Juče je bila slava Sveti Trifun. Pomen na ovog sveca mi je posebno drag crkveni prazik, jer je zaštitnik vinove loze i vinograda (pa time i vina). Kao svoju slavu ga slave vinogradari, koji "na Trivunjdan odlaze u vinograde, orezuju po koju lozu i zalivaju vinom po neki čokot, jer se veruje da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog sna, pa će loza bolje da buja u proleće."
Verovatno ste primetili na mnogim mojim slikama čašu sa vinom. Citiraću duhovitu izreku koju sam pročitala i upamtila - "volim kuvati sa vinom... ponekad ga čak stavim i u hranu!" Ja ga volim i u hrani i uz hranu. Najviše crveno suvo, mada opet volim i belo, jer mi bolje ide uz određena jela. Ni šampanjac mi nije mrzak! Kad bolje razmislim, volim sve... ;)
Belo vino je jedan od sastojaka ovog posnog kolača - torte, pa je to razlog da sam ga spremala baš juče, kada se slavio Sveti Trifun.
Sastojci:
(dala sam mere u gramima, tako mi je lakše)
200 gr (2 dl) belog vina
200 gr (12 kašika) brašna
180 gr (2 dl) ulja
60 gr (3 kašike) šećera
3 kašike meda
1 kašičica sode bikarbone
po ukusu karanfilić, cimet i muskatni oraščić
prah šećer za posipanje
marmelada po vašem izboru za premaz (moj je od kajsija)
Priprema:
Priprema:
Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i začine.
Dodajte šećer (moj je smeđi) i med.
Dolijte vino i ulje.
Varjačom mutite da se lepo sjedini (testo je žitko).
Sipajte u kalup prečnika 24 cm koji je obložen peki papirom.
Pecite tridesetak minuta na 180°C.
Vruć kolač premažite marmeladom.
Ohlađen posuti šećerom u prahu.
Može da se preseče po sredini, pa premaže marmeladom. Ja nisam.
Kolač je divnog ukusa - aromatičan, sladak i sočan! Pekmez mu daje dozu svežine pa nije otužan, a od relativno skromnih sastojaka dobije se neobjašnjivo dobar slatkiš. Uz kafu i neko desertno vino uživacija je zagarantovana...
И тако је Свети Трифун, заштитник вина, виноградара, али и заштитник љубави, обележен у твојој кући! Баш лепо и пригодно! Једва чекам да испробам рецепт, слике ме маме!
ОдговориИзбришиВидим, добила си и љубичице од Зокија, баш леп гест!
Чек и ја ћу ћирилицом... Обележен празник тортицом, а ни ручак нисам скувала ;) Само да ти кажем да је одлична, брзо буде готова и баш је укусна! Још ако се залива вином, ииииихај! Прави макар пола мере за пробу.
ИзбришиИшли смо јуче у шетњу, па је Зоки успут снимио љубичице. То је врхунац његове романтике, да из шетње донесе пољско цвеће :)))
Хмммммммммм... боље да ћутим... о романтици, мислим... И мој муж је Босанац, па са романтиком нема баш пуно додирних тачака, хахаха... Јучерашњи празник обележен заједничким гледањем једног од мојих омиљених филмова ''Листа последњих жеља''.... И за то је једва нашао времена... Некад је много више ценио седму уметност...
ОдговориИзбришиBila bi romantika i da si ti sa njim odgledala utakmicu... važno je da ste zajedno i da vam je lepo! <3
ИзбришиMi, ljubitelji vina, zahvalni smo sv. Trifunu na blagoslovu koji nam salje kako bi nam case uvek bile pune:)) Ova tortica je super i posebno mi je draga sto stvarno vuce na neke prosle, stare, zaboravljene recepte. <3
ОдговориИзбришиTako je, Nalence. Zato mi je on jedan od omiljenih svetaca jer brine o vinu koje ja obožavam ;)))
ИзбришиHvala ti, tortica je baš po tvom ukusu, znam da ti voliš te starinske recepte :*
Odoh da je pravim,l da se Ćale zasladi :D
ОдговориИзбришиValjda ste uspeli da sačekate da se ohladi? Mene je sve vreme kopkalo da ga toplog načnem :)))
ИзбришиUživajte ♥
Tortica izgleda jako lepo, ovo bi moj Stanoje voleo, možda mu pripremim pola mere, pa neka se sladi. Kod tebe ljubičice i visibabe a kod mene je -26°C sa vetrom -40 a sneg u dvorištu više od metra visine, moje ljubičice će procvetati u junu, jer ovom snegu da se otopi trebaće više od nekoliko meseci.
ОдговориИзбришиZoko, da ti otkrijem tajnu... i ja sam pravila pola mere, bilo mi je čudno da ide ovako malo sastojaka, a da kolač ispadne fin. Ali sam se pokajala što nisam pravila punu meru, jer samo brzo ostali bez mrvice kolača... Prema tome, bolje da se duplira nego da se prepolovi :)))
ИзбришиMoje visibabe u dvorištu su već precvetale, još u januaru, a ljubičice su zaista poranile. Bila je relativno topla zima, sa malo minusa....
Svidja mi se receptic i prica koja ga prati, mislim da cu se posluziti i jednim parcencetom tortice (ako jos ima:)).
ОдговориИзбришиUpravo sam iznad Zoki napisala da sam pravila pola mere i da nam je bilo malo... Pojedeno do zadnje mrvice, ali za tebe je već zamućena nova tura, pa će biti i više nego jedno parčence... Lanče, hvala ti na javljanju! ♥
Избришиmjerkam je mjerkam....baš dobar recept.volim vino u kolačima,daje im poseban šmek.
ОдговориИзбришиsad će post pa ću da upišem receptić ;-)
Danka, za post je idealna, a izgleda kao prava tortica... nemoj da oklevaš da je praviš, ja sam pogrešila što sam ovako dugo čekala, a stvarno je ukusna :))) Hvala ti što si svratila. :*
Избриши