Ta-daaaa! Dragi moji, dobrodošli na premijeru! Ovaj recept je ekskluziva, jer ga nema ni na jednom blogu ili drugim portalima (barem Google tako kaže), nego samo u elektronskom izdanju Slobodne Dalmacije, gde sam ga sasvim slučajno pronašla tražeći recept za rafijole/rafiole. Toliko me je fascinirao da sam morala da ga napravim. Malo mi je neobično da ja, koja nemam nikakve veze sa Hvarom i Hvaranima, objavim recept za njihov starinski kolač. U stvari sam davno bila čak tri godine za redom na Hvaru (i to u istoimenom gradu), ali ovaj kolač nisam tamo ni videla, a kamoli jela..
петак, 29. децембар 2017.
понедељак, 18. децембар 2017.
Salata od tunjevine i avokada
Džoker salata za razne prilike - kao deo posne slavske trpeze, za iznenadne goste, ili lagani brzinski obrok kada nemate vremena za nešto komplikovanije.
Dekorativna je, posebno ako se posuži u izdubljenoj ljusci avokada, napravi se za deset/petnaest minuta i odličnog je ukusa! Sigurna sam da će se salata svideti i najprobirljivijima, jer su i moji gosti kojima sam je poslužila bili oduševljeni.. петак, 15. децембар 2017.
Posni slavski kolač
Iako naša slava Miholjdan pada u vreme kada nije post (12. oktobar), ako je slava sredom ili petkom slavski kolač pripremam po crkvenim pravilima, odnosno pravim ga posnog. O slavskom kolaču sam već pisala ranije, a kako često mesim i ovaj posni (čak i kada nisu posni dani, jer ga svi rado jedemo uz slavski ručak umesto hleba), želim da podelim sa vama način kako ga ja spremam.
уторак, 12. децембар 2017.
Posna pogača sa lukom i orasima
Videla sam je kod Kristine pod imenom posna slana pita sa orasima, a ona kod moje imanjakinje Gage, gde joj je ime grbava pita.. Osim što sam je prekrstila (izgledom i ukusom mi je više pogača), minimalno sam doterivala recept, a dobila sam odličnu pogaču pogodnu kako za dane posta, tako i za dane kada se ne posti. Iako kombinacija luka i oraha može nekoga da zbuni, mene nije - već sam ranije pravila slana jela i salate sa orasima, pa sam znala sam da ovakva kombinacija ne može da omane!
уторак, 5. децембар 2017.
петак, 1. децембар 2017.
Hleb koji se ne mesi (iz frižidera)
Prvo me očarala Gocina slika - hleb na dasci koji liči na monolit! Inače mi je monolit odmah bio asocijacija na onaj iz filma "Odiseja 2001" i majmune koji mu sa strahopoštovanjem prilaze, pipnu ga, pa pobegnu. E, ovaj hleb je mene baš tako fascinirao i imala sam želju da ga pipnem da vidim da li je stvaran.. Onda je moja Goca objavila recept, a ja sam bila totalno oduševljena činjenicom da ovaj hleb koji ranije zamesim, mogu da pečem u sledećih par dana, odnosno kad mi se ćefne! Plus što dodatna hladna fermentacija utiče na ukus hleba, koji je kao kod onih ranijih starinskih hlebova pečenih u furuni na drva..
уторак, 28. новембар 2017.
Pečeni karfiol sa leblebijama i harisom
Pečeni karfiol volim mnogo više nego kuvani ili pohovani, pa sam ovo jelo sa guštom pripremala, a da ne pričam o uživanju dok sam ga jela. Nije nešto posebno fotogenično, ali vam garantujem odličan ukus! Po sastavu vuče na bliskoistočnau kuhinju i nemojte da vas obeshrabri Harisa (ljuta pasta od paprike) koja se koristi u ovom jelu - provereno je ima i kod nas (u Maksiju i u Tempu, a verovatno i u drugim trgovinskim lancima). Ako baš ne možete da je nađete, može da prođe i ljuti ajvar koji možete malčice začiniti mlevenim kimom, mlevenim korijanderom (u zrnu) i belim lukom. Ko posti neka sir izostavi, imaće odlično glavno jelo!
уторак, 21. новембар 2017.
