Iako svi savetuju da se ljubičasti kupus jede sirov kao salata, ja ga obožavam kuvanog! Već sam pisala da mu ukus kada se skuva nema mnogo veze sa običnim, a i da mnogo brže omekne. Ovaj put sam ga isprobala po receptu drage cool-prije Zorke, a još dok sam čitala koji su sastojci i kako se ovo jelo priprema znala sam da će mi se dopasti! I stvarno, oduševio me je fini ukus, jednostavna priprema i atraktivni izgled. Neko na Coolinarici reče da mi jelo liči na kolač sa borovnicama.. Da ne znam šta je u pekaču i ja bih isto pomislila 😊
Sastojci:
300 gr ljubičastog kupusa
200 gr kisele pavlake
2 jajeta
so i biber po ukusu
Priprema
- Kupus iseckati i desetak minuta probariti u kipućoj vodi. Ocediti ga od vode (vodu sačuvati za bonus recept!)
- U činijici dobro umutiti pavlaku, jaja, so i biber da se lepo sjedine u glatku masu.
- Staviti kupus u vatrostalni sud, preliti umućenim jajima sa pavlakom i viljuškom "rasklimati" kupus da se preliv spusti u dubinu.. Ili jednostavno sve izmešati sa većim delom preliva, izručiti u sud i odozgo preliti ostatkom.
- Pokriti sud alu-folijom (ili poklopiti poklopcem) i staviti jelo da se peče u rerni zagrejanoj na 200°C od 45-60 minuta, zavisi od rerne. Pred kraj pečenja skinuti foliju/poklopac da preliv malo porumeni.
Jeli smo ga uz zlatarski prevreli sir i pečene (belolučene) paprike.. Ma, ručak za 10!
Čarobni pirinač/testenina - bonus recept
U vodi u kojoj se kuvao kupus skuvati pirinač (ili pirinčanu testeninu) da bude al dente - ja sam kuvala duguljasti basmati pirinač! Dobićete tamno ljubičasti pirinač/testeninu, a ako želite svetliju nijansu dodati malo soka od limuna i promešati - pred vašim očima će se boja promeniti iz ljubičaste u ružičastu. Slobodno se igrajte, podelite pirinač kao što sam ja i imaćete dvobojnu čaroliju na tanjiru.