Странице

понедељак, 19. октобар 2015.

Pečeni zeleni paradajz sa ljutim papričicama



Ove godine smo kasnili sa sadnjom paradajza, ali smo u avgustu i septembru ipak imali svoje čeriće koji su nikli iz semena opalih plodova od prošle godine. A i roma i jabukar, (koje smo tek u maju posadili) su koliko-toliko opstali, obzirom da ništa ne prskamo. Iako je ukupno bilo tek desetak vreža, mogli smo da uživamo u ukusu domaćeg paradajza..

I onda nam je hladan oktobar pomrsio račune! Nema paradajza bez sunca, a kiša i hladoća su se vukli danima. Zeleni od kiše puca na vrežama, vidi se da nema šanse da uzri i da će tako napukao da istruli... Obrali smo sav, bilo ga je taman da se napravi ova fina salatica za zimu.

Divnog je ukusa, zeleni paradajz pečenjem promeni ukus, plus povuče šmek i ljutinu paprike, pa je odlična i kao salata uz glavno jelo i uz meze.


Sastojci:
70 gr soli
300 gr ulja
400 gr vinskog sirćeta
130 gr šećera
140 gr vode

3,5 kg sitnijeg zelenog paradajza
20 komada ljutih papričica
(najbolje crvenih, lepše izgledaju u tegli)
1/2 veze peršunovog lista
1/2 veze celerovog lista
2 veće glavice belog luka

Priprema:
   

  • Prokuvati sve sastojke za rastvor (so, ulje, sirće, šećer i vodu) i ohladiti. 
  • Zeleni paradajz oprati, osušiti, poredjati u pleh i peći na 220°C  da se samo malo zapeče (ja sam pekla dvadesetak minuta).
  • Dok se paradajz peče, papričice samo malo pecnuti na plotni, tek da se ponegde zacrne. 


  • Neoljuštene paprike odmah preseći na 3-4 dela. Iseckati peršunov i celerov list i beli luk. 
  • Paradajz izručiti u veću šerpu  - sitniji ostaviti ceo, a veći prepoloviti. 
  • Dodati u šerpu i papričice, celer, peršun i beli luk. Preliti hladnim rastvorom i ostaviti 24 sata da odstoji. Povremeno promešati.
  • Paradajz i papričice ređati u tegle, naliti rastvorom u kome su stajale i zatvoriti metalnim poklopcem. Pasterizovati u rerni 30-40 minuta na 100°C. Čuvati na tamnom mestu.


Koristila sam roze himalajsku so, smeđi šećer i vinsko sirće sa 6% kiselosti. Naravno da može i obična (ili morska) so, beli šećer i alkoholno sirće koje je jače od vinskog, pa staviti samo 300 ml. Od ove količine dobila sam okruglo 6 tegli po 720 ml.

U originalnom receptu se paradajz ne pasterizuje, već se u ohlađen preliv doda konzervans (na moju količinu bi to bilo 1/2 kašičice) promeša da se rastopi, pa se time prelije sadržaj u tegli. Ja nisam, više volim da mi rerna odradi pasterizaciju.






16 коментара:

  1. Одговори
    1. Biljana, hvala ti ♥ I mene je iznenadio fini ukus ove kombinacije! Plus što je ljuto... :)))

      Избриши
  2. Одговори
    1. Aaaaa, voliš i ti ljuto! Ja samo hukćem, ali ne odustajem...
      Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  3. Kako dobro izgleda! Ja jako volim zeleni paradajz, stavljam ga najvise u sataras, ali je odlican i kiseo. I jos onaj stari film Peceni zeleni paradajz :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ♥ Od tebe sam svašta interesantno čula i naučila... Nisam ni jela ni pravila sataraš sa zelenim paradajzom, niti čula za film, a onda sam na Googlu našla oba :)))

      Избриши
  4. Super izgleda, nisam sigurna da mogu da zamislim ukus, jer sam ga iskljucivo jela iz tursije i nije mi bas bio omiljen. I Gordanina ideja za sataras zvuci zanimljivo, a film cu sad da istrazim na Googlu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Već vidim da ćemo obe da pravimo sataraš sa zelenim paradajzom... ;))) Probala sam ostatke dok sam pripremala i bili su ok, ali mislim da će salata da bude još bolje kada odstoji par nedelja i sjedine se ukusi. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  5. Takich jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo apetycznie!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ni ja, prvi put sam ga pravila, ali mnogo njih je isprobalo i ima samo pozitivne utiske! probala sam malo dok sam pravila i bilo je baš finog ukusa. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  6. Tražila sam neku ideju za potrošiti zelene paradajze s obzirom da ih ne volim u turšiji... Recept mi je došao k'o melem na ranu. Napravila i stvarno je jaaaaako fino, moji su navalili na to, mislim da neće ništa ostati za zimu. Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mihaela, nema veće reklame za recept nego kada ga drugi isproba i pohvali! Hvala ti puno što si salatu isprobala i podelila sa nama svoje utiske! Pozdrav! ♥

      Избриши
  7. Gago, i ja imam puno zelenog paradajza ali ga iz turšije ne volim. Ovako pečen mi se dopada samo me interesuje da li mogu da izostavim ulje pa da ga recimo dodam kao preliv pre jela.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežana, nisam probala bez ulja, pa ne mogu sa sigurnošću da kažem da li može ili ne. Ako isprobaš, a ti javi.. Hvala ti puno na javljanju. 😍

      Избриши
    2. Gago, hvala ti i važi javiću ti. Isti problem mi je bio za kečap jer recept po kojem sam ranije pravila sadržao je i šećer i ulje a i papriku. Htela sam to da izbegnem i uspela sam ispalo je super. Probaću pa ti javljam.

      Избриши
    3. Važi, čekam tvoje utiske! Pozdrav! ❤

      Избриши