Pošto supe ne pravim, kod mene su na repertoaru samo čorbice od povrća. Krenem po sezonama - na proleće od zelja, koprive, pa onda od tikvica. Leti od paradajza, od blitve, a s jeseni od bundeve, od karfiola i od brokolija... Od šampinjona spremam preko cele godine.
Obzirom da većina onoga što sam nabrojala može da se kupi i zamrznuto, sada svaku čorbicu (tepam im jer ih vooooolim) mogu da pravim kad god poželim!
Brokoli - čorba
Obzirom da većina onoga što sam nabrojala može da se kupi i zamrznuto, sada svaku čorbicu (tepam im jer ih vooooolim) mogu da pravim kad god poželim!
Brokoli - čorba
Brokoli ili volite, ili ga mrzite. Sredine nema! Ja, naravno, spadam u prve. Ova jednostavna čorba je melem za stomak, za telo, a i za dušu..
Sastojci:
300 gr brokolija
100 gr praziluka
1 kašičica sušenog, mlevenog povrća
malo aromatičnog maslinovog ulja (sa belim lukom i ruzmarinom)
malo soli, bibera, aleve paprike (može i ljute)
vode po potrebi
po želji malo jogurta (ko posti neka izostavi)
Priprema:
Brokoli oprati, podeliti na cvetiće i skuvati u blago posoljenoj vodi.
Praziluk iseći na deblje koturove, pa i njega skuvati da omekne.
Obareno povrće sipati u dublji sud, pa štap-mikserom izmiksati da se dobije glatka kaša uz malo vode u kome se kuvalo (može i u multipraktiku).
Vratiti sve u sud, naliti vodom u kojoj se kuvao brokoli do željene gustine i staviti da provri. Dodati kašičicu sušenog, mlevenog povrća i mrvicu aleve paprike.
Vratiti sve u sud, naliti vodom u kojoj se kuvao brokoli do željene gustine i staviti da provri. Dodati kašičicu sušenog, mlevenog povrća i mrvicu aleve paprike.
Kuvati 2-3 minuta, posoliti, pobiberiti, pa skloniti sa vatre.
Sipati čorbu u tanjire, u svaki nakapati aromatično maslinovo ulje. Dodati po želji malo jogurta za ukus i ukras. Ko posti ili je na veganskoj ishrani može dodati bilo koje biljno mleko (kokosovo, bademovo, pirinčano ili sojino).
Aromatično maslinovo ulje možete na brzinu da ga napravite tako što u hladno ceđeno dodate seckani beli luk i sitno seckani ruzmarin. Inače, ima puno recepata za aromatično maslinovo ulje na Internetu.
Čorba od blitve i mešanih pahuljica
Blitvu volim više od spanaća, pa je zato češće i koristim. Posebno mi se sviđa ova čorba sa dodatakom mešanih pahuljica.
Sastojci:
10 listova blitve
1 kašika dinstanog luka (ili pola glavice sirovog)
češanj belog luka
so i biber po ukusu
prstohvat struganog muskatnog oraščića
malo maslinovog ulja
800 ml vode
Priprema:
Dinstani luk (ili sirovi luk koji malo prodinstamo na ulju) i pahuljice sipati u dublji sud, naliti vodom i zagrejati da provri.
Opranu i očišćenu blitvu iseći i dodati u sud sa lukom i pahuljicama. Posoliti i kuvati desetak minuta da sve lepo omekne. Na kraju pobiberiti, pa dodati muskatni oraščić i sitno seckan beli luk.
Sud skloniti sa vatre i izmiksati sve štapnim mikserom.
Poslužiti odmah, po želji sa kiselom pavlakom. Ko posti ili je na veganskoj ishrani može dodati bilo koje biljno mleko (kokosovo, bademovo, pirinčano ili sojino).