenu papriku očistiti od semenki i žilica. Iseckati je na kockice ili trake (radite u tankim hiruškim rukavicama, jerbo ljute papričice još dugo pale ruke posle seckanja, provereno od ranije). 
  • Stavite papriku u šerpu, pospite šećerom, dodajte vanilu, cimet i sok od limuna i ostavite da prenoći. Po želji dodati još neki začin sa spiska (ja sam lovor, biber i karanfilić).


  • Sutradan staviti šerpu na tihu vatru da provri i neka na tiho vri desetak minuta, onda pojačati i kuvati kao i svako drugo slatko dok se sirup ne zgusne (sve ukupno oko pola sata).
  • Gotovo slatko sipati u tople tegle, ostaviti ga da se ohladi i zatvoriti poklopcima.  



Ovo mi je 200. post. Mislila sam da vas počastim nekom torticom,
ali ovo slatko vredi koliko dve torte! 


E, sad ga lickajte i uživajte!





Ideja - LiljanaIlieva

четвртак, 29. октобар 2015.

Rolnice od patlidžana






 Varijacija na temu patlidžan + sos + sir, pa sve zapečeno.. 

Rolnice sam prvi put spremala pre par godina po receptu Cool-prije Branke, a onda sam nekoliko puta reprizirala jer je ukusno, a jednostavno se sprema... Pogotovo je zgodno što se patlidžan ne obrađuje termički pre motanja u rolnice, pa jelo ni malo nije masno. Malo sam ga prilagodila sebi - nisam dodala svo ulje propisano receptom i izgleda malo suvkasto na oko, ali je i dalje odličan! 


Sastojci:
2 patlidžana
malo soli
200 gr marinara sosa (ili nekog drugog paradajz sosa)
10-tak seckanih kapara
160 gr dimljenog kačkavalja (ili drugog tvrdog, topivog sira)
2-3 kašike ulja



  • Patlidžan iseći uzdužno na sasvim tanke režnjeve, posoliti i ostaviti petnaestak minuta da pusti tečnost i omekne. Isprati ga čistom vodom i osušiti kuhinjskom krpom/papirnim ubrusom.
  • Kačkavalj  iseći na prutiće. Iseckane kapare dodati u sos i promešati.
  • Premazati svaki režanj marinara sosom, staviti prutić kačkavalja i umotati u rolnicu.
  • Ređati u nauljen vatrostalni sud, pa preliti preostalim sosom pomešanim sa 2 kašike ulja. Peći 45 minuta na 200°C dok se ne ispeče i zapeče. Pred kraj posuti sa malo rendanog sira.




петак, 23. октобар 2015.

Kitnikes





Ko je ovo jeo, ne zaboravlja... Sir od dunja, iliti po "nemecki" kitnikes/kitnikez, je divna i mnogima omiljena voćna poslastica, a sprema se slično kao druga slatka zimnica (recimo marmelada, kako se inače u Portugaliji zove ovaj sir od dunja). Na Wikipediji sam pronašla interesantne podatke o ovom slatkišu. Prvo, nije nemački, iako sam mislila da jeste, jer se kod nas najviše koristi njihov naziv. Drugo, star je skoro dva milenijuma, predpostavlja se da su ga pravili još za vreme Rimskog carstva (sa medom). Treće, tadicionalno se sprema u Portugaliji, Italiji i Španiji, a do nas je došao preko Austro - Ugarske i najviše se sprema u Vojvodini, pa mu je otud kod nas nemačko ime... Svako ko ga je jeo ima svoje romantične uspomene na babu ili majku, šporet na drva, jesenje sedeljke, hladne sobe i perjane jorgane, kao i obavezne starinske šifonjere na kojima se kitnikes čuvao od dece.. Imam ih i ja 



Pošto je moja majka nasledila pola vojvođanske krvi, s jeseni se znalo - sprema se slatko od dunja (sečenih na kocke, vrlo retko rendanih), sulc (od ljuski koje preostanu) i naravno, kitnikes! Slatko i sulc su se čuvali u teglama u špajzu, a kitnikes visoko na ormanu u prohladnoj sobi. Sestra i ja smo se pentrale preko nameštaja i kidisale na kitnikes ko osice, mama ga je kao fol čuvala, ali je uvek puštala da štrpnemo koji komadić. Bio je sladak, mirišljav i lepio se za prste i bukvalno i figurativno! I čuvao se za zimu, koju po pravilu nikada ne bi dočekao... :)))

Vremenom je mama prestala da ga sprema. Nama devojčicama, a kasnije i kao devojkama su bili interesantniji moderniji slatkiši, a i ona se zasitila spremanja raznolike i obimne zimnice i svela je samo na ono što je bilo po njenom mišljenju neophodno - kuvani paradajz, ajvar, pečene paprike, pekmezi i poneko slatko... A kitnikes je gurnut u zaborav. 



