Štolen (stollen) je tradicionalni nemački voćni hleb koji se sprema i rado jede u vreme Božića. Poreklo mu je još iz 15. veka, mada tada nije bio ni približno nalik ovom današnjem (kako ukusom, tako i izgledom).. U početku je spreman kao običan postan hleb, da bi mu vremenom dodavali sušeno voće, šećer i puter, orašaste plodove, kandirano voće i kao vrhunac - marcipan. Najpoznatiji je štolen iz Drezdena, gde postoji i festival posvećen ovom slatkom voćnom hlebu/kolaču.
Странице
▼
субота, 29. децембар 2018.
недеља, 23. децембар 2018.
понедељак, 17. децембар 2018.
Čia krekeri
Znate da su već neko vreme čia (chia) semenke u modi.. Pre par godina sam ih i ja prvi put isprobala i od onda sam ih skoro svakodnevno ubacivala u mešavinu semenki koju pomešam sa kefirom i pojedem kao prvi obrok ujutru. Ovde su takođe u kombinaciji sa više vrsta semenki, a krekeri za koje vam pišem recept su divna zanimacija svima koji vole da grickaju i uz to bi pojeli nešto zdravo.. Pravila sam ih prvi put pre dve godine gostima koji poste i od onda je bilo bezbroj repriza.
среда, 5. децембар 2018.
Fini prilog od šargarepe, paprike i šampinjona
Ranije je uputstvo za pripremu ovog priloga bilo u okviru recepta za dimljenu skušu, kao predog šta da se uz nju posluži posno, a da nije krompir-salata. Ovo fino povrće je toliko dobro da zaslužuje da ima svoj posebni post..
понедељак, 26. новембар 2018.
Starinske kifle sa pekmezom
Evo još jednog slatkiša nadevenog marmeladom, odnosno pekmezom. Kasna jesen i zima su dušu dali za pečenje, a bogme i za jedenje svakojakih kifli i kiflica. Ove baš neobično izgledaju jer su smotane u obliku lista, mada sa druge strane imaju rošćiće kao i svake "normalne" kifle.. Meni su najbolje dok su još tople, a fine su i hladne.
среда, 14. новембар 2018.
петак, 2. новембар 2018.
петак, 19. октобар 2018.
уторак, 9. октобар 2018.
Kokos kocke
Pre par godina je vladala prava pomama za turskim keksom. Taj dvobojni keks nije mogao lako da se nabavi - žene su se dovijale na razne načine da dođu do njega i opsedale pijace, buvljake i švercere iz Turske, a onda se to slalo i vozalo u druge gradove, a bogme i države! Sećam se da sam ga i ja nosila prijama sa Coolinarike na okupljanje u Koprivnici.
петак, 28. септембар 2018.
недеља, 9. септембар 2018.
Spiralna torta sa malinama i bademom
Za razliku od mene koja voli jake i klasične torte, moj Zoki je ljubitelj laganih i sa dodatkom voća. Tako sam za njegov rođendan proteklih par godina spremala Jastuk tortu, Rum tortu, Princes tortu i tortu od pistaća, marcipana i bele čokolade. Ove godine sam mu izabrala ovu spiralnu, koja je zanimljivog izgleda i odličnog ukusa.. Nisam pogrešila, bio je oduševljen!
четвртак, 30. август 2018.
понедељак, 20. август 2018.
Ajvar salata
Nema ovde mnogo šta da se filozofira i piše - salata je fantastična! Iako su sastojci isti kao za ajvar, ukus je drugačiji i nekako blaži, jer se ništa dodatno ne ukuvava niti prži. Moj Zoki inače ne voli klasični ajvar, ali se ove salate dobro najeo, kaže da je mnogo lepša.. Inače je i moja majka davno nešto slično spremala, a zvala ga je letnji ajvar.
уторак, 7. август 2018.
Paprike punjene hlebom
Neobična, a mnogo zanimljiva i dobra kombinacija! Punila sam već paprike pirinčem i ovsenim pahuljicama, orasima, krompirom, kačkavaljem, suvim šljivama, inćunima sa paradajzom, pa što da ne probam da ih punim hlebom..
