Ne prođe mi letovanje, a da iz Grčke ne donesem koji paketić halumi sira. Onda se bacim u traženje novog načina kako da ga ukomponujem u finu klopicu.. Ovaj put sam odabrala jednu od varijanti odlične obrok-salate omiljene na Bliskom Istoku.
Sastojci:
za dresing:
5 kašika maslinovog ulja
2 mlada luka
1 ljuta papričica
1/2 šolje prepolovljenih zelenih maslina bez koštica
3 kašike tostiranih slanih pistaća
3 kašike soka od limuna
1 kašika vinskog sirćeta
po ukusu soli i bibera
1 kašika sušenog timijana
1 kašika tostiranog susama
2 pita-hleba prečnika 15 cm
2 srednja patlidžana
2 kašike ulja
225 gr (paketić) halumi sira
1 manji krastavac
450 gr paradajza
1/2 šolje iskidane nane
malo mirođije
po ukusu soli
Priprema:
Priprema:
- Zagrejati gril-ploču ili tiganj, malo podmazati uljem, pa grilovati mladi luk po minut sa obe strane i papričicu oko 2 minuta sa svake strane. Prebaciti na dasku i ostaviti da se prohladi. Papričicu po želji preseći i skloniti semenke, pa je iseći na komadiće. Iseći i luk, pa ga ubaciti u činiju zajedno sa papričicom, maslinama, pistaćima, limunovim sokom, sirćetom i 5 kašika maslinovog ulja. Sve posoliti i pobiberiti, pa lepo promešati, poklopiti i ostaviti na hladnom do upotrebe. Dresing se može napraviti dan ranije, pa pred serviranje ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi
- Pomešati timijan, susam i beli luk u prahu u manjoj činiji, po želji dodati i sumak. Premazati pita-hleb i patlidžan sa 2 kašike maslinovog ulja, posoliti ih i posuti mešavinom iz činijice. Grilovati ih sa obe strane dok hleb ne bude zlatan i hrskav (oko 5 minuta), a patlidžan mekan (nekih 10-tak minuta). Pečene prebaciti na dasku i prohladiti.
- Halumi sir iseći na komade debljine 1 cm i grilovati ga po 1-2 minuta sa svake strane da dobije zlatno-smeđu boju. I njega prebaciti na dasku pored hleba i patlidžana.
- Iskidati halumi i pita-hleb na komade, patlidžan iseći na komade veličine zalogaja. Prebaciti ih u veću činiju zajedno sa krastavcima sečenim na koturiće i kriškama paradajza. Preliti dresingom i ovlaš promešati. Na kraju dosoliti ako je potrebno i odozgo posuti seckanom mirođijom i nanom.