Od pre par godina ga merkam usput po blogovima, uzdišem za njim, al mi se činilo da je petljancija i nisam pokušavala da ga napravim. Sad mogu da kažem da sam oFca, jer pravljenje nije ništa teže od nekog pekmeza, a pogotovo od ajvara gde ima posla ohooooooo!

Moja mama ga je radila po receptu iz Patinog kuvara i uvek izlivala u kalup za srneća leđa, a ja sam iz recepta izbacila limuntus i malo skratila i modernizovala postupak. I kod mene obavezno ide u kalup za srneća leđa, ali i u silikonske modlice raznih oblika...




Sastojci:
2 kg očišćenih dunja (isečenih na kockice)
1 kg običnog šećera
400 gr smeđeg šećera
malo vode
po želji limunov sok

kao dodatak i za dekoraciju:
orah, lešnik, kokos, kristal šećer


Napomena (26.10.2015.): dunje nisu oljuštene, samo su ocišcene od peteljki i sredine sa košticama! Kora ostaje!!!




  • Dunje ubaciti u dublju i široku šerpu, naliti vodom samo 1-2 cm i staviti na vatru da se dinstaju.
  • Kada omeknu i voda uvri (kod mene posle 15-tak minuta, jer su bile sitnije sečene), ispasirati ih u šerpi štapnim mikserom (ili u multipraktiku).


  • Vratiti šerpu na ringlu, pa kad masa ponovo provri dodati šećer (ako nemate smeđi, može i beli). Dobro promešati. Po želji dodati limun (ja sam zaboravila).
  • Kuvati da se masa dobro zgusne i varjača počne da ostavlja vidljiv trag po dnu šerpe. Pošto su moje dunje bile izdinstane i ovo je trajalo 15 minuta!


  • Sipati gotov kitnikes u pokvašene kalupe, ako su modle silikonske nema potrebe da se kvase. Pustiti ga da se u kalupima ohladi, istresti na neku dasku ili na poslužavnik na kome je pek papir i odložiti na suvo i hladno mesto da se par dana prosuši. 
  • Seći na parčiće, po želji valjati u kristal šećer (ja sam u smeđi) i poslužiti. Manje komade samo istresti iz modlica i po želji dekorisati. 




U kitnikes se mogu dodati seckani orasi, ja nisam, samo sam ga ukrasila polutkama oraha i sa bademima. Negde sam videla da ga valjaju u kokos, pa ako ne volite mnogo slatko, umesto valjanja u kristal šećer probajte i tako. Meni se svidelo. 





Isprobano na Coolinariki -> klik



понедељак, 19. октобар 2015.

Pečeni zeleni paradajz sa ljutim papričicama







Ove godine smo kasnili sa sadnjom paradajza, ali smo u avgustu i septembru ipak imali svoje čeriće koji su nikli iz semena opalih plodova od prošle godine. A i roma i jabukar, (koje smo tek u maju posadili) su koliko-toliko opstali, obzirom da ništa ne prskamo. Iako je ukupno bilo tek desetak vreža, mogli smo da uživamo u ukusu domaćeg paradajza...
I onda nam je hladan oktobar pomrsio račune! Nema paradajza bez sunca, a kiša i hladoća su se vukli danima. Zeleni od kiše puca na vrežama, vidi se da nema šanse da uzri i da će tako napukao da istruli... Obrali smo sav, bilo ga je taman da se napravi ova fina salatica za zimu. 

Divnog je ukusa, zeleni paradajz pečenjem promeni ukus, plus povuče šmek i ljutinu paprike, pa je odlična i kao salata uz glavno jelo i uz meze.



