Planirala sam da ove godine za Vaskrs bojim jaja samo u lukovini, plus da napravim i mramorna jaja. A onda sam videla kod drugih ova bojena u vinu i morala i ja da isprobam. Na žalost, nisam imala domaće vino koje se preporučuje, kupila sam u najbližoj prodavnici neki obični Vranac. Dobila sam divna tamno ljubičasta jaja posuta sitnim kristalićima nalik kristal šećeru..
Potrebno je:
5 jaja (po mogućstvu bela, ima ih čak i na mojoj pijaci)
6 dl crnog vina (onog što farba jezik kada se pije)
- Jaja sobne temperature složiti u odgovarajući sud (ja uzmem šerpu sa debelim dnom, da mi u toku kuvanja ne pucaju).
- Naliti jaja crnim vinom da ih skroz pokrije i ostaviti sve 10 minuta da odstoji.
- Staviti na laganu vatru sud sa vinom i jajima da se vino zagreje do vrenja i kuvati jaja petnaestak minuta.
- Skloniti ih sa vatre, poklopiti i ostaviti nekoliko sati (može i preko noći) da se sve ohladi i da se na jaja "nahvataju" kristalići iz vina.
- Jaja pažljivo izvaditi iz vina i osušiti na kuhinjskom papiru.
Ovako bojena jaja lepo izgledaju kada ih kombinujete sa šarenim jajima. Kod mene su u ovom slučaju jaja ukrašena dekupaž tehnikom (odnosno papirnim salvetama), a čije su boje usklađene sa jajima bojenim u vinu. Recept za Vaskršnja dekupaž jaja imate ovde -> klik
* * *
Na ovom blogu mogu se naći ideje za bojenje i ukrašavanje jaja drugim tehnikama:
slatko ... dakle, svake godine drugačija ili se meni čini ... ;)))
ОдговориИзбришиjel kristali ostanu od vina ...
ИзбришиSvake godine rešim da ću samo lukovinu, a onda me oči odvedu na drugu stranu.. Jaste, kristali ostanu od vina, neki sastojak izazove taloženje kristala na jajima. Hvala ti na javljanju ♥
ИзбришиPRELEPO Gago! Srećni praznici! <3
ОдговориИзбришиHvala puno, uzvraćam lepe želje ♥
ИзбришиBaš divno izgledau. Odlična ideja!
ОдговориИзбришиHvala ti. ♥ I meni su se dopala kad sam ih videla na netu - jednostavno a efektno.
Избришиelegantno... jako mi se sviđa
ОдговориИзбришиHvala ti ♥ Nisam im odolela, morala sam da isprobam u vinu.. :))
ИзбришиPiękne! Naprawdę wspaniały pomysł! W przyszłe święta na pewno wykorzystam ten sposób! Pozdrawiam Cię kochana i życzę Ci wspaniałych, radosnych Świąt Wielkanocnych. Serdeczne życzenia dla całej Twojej rodziny!!!
ОдговориИзбришиDraga moja, hvala ti na lepim rečima i čestitkama za praznik! ♥ A dogodine probaj ovako u vinu, videćeš da je lako i lepo. Pozdrav!
ИзбришиInteresantna ideja.Jaja fantastična, glamurozno, elegantna.
ОдговориИзбришиHvala ti ♥ Drago mi je da ti se dopadaju. Ideja se provlači već neko vreme po netu, morala sam da se sama uverim da li je primenljiva i vidim da jeste..
ИзбришиKrasna ideja. Prvi put vidim da se moze u vinu. Rezultat bas neobicno lijep.
ОдговориИзбришиHvala ti na lepim rečima. ♥ Videla sam ovaj način u moru predloga za farbanje na prirodan način, ali sam bila sumnjičava jer mi ranije jaja bojena travkama nisu bila lepa. Priznajem jedino lukovinu! Ali sam ove godine prežalila vino (koje obožavam da pijem) i iznenadila se rezultatom. Nisam pogešila, jer nema skoro nikakvog posla, a lepo izgledaju!
ИзбришиLepo ukrašena uskršnja jaja!:)
ОдговориИзбришиDobrila, hvala ti.. ♥ Zanimao me ovaj način prirodnog bojenja, pa eto, isprobala ;)
ИзбришиPrekrasno izgledaju!
ОдговориИзбришиJaco draga, hvala ti ♥
ИзбришиJeste zaista je teško odlučiti se koja odabrati.Ovaj post sam eto videla posle farbanja i ukrašavanja naših jaja, a to s avinom mi se jako dopada
ОдговориИзбришиMene je zanimalo da li će stvarno biti kristalića, a što se postupka tiče, najlakše moguće! Naliješ i kuvaš :))) Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиTako lepo su se uklopila jedna sa drugima, Hristos vaskrse, srećan praznik!
ОдговориИзбришиBirala sam salvetu prema ovim vinskim.. ;))) Vaistinu, srećno i tebi i tvojima! ♥
ИзбришиPrelepo.
ОдговориИзбришиJa nemam pojma oko farbanja jaja, jer ne slavimo Uskrs, vec neradne dane koristimo za putovanje. Zato je za mene svaka tehnika sa prirodnim sastojcima fantasticna i, iako kod drugih deluje jednostavno, meni je sve to nekako nedostizno. Moram da priznam da sam se ove godine na internetu nagledala i sjajnih dekupaz jaja, pa su mi i ova tvoja preslatka. Znacajan iskorak se desio u odnosu na nalepnice koje pamtim iz detinjstva:)
ОдговориИзбришиHvala ti ♥ Sećam se i ja onih iz detinjstva sa sličicama, bilo je i lepih i manje lepih, ali i danas ima svega i svačega, počev od mazanja jaja lakom za nokte, penom za brijanje, ma ne mogu svih budalaština da se setim. Vaskršnja jaja imaju simboliku i bojenje (po meni) ne treba da se izokrene u zezanje...
ИзбришиIako ne bojiš jaja za Vaskrs, predlažem ti da nekad (nevezano za praznik) isprobaš stari kafanski recept sporog kuvanja jaja u lukovini, sa začinima (lovor i biber), gde ovi sastojci daju jajima divan ukus. Ranije je svaka iole pristojna kafana na imala na šanku, ili na polici iza njega, činiju sa ovako kuvanim jajima, da gosti ne piju "na prazno" :)
E ovo ti je fenomenalna ideja i prica!!! Hvala, isprobavam!
ИзбришиIskopaću recept za to dugo kuvanje jaja u lukovini (mislim da ga ima kod Pate), pa ti šaljem.. :*
Избриши