уторак, 31. мај 2016.
субота, 28. мај 2016.
Eton Mess za odrasle
Eton Mess (Iton mes) je omiljena letnja poslastica inspirisana tradicionalnim engleskim desertom jagode sa šlagom, u koje još idu i zdrobljene puslice. E, o tim puslicama kruže razne priče.. Prva verzija je da je neko od momaka na godišnjoj dodeli nagrada u Iton (Eton) koledžu seo na korpu sa puslicama i zdrobio ih.. Neki kažu da je to bio pas rase labrador.. Druga verzija kaže da je neko od prisutnih ispustio veliku puslicu za Pavlovu, koja se razbila u mnoooogo manjih komada, itd, itd..
четвртак, 26. мај 2016.
Mimoza špargle
Iako su kod nas bezobrazno skupe, morala sam da se počastim šparglama barem jednom dok im je sezona.. Onomad sam naletela na sniženje, čak i ta cena mi je bila visoka. Nećkala sam se, a onda shvatila da količina za ovo predjelo za dvoje košta koliko kutija cigareta i da treba sebi da ih priuštim.. Ionako ne pušim! :))) Uzela sam dovoljno špargli da isprobam par recepata koji mi odavno stoje u omiljenima.
понедељак, 23. мај 2016.
Galeta sa pijanim trešnjama
Pošlog leta sam pominjala da se za celu gročansku opštinu južno od Boleča kaže da je "mala Kalifornija", zbog kvalitetnog voća kome nema ravnog ne samo u Srbiji, već i na prostoru ex YU. Kao i da su trešnje najbolje u Ritopeku, koji leži na padinama okrenutim prema Dunavu, zbog dunavskog bljeska koji trešnjama daje poseban izgled i ukus. Pošto se naš atar se graniči sa ritopečkim, a kuća i voćnjak gledaju na reku, i naše su vrhunske..
петак, 20. мај 2016.
Proteinski hleb
Nisam nešto posebno luda za hlebom.. Za doručak pojedem 50 gr (merim na digitalnoj vagi) mog hleba, koji pravim od mešavine više vrsta integralnog brašna zamešenog sa domaćim kvascem. Preko dana ga izbegavam i skoro uvek ručam bez hleba. Navikla sam, čak ni uz pasulj, ni sarmu!
среда, 18. мај 2016.
Ljubičasta jaja
Za Vaskrs sam bojila jaja u vinu. Ispod jedne od slika koje sam objavila na Coolinarici, jedna od cool-prija se pitala kako bi jaje izgledalo da se oljušteno ostavi u vinu i ko ima hrarosti da proba.. Rekla
sam da ću ja, naravno! Već sutradan sam probala, a onda zaboravila da pokažem kako
izgledaju. Kasnije sam ponovo
jedno obojila drugom sortom crnog vina i evo, ovakva su!
субота, 14. мај 2016.
среда, 11. мај 2016.
Pizza zalogaji od tikvica
Kažu da su botanički gledano tikvice voće, ali ih mi upotrebljavamo uglavnom u slanim jelima. Ima ih raznih oblika i boja - okruglih, kruškastih ili ravnih duguljastih, a po boji od svetlo zelene, žute, pa do tamno zelene. Iako je u italijanskom jeziku ime svih tikvica cukini (zuchhini), primetila sam da kod nas uglavnom samo tamno zelene tako nazivaju, pa ću i ja :)
недеља, 8. мај 2016.
Gaga pod lupom..
Food-blogeri sa prostora bivše Jugoslavije međusobno igraju zanimljive igrice. Jedna od njih je FBI rukavice, koju je osmislila i pokrenula food blogerka Maja Babić. Moj blog je izabran da bude istražen od strane zainteresovanih blogera u predhodna dva meseca (martu i aprilu) tekuće 2016. godine. Počastvovana sam izborom, a naravno i konačnim rezultatima obavljene istrage!
четвртак, 5. мај 2016.
Pečeni batat sa crvenim lukom i ruzmarinom
Sad kad sam "pronašla" da volim batat, ne nameravam da ga tako lako napustim.. Fin je u čorbici, fin je pomešan sa drugim povrćem, a ovaj put sam ga spremila najjednostavnije moguće - samo sa lukom i začinima.
понедељак, 2. мај 2016.
Ručak kod Aleks
Пријавите се на:
Постови (Atom)