Norveški kolač sa jabukama
Neki kažu da kolača sa jabukama nikad dosta.. Ja ih baš nešto i ne spremam često, ali mi se ovaj mnogo dopao. Kolač je još jedan iz arhive ranije isprobanih, pravila sam ga pre malo manje od godinu dana.
Inače volim kada se svi sastojci smućkaju u jednom sudu, tako da i ovaj norveški kolač od jabuka spada u moju omiljenu grupu jednostavnih i brzinskih, gde posle pripreme nema gomile sudova za pranje. Još divno miriše, sočan je, pod zubima malčice krckaju orasi, ma pravi jesenji kolač koji odlično ide uz popodnevnu kafu ili čaj..
Inače volim kada se svi sastojci smućkaju u jednom sudu, tako da i ovaj norveški kolač od jabuka spada u moju omiljenu grupu jednostavnih i brzinskih, gde posle pripreme nema gomile sudova za pranje. Još divno miriše, sočan je, pod zubima malčice krckaju orasi, ma pravi jesenji kolač koji odlično ide uz popodnevnu kafu ili čaj..
среда, 15. новембар 2017.
Gallo Pinto - kostarikanski pirinač sa pasuljem
Recept moje drage Goce, objavljen na njenom sveže otvorenom profilu na Coolinarici, te vam od srca preporučujem da je tamo pratite, jer ima baš zanimljive recepte! Elem, za ovo jelo Goca kaže:
Nacionalno jelo Kostarike je Gallo Pinto, a ovo je jedan od mnogobrojnih recepata tog jela i jedan od najboljih načina kako iskoristiti preostali kuvani pirinač sa kojim jednostavno ne znate šta da radite. Jedan od sastojaka ovog jela je Salsa Lizano, ali ga je meni teško nabaviti pa koristim ili Srirachu ili WorcesterSauce kao zamenu...
Ovo jelo je najbolje praviti u šerpi jer pirinač rado "skače" kad se przi. Takodje, pirinač od prethodnog dana treba da bude "al dente" i prilicno suv..
четвртак, 9. новембар 2017.
Čoko rozen kocke
U poslednje vreme ne spremam često slatkiše, a obzirom da je u jeku sezona slava i da se približavaju praznici, palo mi je na pamet da vam preporučim kolačić koji sam odavno spremala i koji me je oduševio kako ukusom, tako i brzinom kojom se pripremi. Slike su stare, od pre 4 godine su, ali verno pokazuju strukturu i izgled kolača. Ljubitelji čokolade, ne oklevajte, već na pos'o!
среда, 1. новембар 2017.
Burekići sa sirom i zelenim maslinama
Od ovoga se poslednjih dana ubijamo.. Kad ne znam šta bih za doručak, ja od 2-3 kore smotam burekiće i očas posla su gotovi. Ideju sam pokupila ni manje ni više nego iz turske serije, gde je glavna junakinja svojoj deci ispržila u ulju burekiće u obliku rolnica punjenih sirom i zelenim maslinama. Kopkao me ukus, pa sam nešto slično našla na Internetu (Peynir Zeytinli Börek). Nisam htela da budu prženi kao u seriji, tako da sam se odlučila za pečenje u rerni, a i promenila sam im oblik da liče na okrugle male bureke. Zelene masline u kombinaciji sa sirom su iznenađujuće dobre, pa su ovi burekići već nekoliko puta bili na našem stolu..
понедељак, 23. октобар 2017.
Pletenica sa orasima
Kolač sa slike je dušu dao za one koji bi jeli štrudlu, ali ih mrzi čekanje da naraste testo sa kvascem, koje usput može i da omane pa se ne digne najbolje, ili bude žilavo, ili suvo.. Pletenica sa slike ne može da ne uspe jer je priprema baš jednostavna, a ispečena ima lep presek i ukus joj je fantastičan! Pravila sam je po preporuci moje cool - prije Sneže i to sa manjim odstupanjem, jerbo nisam imala pomorandžu koju je ona stavljala u nadev. Pletenica može da se pravi sa orasima kao što sam i ja (moji su bili tamniji, što ne utiče na ukus), a Sneška kaže da je još bolja sa lešnicima, pa vi kako vam drago, odnosno sa onim što imate u kući..
уторак, 17. октобар 2017.
Zeljanica od domaćih kora
Zeljanica je moja najomiljenija pita ❤ A još kad je sa domaćim korama, nema joj ravne! Kao cura sam gledala kako ih razvlače moja majka i baba, ali se nisam upuštala u tu avanturu do čuvenih devedesetih, kada sam naučila da ih i sama pravim. Kasnije za njih često nisam imala vremena, a biće da sam i od lenjosti i po inerciji kupovala gotove kore koje ne zahtevaju nikakav posao, mada po ukusu nisu ni blizu domaćim..
уторак, 10. октобар 2017.
Torta od pistaća, marcipana i bele čokolade
Evo kako sam iskoristila ostatak onih grčkih pistaća.. Mom Zokiju je u septembru bio rođendan i podrazumevalo se da ću da napravim torticu. Takođe je bilo važno da nema "normalne" čokolade, jer je on ne ljubi mnogo.. Uskočila je bela čokolada, a marcipan je došao kao tačka na i. Torta je prava divota, kombinacija je nesvakidašnja i sve mi sluti da će to ubuduće biti njegova omiljena rođendanska!
понедељак, 2. октобар 2017.
Trljanica sa sirom
Još uvek ne odustajem od paprika..
Za ovu salatu sam prvi put čula kada sam njenu sliku videla u grupi Hrono recepti na FB i mnogo mi se dopala kako izgleda. Objavila je Marina Damnjanović, a njen recept za ovu salatu se nalaze na stanici HRONO KUHINJA autorke Ane Ćubele. Marina kaže da je trljanica specijalitet vranjanske kuhinje i da je kraljica među salatama, koja se leti sprema od pečenih i iscepkanih paprika, a zimi od obarenih suvih. U paprike se dodaju ulje, začini i seckani praziluk, a postoji varijanta kada se paprikama dodaje sir, kao što je slučaj ovde.. Meni se dopada što mogu da je spremam i van sezone, od pečenih paprika iz zamrzivača! Inače sam malo proguglala i pronašla da ovu varijantu nazivaju i letnja trljanjica, kao i da je omiljena salata na jugu Srbije (Niš, Leskovac, Vranje..)
"Za razliku od zimske trljanice, koja se pravi od sušenih paprika i praziluka, letnja se uglavnom sprema od sira i pečenih paprika. Najčešće nema preciznih mera, jer sve zavisi od ukusa - ako volite pečenu papriku može se staviti jednaka količina koliko i sira, u suprotnom dovoljno je i manje paprike, koliko da sir na nju zamiriše.."
понедељак, 25. септембар 2017.
Paprike punjene krompirom
Volim kada od jednostavnih sastojaka i bez mnogo petljancije dobijem odličan ručak.. Ovo jelo i izgledom i ukusom ima starinski šmek, pa ga, dok još ima paprika, obavezno isprobajte. Ne sumnjam da će vam se dopasti, a uz bogatu salatu (zelenu, od paradajza ili kupusa) je sasvim dovoljno kao samostalni obrok.
понедељак, 18. септембар 2017.
понедељак, 11. септембар 2017.
Kolač od šargarepe, oraha i pomorandže
Mada je po sastojcima više kolač za jesen ili zimu, pravila sam ga prvi put još u julu - usred leta, kad mu vreme nije.. Nama je bio toliko lep da sam ga spremala više puta i uopšte nam nije dosadio. U stvari, najčešće ga jede Zoki, ja samo gricnem malčice tek da proverim kvalitet, jer sam skoro skroz ukinula slatkiše sa šećerom, ali sam zato doterala liniju. A zna se da ne može i jare i pare!
Iako se ova vrsta kolača u receptima koje sam viđala uglavnom pravi sa više ulja i šećera, smanjila sam količinu oba sastojka, a kolač je i dalje dovoljno vlažan i sladak. Ko je sumnjičav zbog šargarepe, neka zna de se ona uopšte ne oseti, samo kolaču daje dodatnu vlažnost i lepu boju.
понедељак, 4. септембар 2017.