недеља, 22. јул 2018.
Rođendanska torta za pse
Nagovorili me mangupi da objavim, a ja pristala, pa je ovaj recept izuzetak na blogu što se mesa i krajnjeg korisnika tiče.. Mada mislim da je korisno da imam ovakav recept, jer sam i sama morala da tražim okolo po netu kako ću da sklepam torticu, pa sam na kraju improvizovala ovu koju moja Juca sme da jede.
уторак, 10. јул 2018.
четвртак, 5. јул 2018.
субота, 30. јун 2018.
Cacio e Pepe - pasta sa sirom i biberom
Uz "aglio i oglio" špagete ovo je još jedan recept koji potvrđuje da je jednostavno najbolje!
Pre nekog vremena sam sasvim slučajno odgledala emisiju Antony Bourdaina No reservations - Istanbul i bila ponovo oduševljena njegovom zaraznom zaljubljenošću u jednostavnu, ali iznad svega zanimljivu i ukusnu hranu. Par dana kasnije ražalostila me je vest o njegovoj tragičnoj smrti. Onda je na Coolinarici aktuelna cool-šefica predložila da spremamo cacio e pepe (čita se kaćo e pepe) pastu kao omaž popularnom kulinaru i ja sam se brže-bolje bacila u istraživanje da pronađem njemu omiljen recept baš iz restorana gde je snimljena njegova kultna epizoda No reservations - Rome.
понедељак, 25. јун 2018.
Mafini sa kajsijama i orasima
Sezona je kajsija, pa iako ih najradije jedem klot, morala sam da isprobam ove mafine (muffins) jer se jednostavno pripremaju, a odličnog su i ukusa i mirisa. Volim što se spremaju u jednom sudu i što se sve obavi jednom kašikom, tako da posle njihove pripreme nema zatrpane kuhinje zamazanim sudovima.. 😊
понедељак, 18. јун 2018.
Egipatski falafel
Dugo sam mislila da se falafel pravi samo od leblebija i tako sam ga godinama spremala.. Sve dok nisam u Gardianu pročitala da se na Bliskom istoku falafel sprema kako od leblebija, tako i samo od boba, a često i od mešavine ove dve mahunarke. Ovaj od boba zovu još i egipatski..
понедељак, 11. јун 2018.
Testenina sa mladim bobom
Pojavio se mladi bob i na mojoj pijaci, pa eto prilike da isprobam novo jelo sa njim!
Inače sam ga prvi put jela tek pre par godina, kada mi je prija sa Coolinarike posvetila recept za varivo od mladog boba. Prošle godine sam pravila salatu sa feta sirom, a ove sam rešila da se počastim jednostavnom testeninom bez mnogo dodataka - samo bob, malo začina i malo luka (meni je i on začin). Talijani su majstori da od malo sastojaka naprave vrhunsko jelo, meni je ovo bilo savršeno!
понедељак, 4. јун 2018.
Predjelo od tunjevine i pistaća
Spoj tunjevine i pistaća spakovan u ogradicu od limunove kore nije samo na oko odlična dekoracija, nego je i delikates iznenađujuće dobrog ukusa! Ovako posluženo predjelo je lep ukras svakog prazničnog stola, a obzirom da je posno, eto ideje šta spremiti za slavu i druge prilike koje padaju u vreme posta.
понедељак, 28. мај 2018.
Snežna pita sa jabukama i kokosom
Moja draga forum-prija Tanja je na jednom od najpopularnijih ženskih foruma na Internetu pomenula ovu pitu i na moju molbu mi poslala link na recept. Zaintrigirala me kombinacija jabuka i kokosa, pa sam samo čekala priliku da recept isprobam! I odmah da kažem da sam oduševljena kako ukusom, tako i lepim izgledom ovog kolača koji po sastavu podseća na lenju pitu, ali obogaćenu marmeladom i nadevom od belanaca i kokosa.
понедељак, 21. мај 2018.
