Pored mene bi svi časopisi propali, ništa već dugo ne kupujem.. Davno sam, još kao dete, kupovala Politikin zabavnik, kasnije kao cura Tinu i Bazar, od stranih Mari Kler i muzičke časopise Melodi mejker i Bravo. Posle su me sasvim druge vrste opuštanja zanimale, časopise sam izgustirala. Dešavalo se da mi padne šaka neki tuđi već pročitani i ja ga prelistam, ali uglavnom sam i dalje prema njima skroz nezainteresovana i ravnodušna..
Zato ja recepte nikada ne "pokupim" iz časopisa. Ili mi ih došapne neka drugarica ili rođaka, a često ih pronađem švrljajući po Internetu ili na kuvarskim TV kanalima.
Ove božanstvene kocke sam videla pre par dana premijerno na TV u emisiji Hrana i vino i oborile su me s' nogu. Već kod nabrajanja sastojaka kolač mi se dopao - orasi, čokolada, vanila, marmelada od bresaka.. 😋 A još kada sam videla da u nadevu ima puno ruma koji moj Zoki obožava u kolačima, uopšte nije bilo dileme da li da ga pravim ili ne. I bila sam u pravu - kolač je raskošnog ukusa, a očaravajuće miriše do neba!
Zato ja recepte nikada ne "pokupim" iz časopisa. Ili mi ih došapne neka drugarica ili rođaka, a često ih pronađem švrljajući po Internetu ili na kuvarskim TV kanalima.
Ovo je na Coolinarici bila slika dana 16. marta 2017. godine |
Ove božanstvene kocke sam videla pre par dana premijerno na TV u emisiji Hrana i vino i oborile su me s' nogu. Već kod nabrajanja sastojaka kolač mi se dopao - orasi, čokolada, vanila, marmelada od bresaka.. 😋 A još kada sam videla da u nadevu ima puno ruma koji moj Zoki obožava u kolačima, uopšte nije bilo dileme da li da ga pravim ili ne. I bila sam u pravu - kolač je raskošnog ukusa, a očaravajuće miriše do neba!
Sastojci:
4 jajeta
100 gr šećera u prahu
150 gr putera
2 kašike kakaa
1 kesica praška za pecivo
3 kašike brašna
150 gr mlevenih oraha
nadev:
200 gr džema od bresaka
150 gr mlevenih oraha
150 gr šećera u prahu
2 kesice vanil-šećera
50 ml ruma
200 gr čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema:
- Odvojiti belanca od žumanaca i belanca mikserom ulupati u čvrst sneg.
- U sud sa žumancima dodati puter i šećer u prahu i mikserom umutiti da se dobije penasta masa. U umućenu masu sipati suve sastojke (brašno, pzp, orahe i kakao) i lopaticom sjediniti. Na kraju dodati ulupan sneg od belanaca i blagim prevrtanjem mešati dok se sve ne sjedini.
- Pravougaoni pleh (ili tepsiju 32 x 20 cm) podmazati i posuti brašnom, pa u njega izručiti masu i poravnati je. Peći 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Pečeno testo ohladiti.
- U sud sa mlevenim orasima dodati šećer u prahu, vanil-šećer i rum. Sve dobro izmešati kašikom.
- Ohlađeno testo premazati marmeladom od bresaka/kajsija i odozgo naneti fil od oraha. Rukama utapkati orah u marmeladu da se zalepi.
- Rastopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu i ulje, sve dobro promešati i ravnomerno premazati preko kolača.
Ohlađen kolač seći zagrejanim nožem na kocke - nož prvo pod mlaz vruće vode ispod česme, pa onda brisanje i sečenje. I tako za svaki rez.. Kome česma nije blizu može da sipa vruću vodu u sud i da nož zagreje u vodi, a onda brisanje, sečenje.. Kocke složiti na tacnu, dekorisati po želji i poslužiti. Mi smo uživali u ovom kolaču uz popodnevnu kafu i desertno vino.
U originalnom receptu je fil od oraha pre nanošenja na marmeladu rastresit i utapka se u nju, a odozgo učvrsti rastopljenom čokoladom. Meni se omaklo više ruma, onog alkoholnog, pa mi je fil sa orasima bio malo ređi.. Nismo se bunili, samo smo bili još veseliji posle kolača! 😊
U originalnom receptu je fil od oraha pre nanošenja na marmeladu rastresit i utapka se u nju, a odozgo učvrsti rastopljenom čokoladom. Meni se omaklo više ruma, onog alkoholnog, pa mi je fil sa orasima bio malo ređi.. Nismo se bunili, samo smo bili još veseliji posle kolača! 😊