Sastojci:
70 gr soli
300 gr ulja
400 gr vinskog sirćeta
130 gr šećera
140 gr vode

3,5 kg sitnijeg zelenog paradajza
20 komada ljutih papričica
(najbolje crvenih, lepše izgledaju u tegli)
1/2 veze peršunovog lista
1/2 veze celerovog lista
2 veće glavice belog luka
   

  • Prokuvati sve sastojke za rastvor (so, ulje, sirće, šećer i vodu) i ohladiti. 
  • Zeleni paradajz oprati, osušiti, poredjati u pleh i peći na 220°C  da se samo malo zapeče (ja sam pekla dvadesetak minuta).
  • Dok se paradajz peče, papričice samo malo pecnuti na plotni, tek da se ponegde zacrne. 


  • Neoljuštene paprike odmah preseći na 3-4 dela. Iseckati peršunov i celerov list i beli luk. 
  • Paradajz izručiti u veću šerpu  - sitniji ostaviti ceo, a veći prepoloviti. 
  • Dodati u šerpu i papričice, celer, peršun i beli luk. Preliti hladnim rastvorom i ostaviti 24 sata da odstoji. Povremeno promešati.
  • Paradajz i papričice ređati u tegle, naliti rastvorom u kome su stajale i zatvoriti metalnim poklopcem. Pasterizovati u rerni 30-40 minuta na 100°C. Čuvati na tamnom mestu.


Koristila sam roze himalajsku so, smeđi šećer i vinsko sirće sa 6% kiselosti. Naravno da može i obična (ili morska) so, beli šećer i alkoholno sirće koje je jače od vinskog, pa staviti samo 300 ml. Od ove količine dobila sam okruglo 6 tegli po 720 ml.

U originalnom receptu se paradajz ne pasterizuje, već se u ohlađen preliv doda konzervans (na moju količinu bi to bilo 1/2 kašičice) promeša da se rastopi, pa se time prelije sadržaj u tegli. Ja nisam, više volim da mi rerna odradi pasterizaciju.





четвртак, 15. октобар 2015.

Čokoladni lava kolač sa plavim sirom






Da razjasnim svima kojima ova kombinacija izgleda čudno - tumačenje poznatog kuvara Hestona Blumentala je da su po hemijskom sastavu čokolada i plavi sir (gorgonzola ili rokfor) vrlo slični, pa je rezultatoga kombinacija ove dve namirnice koje su se odlično uklopile!



Skoro sam na TV gledala reprizu davno snimljenog i prikazivanog serijala od 6 epizoda "Kuhinjska hemija" sa receptima Hestona Blumentala. Jedna od epizoda je za temu imala čokoladu, a pokazao je sa kojim se sve namirnicama po hemijskom sastavu ona dobro slaže. 
Nisam pravila kolač po njegovom receptu, samo me je podstakao da iskombinujem čokoladu sa meni omiljenim "slatkišem" gorgonzolom :))) 

Sastojci:
malo otopljenog putera
kakao prah
100 gr seckane crne čokolade
100 gr neslanog putera
100 gr žutog šećera
2 jajeta + 2 žumanceta
100 gr brašna
30 grama plavog ("buđavog") sira

4 remekina (vatrostalne modle) ili 4 kalupa za mafine 



Priprema: 

  • Modle namazati rastopljenim puterom i staviti ih na 10 minuta u friz. Ponoviti mazanje još jednom i dobro stranice i dno naprašiti kakao prahom.
  • Iskidati sir na komadiće i ostaviti sa strane.




  • Rastopiti u mikrotalasnoj (ili na pari) puter i čokoladu i ostaviti desetak minuta da se prohladi. Uključiti rernu na 200°C da se zagreje.
  • Mikserom mutiti  šećer, jaja i žumanca dok se ne dobije gusta masa (3-5 minuta).  Pažljivo umešati brašno.
  • Dodati ohlađenu čokoladu i mutiti da se dobije glatko testo. Umešati komadiće sira, ali ostaviti nekoliko sa strane.


  • Napuniti modle čokoladnom masom i odozgo staviti preostale komadiće sira.
  • Staviti modle na pleh i peći 12 minuta (u zavisnosti od rerne i može i koji minut duže) na 200°C, a onda ih izvaditi i pustiti da odstoje koji minut.
  • Odvojiti nožem kolač od modle i polako istresti na tanjir za posluživanje.



Kolač posuti prah šećerom, dodati kuglu sladoleda ili šlaga (ja sam moj omiljeni krem od kisele pavlake), a onda ga demolirati!



Testo se može ranije napraviti, sipati u kalupe, pokriti streč folijom ostaviti u frižider (preko noći). Kolač ispeći pred samo posluživanje. Može i da se zamrzne, u tom slučaju ga peći 5 minuta duže. 

E, da! Heston Blumental je bio u pravu! Čokolada i plavi sir (kod mene gorgonzola) se odlično slažu! Ali ako ipak ne želite da eksperimentišete sa ova dva ukusa, možete da izostavite "buđavka" i dobićete klasični lava kolač. Imaće sredinu koja je mekana i razliva se kao vulkanska lava...


















Ideja - Coctails and Caroline

недеља, 11. октобар 2015.

Posne punjene paprike sa orasima





Objavljivanje svojih recepata sam započela na Coolinariki. Jedan od prvih koji sam objavila je recept za posne punjene paprike, koji je i ovde na blogu baš posećen. Isprobala sam tamo i more tuđih recepata, od kojih su se mnogi odomaćili u mojoj kuhinji. Jedan od omiljenih su i ove paprike punjene orasima, u sosu od paprike i paradajza.

Recept je Veselinkin. Bile smo (kako to na Coolinariki kažu) cool prije. Pratile šta koja objavljuje, komentarisale jedna drugoj. Ražalostilo me je kada se teško razbolela. Pratila sam, kroz njene komentare na forumu, borbu koju je vodila sa bolešću iz koje, na žalost, nije izašla kao pobednik. Cela Coolinarika je plakala za Veselinkom. U znak sećanja i poštovanja, jednog majskog vikenda pre dve godine, spremali smo jela po receptima drage Ves... 
Odabrala sam ove paprike. Nisam se skroz držala recepta, nešto zbog sastojaka koje nisam imala (pimento sos), a jaje sam izostavila jer mi se nije uklapalo u posne paprike. Svejedno, jelo je divnog ukusa i jedno je od onih koje zauvek usvojite i često spremate.


Sastojci:
6 crvenih paprika 
2 kašike ulja
1 srednja glavica luka
1 šolja pirinča (ja sam integralni)
100 gr krupno mlevenih oraha
 so i biber 
seckani listovi peršuna i celera
1/2 šolje ajvara (može i ljuti)
1/2 šolje mlevenog paradajza
4-5 manjih paradajza 
1 šolja vode


Priprema 

  • Paprike oprati i očistiti od semenki.
  • Na ulju ispržiti luk da omeksa i blago požuti. Dodati orahe i proprziti jos koji minut. 
  • Oprani pirinač dodati u luk i propržiti stalno mešajući. Pobiberiti i pržiti još malo. Skloniti sa vatre i dodati ostale začine.
  • Dobijenom masom puniti paprike, pa ih zatvoriti komadima paradajza. 
  • Pomešati ajvar i mleveni paradajz, sipati šolju vode. Preliti paprike, gledati da tečnost uđe u svaku od njih... Dodati izmedju paprika krupno isečen preostali paradajz... 
  • Peći u rerni poklopljeno oko 30 minuta, otklopiti i peći dok sa paprika skroz ne skuva i dobije smeđu koricu, a sok skoro skroz uvri i ostane gusti sos. 


Po želji u fil možete dodati i malo kuvanog i rendanog krompira. 
Poslužite jelo toplo ili hladno uz domaći hleb, pivo ili vino...  
Za vreme posta, jelo se može spremati i za najsvečanije prilike.




Ideja - +Veselinka

среда, 07. октобар 2015.

Ćuftice od kus-kusa sa šafranom






Već drugo jelo za koje mi je inspiracija Yotam Ottolenghi...
Sve je počelo tako što sam na poklon dobila kesicu šafrana. Nisam imala ideju šta bih pravila, pa krenem da šaram po netu. Malo, malo, ukopčam da nekoliko recepata, a koji su mi se svideli na više različitih strana, ima jednog autora - Jotama Otolengija! 

Na Vikipediji sam dosta toga o njemu pročitala. Ovde ću ukratko da pomenem da je on rodom iz Jerusalima, dugo živi u Engleskoj i da je jedan od poznatih londonskih restoratera, kao i autor brojnih recepata objavljenih u nekoliko knjiga. Meni je posebno zanimljivo da je napisao i dve knjige sa vegetarijanskim receptima, a davao je i brojne izjave u vezi vegetarijanstva. Recepti sa povrćem su mu fantastični, a dosta njih je objavljeno u njegovoj kolumni u poznatom londonskom listu Gardian!