Zapečena palenta sa tri sira
Za ljubitelje sira kao što sam ja, lepše kombinacije sireva od ove nema! A da li je podloga testo za picu, neka testenina, ili kao što je u ovom slučaju palenta, nebitno je. Posebno volim ukus plavog sira/gorgonzole u ovom miksu, koji toliko oplemeni ukus da nemam reči! I sasvim mu pristaje naziv sir sa plemenitim plesnima..
понедељак, 14. мај 2018.
Beli komisbrot
Kolač od belanaca, koji se uglavnom pravi kada ima preostalih posle pripreme nekog drugog kolača ili testa. Kod mene to nije slučaj jer svuda koristim cela jaja, ali mi se u poslednje vreme nakupe belanca jer moja frajla Juca dobija živa žumanca radi lepše dlake, pa preostala belanca koja su "kolateralna šteta" završe u ovom komisbrotu.
среда, 9. мај 2018.
четвртак, 3. мај 2018.
Loptice sa urmama
Do pre par godna urme i nisu bile često na stolu mnogih koje ja poznajem, ali se situacija polako menja i u poslednje vreme su postale osnova mnogih slatkih sirovih energetskih zalogaja, kuglica, ili sirovih torti i kolača..
среда, 25. април 2018.
Salata od matovilca, krompira i jaja
Moja cool-prija Inka u uvodu za ovaj svoj recept na Coolinarici kaže:
"Matovilac, najdragocenija zelena salata po svom vitaminskom i mineralnomsastavu, a nažalost tako retko korišćena u Srbiji. Bogata gvožđem u lakoapsorbljivom obliku, vitaminom A koji ce čudo učiniti za vašu kožu i ten,vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, kalcijumom..."
понедељак, 16. април 2018.
Bubina torta puslica
Još jedan biser od recepta davno prepisan iz kolekcije moje koleginice Bube, koja je pre svega izuzetno dobar profesor klavira. Buba mi je pre tridesetak godina otkrila Žerbo tortu, Posnu reformu, Tortu sa pečenim lešnicima i grilijažom, Kakao kolač, a još je puno neisprobanih koje čekaju svojih pet minuta. Bubina puslica se razlikuje od svih koje sam do sada jela i videla, jer su kore sa orasima, na fil se slažu male puslice, a krem je sa pečenim lešnicima i kafom...
понедељак, 9. април 2018.
Sefardska jaja
Zovu ih još i jevrejska jaja, a poznata su i kao guevus inhaminadus/huevos haminados, odnosno konzervirana jaja. Naziv je preuzet iz "ladino" jezika kojim su govorili (a i danas govore) sefardski Jevreji.
четвртак, 5. април 2018.
Vaskršnja jaja bojena ljubičastim kupusom
Isprobala sam razne načine bojenja vaskršnjih jaja i naravno da preferiram prirodne boje, pa je na red došlo bojenje u ljubičastom kupusu.. Već sam ranije sa žaljenjem bacala vodu u kojoj sam kuvala ovaj kupus za neka jela, sad je situacija bila obrnuta - ljubičasti kupus sam kuvala da bi mi ostala tečnost kojom ću da obojim jaja..
уторак, 3. април 2018.
Kiflice i uskršnji venčići (bez kvasca)
Pre petnaesetak dana sam prvi put isprobala ove kiflice bez kvasca i bila prezadovoljna rezultatom - kiflice se brzo i lako naprave, a ispečene su odličnog ukusa, divno mekane i čak se malo listaju. Onda mi je palo na pamet da od istog testa napravim venčiće na kojima ću servirati jaja za vaskršnji doručak, pa evo recepta za oba peciva..
уторак, 27. март 2018.
Energetski zalogaji od urmi i badema
Univerzalni slatkiš! Za one koji bi nešto slatko, a ne mesi im se. Za one koji poste, a ne bi kolače sa margarinom i keksom. Za one koji treniraju, pa im treba brzi povratak energije posle napornih vežbi. Za one koji hoće i jare i pare, odnosno da je slatko, a zdravo. Kod mene je prvo i poslednje.. 😊
уторак, 20. март 2018.
