понедељак, 23. новембар 2015.

Pogača sa bundevom






Razmišljala sam da pravim slatko dizano testo sa bundevom, ali me srce vuče na drugu stranu... 
Kod nas se bundeva tradcionalno  sprema kao slatkiš - pečena,  začinjena cimetom i šećerom, ili kao slatka pita bundevara. Tek od nedavno se koristi i u slanim jelima i testu, pa se prave divne čorbice, mekani hlebovi i peciva ili ukusni prilozi i salate. Na ovom blogu pored ovog imate još 8 recepata sa bundevom, pa ih pogledajte, možda vam još neki privuče pažnju...




Sličnu pogaču sam pravila pre par godina nekoliko puta, jer je bundeva u testu dobra vila koja odradi sve dobro što se može odraditi - daje bolji ukus, mekoću, boju, a hleb ili pecivo koje se sa njom pravi duže ostaje sveže. Još kada se obogati sirom, travama i dobrim uljem... 
Onomad sam natrčala na recept za pogaču sličan onome po kome sam je ranije pravila, pa sam rešila da je umesim. Ovaj put je nešto izmenjena i jednostavnije pripremljena, jer sam se u međuvremenu ulenjila, pa sam postupak koji je lakši oberučke prihvatila ;)

Sastojci:
15 gr kvasca
1 kašičica šećera 
30 ml mlake vode 
225 gr integralnog brašna
225 gr brašna (tip 500) 
200 gr pasirane pečene bundeve 
1-2 kašičice soli 
50 gr tvrdog sira (parmezan ili kačkavalj) 
2 kašike maslinovog ulja 
nekoliko listića prosušene žalfije (ili timijana)
70 - 100 ml mlake vode da se zamesi testo
po želji semenke golice (ili suncokreta)


Priprema: 


  • Kvasac razmutiti u malo mlake vode, dodati šećer i malo brašna i ostaviti da zapeni.
  • U brašno dodati pripremljeni kvasac, pire od bundeve, so, parmezan, maslinovo ulje i izmrvljene listiće sušene žalfije. Zamesiti mekano testo sa mlakom vodom (količina vode kojom se zamesi pogača zavisi od toga koliko je vlažan pire od bundeve.) Sud sa testom pokriti i ostaviti na toplom da narasta oko 2 sata. 


  • Naraslo testo istresti na dobro pobrašnjenu dasku i nauljenim rukama formirati pravougaonik, pa preklopiti par puta i rukama i oklagijom rastanjiti u pogaču. 
  • U pleh staviti papir za pečenje i prebaciti pogaču. Zaseći po površini, pokriti i ostaviti da se diže oko pola sata. Premazati vodom i posuti po želji semenkama bundeve - golice (ili suncokreta) i ostacima seckane žalfije.
  • Zagrejati rernu na 200°C i staviti pogaču da se peče 30-35 minuta dok ne dobije zlatnu boju. 



Ukusna je i topla i hladna, testo je mekano ko pamuk i božanstvenog ukusa. Može se jesti sama, sa jogurtom ili kefirom, ili od nje napraviti sendvič. Može i uz jelo uz koje inače ide hleb.

Pogača može biti i posna ako se iz testa izostavi sir. Pravila sam i tako, fina je i mekana.



Isprobano na Coolinariki -> klik



8 коментара:

  1. Divna pogaca! Nisam nikada probala praviti nesto slicno, a ovo mi bas izgleda primamljiivo :) Ima divnu boju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, obavezno probaj! Ne možeš da zanisliš kako je fino testo sa bundevom, kao da si stavila jaja, i po boji i po strukturi, a ukus neznatno promenjen... A pogača duže ostaje sveža i mekana. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  2. Imam u zamrzivacu pire od bundeve koji sam nedavno pripremila:) Ovo ce biti idealna sansa da se iskoristi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, biće mi drago, javi utiske! Hvala ti na čitanju i komentaru ♥

      Избриши
  3. Prelepo izgleda! Pravila sam testa sa pireom od bundeve, i baš su mi se dopala, fina su, mirisna, i neodoljivo žuta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Sneki! ♥ Pošto si isprobala, onda sve znaš, da ti ga ne hvalim... Još mu sir i žalfija daju poseban ukus :)))

      Избриши