Patlidžan sa pestom i mocarelom
Taman posla da u sezoni patlidžana ne objavim barem jedan recept sa istim.. Mislim da bih se osećala kao izdajnik! Iako ga spremam na puno načina, uvek me kopka da isprobam i nešto novo. Ovo jednostavno jelo me oduševilo, što je razlog više da recept podelim sa vama. Pesto nije skroz po originalnom receptu (nema parmezana i pinjola), ali ne mari, jer je na kraju rezultat odličan! Uz krckavi domaći hleb i uz čašicu vina ovo je divan lagani letnji obrok.
понедељак, 28. август 2017.
Začinjeni pečeni krompir i grilovan halumi
Ko šnicla i krompir, ali skroooooooz drugačije! Šniclu glumi moj obožavani halumi sir, a za koji sam već pisala da je jedan od suvenira sa letovanja u Grčkoj (navukla sam nekoliko pakovanja, da se nađe). Ukus mu je poseban i meni već poznat, ali me je u ovoj kombinaciji oduševio krompir spremljen sa začinima sa kojima ga do sada nisam jela! Neverovatna transformacija običnog krompira u oplemenjeno i sofisticirano jelo... 👌 Probajte i videćete da ne lažem!
уторак, 22. август 2017.
Burma baklava sa pistaćima
...ili divit baklava, kako je još zovu u Bosni..
Klasične suvenire sa letovanja i ostalih putovanja odavno više ne donosim, samo bih se dodatno zatrpavala stvarima koje mi u stvari uopšte ne trebaju. Ali zato sa svakog letovanja donesem namirnice kojih kod nas nema, ili su preskupe u našim prodavnicama.
Ovog leta sam iz Grčke pored nezaobilaznog maslinovog ulja donela još i halumi sir, sušene masline, slatko od smokava, zaslađeno i nezaslađeno kondenzovano mleko, sušeni paradajz pakovan u kesice (bez začina i ulja) i neslane, očišćene i sirove pistaće. Ovo poslednje ja kod nas nisam do sada nigde našla u prodaji, a odavno mi je merak da napravim baklavu sa pistaćima! Izabrala sam ovu okruglu i malo nagužvanu, u Turskoj je zovu fistikli burma baklava. Očas posla se smota, lepo izgleda, a sa pistaćima je fantastičnog ukusa. Posebno mi se sviđa što se premazuje puterom, ukus je nemerljiv u poređenju sa baklavom koju kod nas najčešće spremaju sa uljem..
Ovog leta sam iz Grčke pored nezaobilaznog maslinovog ulja donela još i halumi sir, sušene masline, slatko od smokava, zaslađeno i nezaslađeno kondenzovano mleko, sušeni paradajz pakovan u kesice (bez začina i ulja) i neslane, očišćene i sirove pistaće. Ovo poslednje ja kod nas nisam do sada nigde našla u prodaji, a odavno mi je merak da napravim baklavu sa pistaćima! Izabrala sam ovu okruglu i malo nagužvanu, u Turskoj je zovu fistikli burma baklava. Očas posla se smota, lepo izgleda, a sa pistaćima je fantastičnog ukusa. Posebno mi se sviđa što se premazuje puterom, ukus je nemerljiv u poređenju sa baklavom koju kod nas najčešće spremaju sa uljem..
понедељак, 14. август 2017.
Posne punjene paprike sa suvim šljivama
Ni sanjala nisam da će ova kombinacija da me totalno obori s' nogu! Iako imam svoj omiljeni recept po kome spremam punjene paprike (moje su uvek bez mesa), ponekad ih spremim i na drugi način. Pravila sam punjene paprike u čiji se nadev dodaju orasi i fine su, ali ne toliko da mi budu najmilije. Onomad sam isprobala da u nadev dodam suve šljive i mislim da će ovakve paprike ubuduće da mi budu miljenice..
понедељак, 7. август 2017.
понедељак, 31. јул 2017.
четвртак, 20. јул 2017.
Grilovane tikvice sa pavlakom i orasima
Jednostavno i mnogo dobro, a dušu dalo za letnje vrućine! Najbolje je sa tamnozelenim tzv. cukini tikvicama, ali može i od drugih vrsta. Kod mene su bile neke zebraste, koje su jednako mesnate i sočne. Sa prelivom od pavlake, u koji se dodaju beli luk i orasi, ovo postaje odličan prilog, ili čak i samostalni obrok..
