Nekako sam već ustalila običaj da oko svetog Trifuna (koji je 14. februara) pripremim ili vam predložim neki desert sa vinom.. Spremala sam ranije torte i kolače, ovaj put sam izabrala mirišljave i hrskave italijanske posne keksiće! Odličan su način da potrošite preostalo belo vino, a još su bolji izgovor da otvorite novu flašu vina, jednu čašu iskoristite za ove keksiće, a ostatak popijete! U stvari je najbolje da ih umačete u belo vino i tako grickate, kao što savetuju kod orignalnog recepta na stranici Giallo Zafferano. 🍷 Dobro, doooobro.. može i u crno, ionako se fleke od crnog vina "vade" belim..
Iako su keksići od jednostavnih sastojaka (moglo bi se reći sirotinjski), fino su krckavi, a vino i anis im daju posebnu aromu. Ako vam je problem da nabavite semenke anisa izostavite ih - nisu obavezne, keksići se mogu praviti i bez njih, mada je ukus sa njima mnogo lepši! U tom slučaju ih zamirišite sa malo vanile ili karanfilića..
Iako su keksići od jednostavnih sastojaka (moglo bi se reći sirotinjski), fino su krckavi, a vino i anis im daju posebnu aromu. Ako vam je problem da nabavite semenke anisa izostavite ih - nisu obavezne, keksići se mogu praviti i bez njih, mada je ukus sa njima mnogo lepši! U tom slučaju ih zamirišite sa malo vanile ili karanfilića..
Sastojci:
500 gr brašna
8 gr praška za pecivo
150 gr kristal šećera + za oblaganje
prstohvat soli
1 kašika anisa (seme) - opciono
160 gr belog vina
100 gr ulja
Priprema:
- Semenke anisa potopiti u belo vino i ostaviti da odstoje 5-10 minuta.
- U sudu za mešenje pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer i malo soli. Dodati ulje, zatim vino i semenke anisa, pa zamesiti homogeno testo. Ja sam sud stavila na vagu i samo dodavala sastojke (tako sam ih premerila u grame, pa nema dodatnog prljanja sudova).
- Otkidati komade veličine manjeg oraha i od njih valjanjem napraviti valjčiće dužine oko 15 cm. Krajeve slepiti da se dobije oblik prstena.
- Svaki prsten jednom stranom umočiti u kristal šećer i staviti na papir za pečenje koji je položen na pleh. Napraviti razmak jer u toku pečenja keksići narastu!
- Peći ih 25 - 30 minuta na 180°C da blago porumene. Kristal šećer u koje su keksići uvaljani u toku pečenja ostaje isti, ni malo ne gori, niti karameliše, već na ispečenima lepo svetluca i presijava se!
Kao i obično kada spremam slatkiše, pravila sam keksiće od pola mere i dobila 24 komada prečnika 5 cm. Nemam pojma kakvi bi bili sutradan, pojedeni su u roku od par sati, uz vino, naravno..