Странице

уторак, 31. мај 2016.

Rižot sa šparglama i šampinjonima



Evo gde sam udenula jedan deo od onih špargli koje sam onomad našla na sniženju.. Kombinacija sa šampinjonima i pirinčem nikada ne može da omane, pa tako ni ovaj put. Oba su bez nekog izrazitog ukusa, pa nisu zamaskirali špargle, koje su ipak "zvezde" ovog rižota..

субота, 28. мај 2016.

Eton Mess za odrasle



Eton Mess (Iton mes) je omiljena letnja poslastica inspirisana tradicionalnim engleskim desertom jagode sa šlagom, u koje još idu i zdrobljene puslice. E, o tim puslicama kruže razne priče.. Prva verzija je da je neko od momaka na godišnjoj dodeli nagrada u Iton (Eton) koledžu seo na korpu sa puslicama i zdrobio ih.. Neki kažu da je to bio pas rase labrador.. Druga verzija kaže da je neko od prisutnih ispustio veliku puslicu za Pavlovu, koja se razbila u mnoooogo manjih komada, itd, itd.. 

четвртак, 26. мај 2016.

Mimoza špargle



Iako su kod nas bezobrazno skupe, morala sam da se počastim šparglama barem jednom dok im je sezona.. Onomad sam naletela na sniženje, čak i ta cena mi je bila visoka. Nećkala sam se, a onda shvatila da količina za ovo predjelo za dvoje košta koliko kutija cigareta i da treba sebi da ih priuštim.. Ionako ne pušim! :))) Uzela sam dovoljno špargli da isprobam par recepata koji mi odavno stoje u omiljenima.

понедељак, 23. мај 2016.

Galeta sa pijanim trešnjama



Pošlog leta sam pominjala da se za celu gročansku opštinu južno od Boleča kaže da je "mala Kalifornija", zbog kvalitetnog voća kome nema ravnog ne samo u Srbiji, već i na prostoru ex YU. Kao i da su trešnje najbolje u Ritopeku, koji leži na padinama okrenutim prema Dunavu, zbog dunavskog bljeska koji trešnjama daje poseban izgled i ukus. Pošto se naš atar se graniči sa ritopečkim, a kuća i voćnjak gledaju na reku, i naše su vrhunske.. 

петак, 20. мај 2016.

Proteinski hleb



Nisam nešto posebno luda za hlebom.. Za doručak pojedem 50 gr (merim na digitalnoj vagi) mog hleba, koji pravim od mešavine više vrsta integralnog brašna zamešenog sa domaćim kvascem. Preko dana ga izbegavam i skoro uvek ručam bez hleba. Navikla sam, čak ni uz pasulj, ni sarmu!

среда, 18. мај 2016.

Ljubičasta jaja



Za Vaskrs sam bojila jaja u vinu. Ispod jedne od slika koje sam objavila na Coolinarici, jedna od cool-prija se pitala kako bi jaje izgledalo da se oljušteno ostavi u vinu i ko ima hrarosti da proba.. Rekla sam da ću ja, naravno! Već sutradan sam probala, a onda zaboravila da pokažem kako izgledaju. Kasnije sam ponovo jedno obojila drugom sortom crnog vina i evo, ovakva su!

субота, 14. мај 2016.

Pepermint braunis



Nisam poblesavila i znam koji je datum! Znam i da nije vreme za novogodišnje čestitke, ali sam ovu iz decembra morala da pokažem, jer je uz nju išao baš originalan poklon - recept!

среда, 11. мај 2016.

Pizza zalogaji od tikvica



Kažu da su botanički gledano tikvice voće, ali ih mi upotrebljavamo uglavnom u slanim jelima. Ima ih raznih oblika i boja - okruglih, kruškastih ili ravnih duguljastih, a po boji od svetlo zelene, žute, pa do tamno zelene. Iako je u italijanskom jeziku ime svih tikvica cukini (zuchhini), primetila sam da kod nas uglavnom samo tamno zelene tako nazivaju, pa ću i ja :)

недеља, 8. мај 2016.

Gaga pod lupom..



Food-blogeri sa prostora bivše Jugoslavije međusobno igraju zanimljive igrice. Jedna od njih je FBI rukavice,  koju je osmislila i pokrenula food blogerka Maja Babić. Moj blog je izabran da bude istražen od strane zainteresovanih blogera u predhodna dva meseca (martu i aprilu) tekuće 2016. godine. Počastvovana sam izborom, a naravno i konačnim rezultatima obavljene istrage!

четвртак, 5. мај 2016.

Pečeni batat sa crvenim lukom i ruzmarinom



Sad kad sam "pronašla" da volim batat, ne nameravam da ga tako lako napustim.. Fin je u čorbici, fin je pomešan sa drugim povrćem, a ovaj put sam ga spremila najjednostavnije moguće - samo sa lukom i začinima.

понедељак, 2. мај 2016.

Ručak kod Aleks



Blog Porodične gastronomije pratim malo više od godinu dana. Piše ga Aleksandra (u međusobnim prepiskama je zovem Aleks), lepa, pametna i vredna žena od karijere, uspešna u svojoj profesiji ali jednako tako i u kuhinji. U pisanju i kuvanju joj povremeno pomažu muž i ćerka, pa su njih troje (plus pas pravi mali porodični gastro-tim pun divnih ideja..