понедељак, 10. јул 2017.
Vremeplov kolač
Ovaj kolač je čekao priliku da bude isproban još od maja 2015. godine! Recept mi je još tada stigao elektronski iz Novog Sada, a moja draga Olja koja ga je poslala je rekla da je jedan od najboljih voćnih kolača koji je jela. U potpunosti slažem sa njom, takođe i oni koji su ga probali! Kolač je fantazija - osvežavajući i aromatičan, sa ukusom crvenog voća, putera, pečenog badema (koji pomešan sa šećerom krcka pod zubima) i sa mirisom cimeta. Nisam sigurna da li je ime kolača povezano sa čuvenom poslastičarnicom "Vremeplov" iz Novog Sada - gledajući njihove kolače ni ovaj, a ni neki sličan nisam našla među njima. Obzirom da mi ga je Olja poslala pod ovim imenom, ne menjam ga..
уторак, 4. јул 2017.
Salata od mladog boba, limuna i fete
Ima par godina da sam prvi put probala mladi bob i da mi se baš, baš svideo. Onomad sam ga našla na pijaci i kupila, a onda se bacila na smišljanje kako da ga spremim. Uglavnom sam ga ranije pripremala kao varivo, e sada mi se prijela salata, pa sam se odlučila na ovu sa limunom, nanom i feta sirom. Ovde sam dala okvirne mere, možete ih prilagoditi svom ukusu, odnosno povećati ili smanjiti količinu nekog sastojka! Umesto feta sira, može se koristiti bilo koji stariji prevreli sir..
петак, 30. јун 2017.
недеља, 25. јун 2017.
недеља, 18. јун 2017.
Burger zemičke
Kasno proleće i leto su idealno vreme za roštiljanje! A uz roštilj, zna se - odlično idu salate i fino pecivo, najbolje domaće lepinje ili ovakve zemičke. Iako ja meso ne jedem, volim da na gril ploči ispečem sir ili pljeskavice od ribe ili povrća, ubacim ih u domaće pecivo i uživam u ukusu grilovane hrane..
понедељак, 5. јун 2017.
Varivo od tikvica i sočiva
Svake godine ja par puta u sezoni tikvica napravim ovo jelo. Sviđa mi se kombinacija, jer mi đumbir i tikvice osveže skrobni ("brašnjavi") ukus sočiva. Uz tanjir ovog finog variva uzmem malo sira i par strukova mladog luka, mada je jelo baš zasitno i dovoljno je samo za sebe. Stoga ga mogu kao kompletan obrok jesti i oni koji poste i vegani..
понедељак, 29. мај 2017.
Čokoladni karamel tart
Znam da je dobro da se u slatkiše i kolače doda malo soli koja izvlači iz njih bolji ukus, solila sam karamel za razne poslastice, ali do pre par meseci mi na pamet nije padalo da je fina i slankasta čokolada. Viđala sam kombinacije, ali nikako da isprobam neku od njih. A onda sam htela-ne htela probala čokoladu sa zrncima himalajske soli..
понедељак, 22. мај 2017.
среда, 17. мај 2017.
понедељак, 8. мај 2017.
уторак, 2. мај 2017.
Pečeni kamember sa sosom od višanja
Iako ovakve sireve sa plemenitim plesnima obožavam, godinama sam ih jela sa grižom savesti ili ih izbegavala zbog masnoće.. Onda sam otkrila izvornu hrono ishranu po Alanu Delabou i jedem ih, a holesterol i trigliceridi ne rastu, nego naprotiv - kreću se polako ali sigurno na dole, plus što na dole idu i kilogrami i obimi. Tako je došao na red ovaj bogati sendvič sa kamemberom koji curi, a koji sam čežnjivo merkala pre par meseci na jednom kulinarskom kanalu. Sos od višanja u ovakvoj kombinaciji nije po pravilima izvorne hrono ishrane, ali pošto je povremeno dozvoljen džoker, on u ovom slučaju ima opravdanje..
уторак, 25. април 2017.
четвртак, 20. април 2017.
петак, 14. април 2017.
среда, 12. април 2017.
