Ranije je uputstvo za pripremu ovog priloga bilo u okviru recepta za dimljenu skušu, kao predog šta da se uz nju posluži posno, a da nije krompir-salata. Ovo fino povrće je toliko dobro da zaslužuje da ima svoj posebni post..
Izgleda kao jednostavno jelo od povrća, ali sve treba da se ispeče u isto vreme, da nije ni živo, ni premekano ili nedajbože izgorelo! Kad mi je jače zamirisao beli luk uplašila sam se da će da zagori, ali su onda došli "vatrogasci" u vidu šampinjona, koji su pustili vodu i spasli stvar! I sve u minut tačno! Dobila sam odličan prilog – ukus skladan, sve jednako pečeno i baš fino uz grilovne filete skuše i malo rukole sa balzamikom.
Sastojci:
5 srednjih šargarepa
2 crvene paprike
500 gr šampinjona
2 kašike maslinovog ulja
2 češnja belog luka
1/2 kašike timijana
so i biber
2 kašike listića peršuna
Priprema:
- Oprati i očistiti šargarepu i iseći je na kose trakice. Ako je velika, prepoloviti i uzdužno. Paprike iseći na kockice približno iste veličine.
- Dve kašike maslinovog ulja pomiješati sa solju, biberom, timijanom i iseckanim belim lukom, pa time preliti šargarepu i papriku. Staviti sve na pleh na koji je stavljen papir za pečenje i peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.
- Iseći oprane i osušene šampinjone. Dodati ih šargarepi i paprici i promešati. Nastaviti pečenje još 10 minuta. Gotovo povrće po potrebi dodatno začiniti solju i biberom i dodati seckane listiće peršuna.
Servirati toplo kao prilog, mada može da bude i lagani samostalni obrok jer su pečurke odličan izvor proteina..
Ideja - Mucika/Coolinarika