Medveđi humus - humus sa sremušem
Do pre par godina kod nas se pod pojmom humus podrazumevao tanak sloj plodnog tla koje se nalazi na površini zemlje, a koji je bitan sastojak za dobar kvalitet poljoprivrednog zemljišta. U poslednje vreme se, kada se pomene humus, prvo pomisli na fini blisko-istočni namaz od leblebija, koji se u međuvremenu odomaćio u mnogim domaćinstvima. I u mojoj kući je ista situacija - često ga spremam i rado ga jedemo i mi i gosti.. Pravila sam humus na viša načina, ovaj je dobar jer mu poseban ukus i kvalitet daje sremuš, pa u sezoni ove biljčice ne propustite da isprobate kombinaciju koja je pred vama!
уторак, 13. март 2018.
Posna pita sa jabukama
Nešto kao lenja pita, hrskava spolja, sočna i mirišljava unutra! Iznenadila me struktura testa koje je sipkavo i mekano baš kako treba, a napravljeno je od samo par sastojka. Čak mi je lepše nego za klasičnu lenju pitu, pa mislim da ću je od sada samo ovako spremati! Recept sam našla švrljajući po grčkim blogovima, gde mi je zapelo za oko ime pite - Milopita. E, pa milo mi je da pravim Milopitu, a što bi "po naški" bila pita sa jabukama.. 🍏🍎
понедељак, 5. март 2018.
Salata od krompira, praziluka i suvih paprika
Odavno ne pržim krompir. Ponekad ga pečem u rerni sečenog na kockice, nekad kao bezmesnu musaku, napravim i moju verziju krompir - paprikaša, ali ga najčešće spremam kao salatu..
понедељак, 26. фебруар 2018.
Kiseli kupus bez mesa
Godinama ga ne spremam, jer sve mislim da će bez mesa da bude samo vruća salata! Dok mi nije palo na pamet da ga bogato pospem dimljenom alevom paprikom, još malo začinim biberom i lovorom i dooobro ukrčkam. Kuvala sam ga četiri sata na šporetu na drva - kupus je pućkao i šaputao dok se krčkao, na kraju su se listovi skoro provideli. Prste smo lizali i Zoki i ja..
недеља, 18. фебруар 2018.
Lisnate kifle sa kikirikijem
Moja cool-prija Jana živi u Novom Sadu (hej!). Povremeno se čujemo, prvo malo izmenimo privatne novosti, a onda (kako bi drugo) razgovor sklizne prema hrani i receptima. Još davno mi je rekla da u jednoj novosadskoj pekari kupuje ovakve kife za doručak, da su njoj mnogo dobre jer su fino lisnate, da liče na svima omiljene kupus kifle i da su sa kikirikijem. Malo smo nagađale kako da se osmisli recept, ja je nagovarala da objavi recept na Coolinarici, ona rekla da neće, nego da ga objavim ja.. i evo ga!
среда, 14. фебруар 2018.
Žele od crvenog vina
Iako sam onomad već preporučila keksiće sa vinom kojima se možete počastiti danas na svetog Trifuna (koji je zaštitnik vinogradara i vina), svrbeli su me prsti da napravim još nešto! Ovaj desert je baš neobičan, ali je pravim ljubiteljima crvenog vina sigurno primamljiv, pogotovo onima koji vole ukus i miris kuvanog vina! Prvi put sam ga pravila još u oktobru, otud i grožđe kao dekoracija na većini slika, a juče sam ga spremala ponovo i ovaj put za dekoraciju koristila kumkvat. Žele se hladi u frižideru, a danas posle ručka ćemo njime da se sladimo.. 🍷
субота, 10. фебруар 2018.
Posni keksići sa vinom
Nekako sam već ustalila običaj da oko svetog Trifuna (koji je 14. februara) pripremim ili vam predložim neki desert sa vinom.. Spremala sam ranije torte i kolače, ovaj put sam izabrala mirišljave i hrskave italijanske posne keksiće! Odličan su način da potrošite preostalo belo vino, a još su bolji izgovor da otvorite novu flašu vina, jednu čašu iskoristite za ove keksiće, a ostatak popijete! U stvari je najbolje da ih umačete u belo vino i tako grickate, kao što savetuju kod orignalnog recepta na stranici Giallo Zafferano. 🍷 Dobro, doooobro.. može i u crno, ionako se fleke od crnog vina "vade" belim..