Čokoladna torta od gotovih kora
Poslednjih dana gledam statistiku na blogu i iako je drugima možda čudno, primećujem da ima dosta onih koji dolaze da pogledaju recept za Švarcvald tortu od gotovih (kupovnih) kora. Razumem ih skroz - nekad se nema vremena za izradu kompletne torte, a onda je bolja i polovično domaća nego nikakva. Još ako su kore dobre, greške nema! Uostalom, pravimo već pite od kupovnih kora i lisnatog testa, a kolače od gotovih rozen kora.. To je razlog više da se i ova moja čokoladna torta nađe kao predlog za nastupajući praznik.
недеља, 9. април 2017.
Vaskršnja dekupaž jaja
odnosno jaja ukrašena papirnim salvetama..
Vaskršnja jaja - 2012. godina |
Prošle godine sam ih pravila za Vaskrs kao kontrast kristalnim jajima bojenim u vinu.. Onda sam ih ugurala u taj recept negde pri kraju i bez ikakve naznake u naslovu, i tako ih neopravdano stavila u drugi plan. Verujem da mnogi vole i žele da imaju za praznik baš ovako udešena jaja! Zato sam rešila samo da razdvojim recepte, mislim da ukrašavanja jaja dekupaž tehnikom zaslužuje poseban post..
четвртак, 6. април 2017.
субота, 1. април 2017.
уторак, 28. март 2017.
субота, 25. март 2017.
Patatas bravas - krompir u aromatičnom sosu
Blog "Kuhinjske priče" je jedan od mojih najomiljenijih i baš redovno ga pratim, a piše ga draga prija Gordana koja već dugo živi u Danskoj. Na blogu najviše piše o hrani, ali i o mnogim detaljima života u Danskoj, kao i o zanimljivostima iz celog sveta. Interesantni su njeni utisci sa putovanja, sa kojih obavezno kao suvenir donese recept za jelo koje je specifično za podneblje gde je boravila..
понедељак, 20. март 2017.
Rižot sa spanaćem
Recepata za rižot na našim blogovima ima koliko vam duša hoće, sa jednim ili više dodataka, ali ovako jednostavnih samo sa spanaćem je baš malo.. A protekle zime sam se navadila da ga spremam baš ovako! Našla sam fini smrznuti spanać u listovima, pa se jelo skoro uopšte ne razlikuje od onog koje se napravi sa svežim spanaćem.
среда, 15. март 2017.
Začinjeni karfiol iz rerne
Od kako sam pre par godina otkrila karfiol pečen u rerni drugačije ga ne spremam. Lakše mi je (a i ukusnije) nego da ga kuvam, pa onda još jednom termički obrađujem, bilo da ga pohujem ili gratiniram. Ovaj današnji recept je nadogradnja onog ranijeg jednostavnog, a jelo koje se dobije ima divan orijentalni šmek i vole ga čak i oni koji inače nikako ili nerado jedu karfiol..
петак, 10. март 2017.
Vrh kocke
Pored mene bi svi časopisi propali, ništa već dugo ne kupujem.. Davno sam, još kao dete, kupovala Politikin zabavnik, kasnije kao cura Tinu i Bazar, od stranih Mari Kler i muzičke časopise Melodi mejker i Bravo. Posle su me sasvim druge vrste opuštanja zanimale, časopise sam izgustirala. Dešavalo se da mi padne šaka neki tuđi već pročitani i ja ga prelistam, ali uglavnom sam i dalje prema njima skroz nezainteresovana i ravnodušna..
Zato ja recepte nikada ne "pokupim" iz časopisa. Ili mi ih došapne neka drugarica ili rođaka, a često ih pronađem švrljajući po Internetu ili na kuvarskim TV kanalima.
Zato ja recepte nikada ne "pokupim" iz časopisa. Ili mi ih došapne neka drugarica ili rođaka, a često ih pronađem švrljajući po Internetu ili na kuvarskim TV kanalima.
понедељак, 6. март 2017.
Falafel
Falafel sam pravila i od kuvanih leblebija i od nekuvanih, i došla do zaključka da su to dve potpuno različite stvari što se tiče ukusa i to u korist nekuvanih! Iako izgleda da je lakša priprema od kuvanih u praksi nije tako, a struktura i ukus su mnogo bolji sa sirovim, samo natopljenim u vodi.
Пријавите се на:
Постови (Atom)