Странице

субота, 31. октобар 2015.

Pikantno slatko od paprika



Kombinacija je za padanje u nesvest! Meni je prvo pala na pamet gorgonzola (ili neki drugi "plemeniti") sa ovom slatkom i ljutom divotom od paprika. Kad sam probala, potvrdila su se moja očekivanja da je dobro. Neobično, ali potvrđujem da je mnogo ukusno!

петак, 23. октобар 2015.

Kitnikes



Ko je ovo jeo, ne zaboravlja... Sir od dunja, iliti po "nemecki" kitnikes/kitnikez, je divna i mnogima omiljena voćna poslastica, a sprema se slično kao druga slatka zimnica (recimo marmelada, kako se inače u Portugaliji zove ovaj sir od dunja).

понедељак, 19. октобар 2015.

Pečeni zeleni paradajz sa ljutim papričicama



Ove godine smo kasnili sa sadnjom paradajza, ali smo u avgustu i septembru ipak imali svoje čeriće koji su nikli iz semena opalih plodova od prošle godine. A i roma i jabukar, (koje smo tek u maju posadili) su koliko-toliko opstali, obzirom da ništa ne prskamo. Iako je ukupno bilo tek desetak vreža, mogli smo da uživamo u ukusu domaćeg paradajza..

четвртак, 15. октобар 2015.

Čokoladni lava kolač sa plavim sirom



Da razjasnim svima kojima ova kombinacija izgleda čudno - tumačenje poznatog kuvara Hestona Blumentala je da su po hemijskom sastavu čokolada i plavi sir (gorgonzola ili rokfor) vrlo slični, pa je rezultatoga kombinacija ove dve namirnice koje su se odlično uklopile!

недеља, 11. октобар 2015.

Posne punjene paprike sa orasima



Objavljivanje svojih recepata sam započela na Coolinarici. Jedan od prvih koji sam objavila je recept za posne punjene paprike, koji je i ovde na blogu baš posećen. Isprobala sam tamo i more tuđih recepata, od kojih su se mnogi odomaćili u mojoj kuhinji. Jedan od omiljenih su i ove paprike punjene orasima, u sosu od paprike i paradajza..

среда, 7. октобар 2015.

Ćuftice od kus-kusa sa šafranom




Već drugo jelo za koje mi je inspiracija Yotam Ottolenghi...
Sve je počelo tako što sam na poklon dobila kesicu šafrana. Nisam imala ideju šta bih pravila, pa krenem da šaram po netu. Malo, malo, ukopčam da nekoliko recepata, a koji su mi se svideli na više različitih strana, ima jednog autora - Jotama Otolengija!

субота, 3. октобар 2015.

Paprike pečene sa paradajzom i inćunima



Jedna naša domaća TV kuća (koja baš i nije nešto na dobrom glasu) ima meni mnogo interesantan kanal za kuvanje. Prikazuju se strani i domaći gastro serijali, a jedan od njih je prikaz recepata Delije Smit. Njena prezentacija i jednostavna objašnjenjna su mi otkriće - smirena, sigurna u sebe i ono što radi, znalački i sa lakoćom prenosi svoje umeće gledaocima..