понедељак, 5. фебруар 2018.
Zapečeni ljubičasti kupus
Iako svi savetuju da se ljubičasti kupus jede sirov kao salata, ja ga obožavam kuvanog! Već sam pisala da mu ukus kada se skuva nema mnogo veze sa običnim, a i da mnogo brže omekne. Ovaj put sam ga isprobala po receptu drage cool-prije Zorke, a još dok sam čitala koji su sastojci i kako se ovo jelo priprema znala sam da će mi se dopasti! I stvarno, oduševio me je fini ukus, jednostavna priprema i atraktivni izgled. Neko na Coolinarici reče da mi jelo liči na kolač sa borovnicama.. Da ne znam šta je u pekaču i ja bih isto pomislila 😊
недеља, 28. јануар 2018.
Kuglof sa slatkom od smokava
Letos sam od Ivane dobila teglu grčkog slatka od smokava. Ivana je Šumadinka koja živi u Solunu, a upoznale smo se tako što smo Zoki i ja letovali u slatkom malenom hotelu smeštenom na samoj obali u Neos Marmarasu, koji pored još dva family hotela poseduju ona i njen muž Grk. I pre nego što smo se uživo videle sprijateljile smo se preko Vibera i Facebooka - kontaktirala sam je radi rezervacije, plus smo na FB još od ranije obe članovi nekoliko istih grupa. Kada smo se srele, bilo je kao da se poznajemo godinama..
понедељак, 22. јануар 2018.
Buhtle
Biće ovo baš slatki januar što se recepata kod mene tiče..
Buhtle sa slike su mi prve koje sam u životu napravila! Nije da ih ne volim, ali mi one, kao ni krofne, nikada ne padnu na pamet, pogotovo što u poslednje vreme gledam da testa sa belim brašnom ne spremam i ne jedem.. Ne bi ih pravila ni sad, da nije bila igrica na Coolinarici sa temom Alisa u zemlji čuda, pa otuda i ova scena kao sa čajanke u 6.00 kod Ludog Šeširdžije..
понедељак, 15. јануар 2018.
Moka torta sa orasima i rumom
Mom tati za 88. rođendan.. Po Julijanskom kalendaru (koji je u to vreme službeno bio u upotrebi), rođen je na prelazu između dve godine, odnosno po sadašnjem kalendaru 13. januara, ali mu u svim dokumentima piše da je rođen 14. jer su ga moji baba i deda tako prijavili da ga ne bi ranije "kačili" škola, vojska, itd. Godinama nas je zezao, pa kada mu čestitamo 13. kaže ne, ne, sutra mi je rođendan, a kada mu sutradan čestitamo kaže da je njemu rođendan prošao!
понедељак, 8. јануар 2018.
Hvarski kolač sa orasima
Ja zaređala po kolačima.. Dok sam birala koje ću za praznike, zapeo mi je za oko ovaj hvarski suvi kolač sa Coolinarike, za koji splićanka Yaja (koja je autor recepta) kaže - "jednostavno, lipo i izdašno , a ja volin ove jednostavne starinske kolačiće.." I da znate da je skroz u pravu, jer se očas posla naprave, a stvarno su odlični! Pravila sam samo trećinu mere, a dobila oko 40 preukusnih kolačića punih arome pečenih oraha i kajsija.
среда, 3. јануар 2018.
Čupavci u novom ruhu
Mogu reći da već trideset godina za Novu godinu obavezno pravim tortu. I uvek je to neka bogata i klasična, sa pečenim korama i kuvanim filom. Ove godine mi se torta nije jela, smislila sam da pravim više vrsta kolača. I to ne sa masnim kremama, nego više suvkaste. Zoki je morao da se složi, bilo je po sistemu da se dogovorimo, pa kako ja kažem! Napravila sam šest vrsta kolača, uglavnom od pola ili trećine originalne mere. U zadnji čas sam se setila ovih kuglica, razmišljala oću-neću i 1. januara u 9 ujutru stavila sam na sto i pomešala sastojke, u 9.30 su kolačići bili uredno smešteni u korpice..