Elem, da ne dužim više, koga zanima može na Googleu da nađe još informacija, a ja prelazim na recept za ovo jednostavno i ukusno jelo! Odlučila sam se (uz male izmene) za ove ćuftice jer su tu svi sastojci koje volim, plus šafran, moja nova kulinarska ljubav... 




200 ml vode
1/2 kašičice šafrana
140 gr kus-kusa
20 gr sitnijeg suvog grožđa
1/2 limuna (sok)
1 jaje
1 kašika sekanog vlašca (ili nane)
50 grama izmrvljene fete
so i biber
malo ulja
70 gr grčkog jogurta (ili pavlake od 12%mm)




  • Šafran staviti u činiju, preliti ključalom vodom i sačekati par minuta da pusti boju i aromu.
  • Potopiti suvo grožđe u sok od limuna da se natopi. Ocediti i staviti na stranu.
  • U šafran dodati kus-kus, poklopiti i ostaviti 5 minuta da nabubri. 
  • Kuk-kus rastresti viljuškom, pa dodati jaje, vlašac, fetu, suvo grožđe, so i biber.  Pomešati dobro, pa praviti male ćuftice (od ove smese dobićete 15-16 komada). 


  • Na pleh staviti papir za pečenje, razmazati ulje, pa poređati ćuftice. Svaku četkicom premazati sa malo ulja.
  • Peći u rerni na 200°C tridesetak minuta, na pola pečenja ih okrenuti i ponovo ovlaš premazati uljem. Dopeći da budu spolja hrskave i rumene. 


















Poslužiti uz umak od gustog jogurta začinjenog solju, biberom, limunom u kome se natapalo suvo grožđe i seckanom nanom. 

Ćuftice možete pržiti u tiganju na ulju ili otopljenom giju (kako je navedeno u originalnom receptu). Meni je više odgovarala ova varijanta iz rerne...






субота, 03. октобар 2015.

Paprike pečene sa paradajzom i inćunima






Jedna naša domaća TV kuća (koja baš i nije nešto na dobrom glasu) ima meni mnogo interesantan kanal za kuvanje. Prikazuju se strani i domaći gastro serijali, a jedan od njih je prikaz recepata Delije Smit. Njena prezentacija i jednostavna objašnjenjna su mi otkriće - smirena, sigurna u sebe i ono što radi, znalački i sa lakoćom prenosi svoje umeće gledaocima. 


U okviru serijala je prikazano i par emisija pod nazivom "Letnja kolekcija" (izdata je i knjiga recepata pod tim imenom), u kojima je pripremala jela i poslastice po receptima primerenim najtoplijem godišnjem dobu, a koji su meni dobrodošli proteklog vrelog leta.
Ove jednostavne i ukusne paprike, punjene paradajzom, inćunima i belim lukom, su jedno od aromatičnih i lakih jela spremljenih po njenim receptima.



Sastojci
4 manje crvene babure (moje su ljute somborke)
4 manja paradajza (ili 3 malo veća)
2 češnja belog luka
4 fileta (polovine) inćuna
po ukusu bibera
4 kašičice maslinovog ulja




Priprema:
  • Prepoloviti paprike (ostaviti peteljku), pa nožem pažljivo izvaditi sunđerasti deo sa košticama. Malo im posoliti unutrašnjost i složiti ih u pleh za pečenje.
  • Paradajz očistiti od kožice - zaseći mali krstić na vrhu, ubaciti u kipuću vodu, posle par sekundi u hladnu vodu, pa oljuštiti. Preseći svaki na 4 dela (ako je krupan na više komada), pa po dva staviti u svaku polovinu paprike.
  • Naseckati beli luk i dodati po malo u svaku papriku. Inćune iseći nožem ili kuhinjskim makazama, pa i njih ubaciti u polutke paprika. Ako ne želite da vam inćuni i beli luk gore dok se peku, pokrijte ih tankim kolutićem paradajza.
  • Preliti svaku papriku uljem, pa ih peći 45 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C dok se lepo ne ispeku i uhvate boju.



Poslužiti kao toplo predjelo, sa malo svežeg hleba i nezaobilaznu čašu vina, ili kao prilog.
Ako ne volite ili nemate inćune, možete ih zameniti sušenim crnim maslinama.