среда, 25. фебруар 2015.
Čorba od bundeve sa đumbirom
субота, 21. фебруар 2015.
среда, 18. фебруар 2015.
недеља, 15. фебруар 2015.
Starinska (posna) torta sa vinom
Juče je bila slava Sveti Trifun. Pomen na ovog sveca mi je posebno drag crkveni prazik, jer je zaštitnik vinove loze i vinograda (pa time i vina). Kao svoju slavu ga slave vinogradari, koji "na Trivunjdan odlaze u vinograde, orezuju po koju lozu i zalivaju vinom po neki čokot, jer se veruje da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog sna, pa će loza bolje da buja u proleće."
четвртак, 12. фебруар 2015.
Baba ganuš - namaz od patlidžana
Još jedan u nizu blisko-istočnih specijaliteta... O ovom orijentalnom namazu kažu da je uz humus i falafel najpopularaniji u zemljama Levanta (misli se na zemlje koje leže uz obale istočnog Mediterana - Turska, Sirija, Liban, Izrael, Jordan i Egipat), mada se sprema u celom svetu. Služi se kao predjelo uz pita hleb, ali se dodaje i kao jedna od salata uz glavno jelo. Mene je posebno kopkalo ime, dok nisam pronašla da baba ganoush znači brižni/stidljivi tata!
понедељак, 9. фебруар 2015.
четвртак, 5. фебруар 2015.
понедељак, 2. фебруар 2015.
Tahini pasta - namaz od susama
Svima je već poznato da je tahini (taan) pečeni, mleveni susam koji dodavanjem ulja dobije kremastu strukturu. Grdne sam se pare nadavala za kupovni... Bio je različitog kvaliteta, ukusa, a bogme i cene. U poslednje vreme sam baš razočarana, jer nailazim samo na jedan koji je redak, ili nađem od drugog proizvođača, ali ga pomešaju sa nekim dodacima (sa medom i travkama) koje ne želim, jer mi treba najjednostavniji.
Пријавите се на:
Постови (Atom)