Što volim kad na netu naletim na nešto jednostavno, a dobro! Pre par dana ugledam ove hrskave pitice na Pinterestu, vidim da se lako prave i da su prava mamilica. I bila sam u pravu, ovo je ludoooooooo, zgodno i hrskavo! Plus odlično i praktično za brzinski doručak/večeru uz jogurt, ili posluženje za iznenadne goste uz pivo..
петак, 28. октобар 2016.
понедељак, 24. октобар 2016.
Kiflice
Svaka iole ozbiljna domaćica ima svoj omiljeni recept za kiflice. Najčešće je nasleđen od majke, babe, tetke, nekad pokupljen kod komšinice ili drugarice na kafenisanju. Moj je kombinacija više njih koji se razlikuju minimalno - obično po količini kvasca, mleka ili po nadevu. Kao mlađa sam ih baš često pravila i u raznim prilikama. Poslednjih nekoliko godina sam prešla na malo zdravije varijante sa integralnim brašnom i domaćim kvascem, ali se ponekad vratim klasičnim kiflicama, da me mine želja..
петак, 21. октобар 2016.
Pečena bundeva i crveni luk sa tahini sosom
E, sad kad krenem sa bundevom, popeću vam se na vr' glave!
Bundeva me prvo asocira na Pepeljugu i njene kočije.. I na maminu pitu bundevaru, koju ja nikada nisam uspela da napravim tako sočnu i ukusnu kao što je bila njena.. Pa onda na vrele kriške bundeve, koje smo posipali cimetom i šećerom i jeli kao bogzna kakvu poslasticu. I nikada je kao deca, a ni kasnije, nismo jeli slanu..
уторак, 18. октобар 2016.
Thina - sos od tahinija
Ne, ne... ovo nije obična tahini pasta! Ovo je bliskoistočni sos - namaz kome je osnova tahini, a koji se uz svima dostupne dodatke pretvara u odličan sos. Njime se preliva falafel u lepinji, a služi se još i uz tanke lepinje, humus, salatu ili namaz od patlidžana i druge bliskoistočne divote.. Pravila sam pola mere, jer ja inače ne umem da se zaustavim kada mi se nešto mnogo svidi! A po ovom sosu bih mackala dokle god ga ima u činijici.. 😋
субота, 15. октобар 2016.
Integralna pizza bianca
Mnogima je subota dan za spremanje pice. Kod mene nema pravila, pravim je kada mi se prijede i u bilo koje doba dana.. Volim da menjam ono što slažem po testu kao nadev, a volim i da promenim vrstu brašna od kojeg mi je podloga. Koristim inače i speltu, heljdino i ovseno brašno, čak sam picu pravila i sa podlogom od karfiola.
среда, 12. октобар 2016.
недеља, 9. октобар 2016.
Slatka vekna sa bundevom i čokoladom
Iako sad bundeve ima preko cele godine, meni je ipak ona sinonim za jesen.. Ranijih godina smo ih sadili i u ovo vreme skidali sa vreža i sklanjali na hladno da ih trošimo tokom zime. One koje su bile "načete" flekama i ogrebotinama sam pekla, pasirala i zamrzavala da imam za čorbice i testa. Inače su kisela testa posebno ukusna i penasta kada im se doda pasirana bundeva, a o njihovoj boji da ne pričam - zlatna je i prava jesenja.
четвртак, 6. октобар 2016.
уторак, 4. октобар 2016.
Mlaćenica
Mlaćenica (engleski - buttermilk) je nusproizvod koji se dobija pravljenjem putera. Naime, masnoća iz mleka se dužim mućenjem izdvoji i stegne u grudvu putera, a ostane tečnost poznata pod imenom mlaćenica.
недеља, 2. октобар 2016.
Пријавите се на:
Постови (Atom)