Странице

среда, 30. април 2014.

Laki voćni deserti

Želim da vas podsetim (a neke možda i da uputim) na tri poznata voćna deserta - na Eton Mess, na tortu-kolač od piškota sa kiselom pavlakom i voćem i na Banoffe pie. Kreće sezona jagoda, a posle će maline i kupine, pa prva dva mogu da se spremaju sledećih par meseci. A banana ima uvek...

Eton Mess


Desert koji sam pravila na više načina, meni je najbolji onaj najjednostavniji, plus je i najbrži za spremanje:

среда, 23. април 2014.

Jaja u umaku od kapara




Ovo lagano jelo je idealno u situacijama kada vam preostanu kuvana jaja, uglavnom posle Vaskrsa ili velikih slavlja (kada se više njih skuva za deo hladnog predjela, pa preteknu). Brzo je gotovo, a uz salatu i neki prilog može da bude kompletan obrok. 

понедељак, 21. април 2014.

Zeljanik




"Do podne u jaja, od podne u koprive" je stara narodna izreka za hranu u vreme Vaskrsajer je padao u dane kad su sela  bila u najvećoj proletnjoj oskudici, posle zime, a pre nego je nova letina stigla, pa nije imalo dovoljno ni hleba. Danas je drugačije, al nije na odmet da se i mi poslužimo onim što nam nude zelene livade..

недеља, 20. април 2014.

Христос Воскресе!




Dragi prijatelji, 

svima koji danas slave želim srećan praznik uz radosni pozdrav: 

 "Христос Воскресе - Ваистину Воскресе"!

среда, 16. април 2014.

Kremaste tikvice




Volela je Arsena i Gabi, volela je francuske šansone, pevala je odlično, kuvala je fantastično... Moja tetka Rajka mi je spremala ove tikvice kada sam prešla na vegetarijansku ishranu. Recept sam uzela davno od nje, sad joj šaljem poljubac na nebo...

петак, 11. април 2014.

Jastuk torta



Ovo je jedna od retro tortica koja je na proslavama mog detinjstva bila obavezna! Rođendan mi pada u leto, taman u sezoni malina, a torta je kremasta, lagana i baš osvežavajuća! Moja mama je volela da je mi je pravi, a gosti su uvek bili oduševljeni ukusom ove torte. 

понедељак, 7. април 2014.

Soparnik



Kao najdraži recept koji sam "otkrila" u poslednjih pet godina izdvajam soparnik. Onomad me sestra pitala šta da pravi od malo zeleniša koji joj je preostao, ja sam joj ko iz topa ispalila - "soparnik"! I koleginici koja posti sam ga preporučila, jer je idealan obrok sad za vreme Uskršnjeg posta.

петак, 4. април 2014.

Gibančice




U danima kada smo bili "kratki" sa novcem, moja majka je izvlačila iz sećanja brza, jednostavna i iznad svega ukusna testa. I kada je para bilo, svejedno smo tražili da nam sprema omiljene gibančice, bile su nam najmiliji doručak ili večera, uz ono što se imalo - jogurt, sir, kajmak, ajvar..

уторак, 1. април 2014.

Zalepljeni poljupci



Volim kolače u kojima se oseti ukus pečenih oraha... Ovo je moja malo izmenjena verzija originalnog recepta, koji je pre dve godine bio emitovan u emisiji "Hrana i vino". Toliko mi se na prvi pogled dopao, da sam ga odmah sutradan po emitovanju isprobala!