Странице

понедељак, 4. септембар 2017.

Patlidžan sa pestom i mocarelom



Taman posla da u sezoni patlidžana ne objavim barem jedan recept sa istim.. Mislim da bih se osećala kao izdajnik! Iako ga spremam na puno načina, uvek me kopka da isprobam i nešto novo. Ovo jednostavno jelo me oduševilo, što je razlog više da recept podelim sa vama. Pesto nije skroz po originalnom receptu (nema parmezana i pinjola), ali ne mari, jer je na kraju rezultat odličan! Uz krckavi domaći hleb i uz čašicu vina ovo je divan lagani letnji obrok. 

Sastojci:
1 veliki patlidžan (ili 2 manja)
šaka svežeg bosiljka
5-6 kašika maslinovog ulja
so i biber po ukusu
malo belog luka (može i u prahu)
125 gr - 1 velika kugla mocarele (ili u istoj gramaži baby mozzarele)

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 10. septembra 2017.

Priprema:

  • Bosiljak, ulje i beli luk usitniti u blenderu kao pesto.
  • Patlidžan oprati, osušiti i iseći na kolutove debljine 1 cm. Svaki kolut premazati sa obe strane pripremljenim pestom od ulja, belog luka i bosiljka i složiti u pleh na papir za pečenje.
  • Peći desetak minuta ispod grila u rerni dok ne omekša i porumeni. U toku pečenja patlidžan jednom okrenuti da se obe strane podjednako ispeku. Po želji ga pred kraj pečenja posoliti.
  • Mocarelu iseći na tanke listove i poređati po grilovanom patlidžanu. Vratiti pleh pod gril na minut - dva, samo da se sir rastopi. Po želji pobiberiti i poslužiti.
  • I to je to - ukupno petnaestak minuta posla za istinsku slanu poslasticu od patlidžana! 


Već sam rekla da odlično ide uz vino i krckavi hleb, a može i neka maslina pride..







Нема коментара: