Moja cool-prija Jana živi u Novom Sadu (hej!). Povremeno se čujemo, prvo malo izmenimo privatne novosti, a onda (kako bi drugo) razgovor sklizne prema hrani i receptima. Još davno mi je rekla da u jednoj novosadskoj pekari kupuje ovakve kife za doručak, da su njoj mnogo dobre jer su fino lisnate, da liče na svima omiljene kupus kifle i da su sa kikirikijem. Malo smo nagađale kako da se osmisli recept, ja je nagovarala da objavi recept na Coolinarici, ona rekla da neće, nego da ga objavim ja.. i evo ga!
Kifle su iznenađujuće dobre, pečeni kikiriki im daje finu aromu, plus se fino listaju. U stvari je ovo jedna od verzija popularnih kupus kifli kojih je pun Internet, ali ovakvih sa kikirikijem nema..
Kifle su iznenađujuće dobre, pečeni kikiriki im daje finu aromu, plus se fino listaju. U stvari je ovo jedna od verzija popularnih kupus kifli kojih je pun Internet, ali ovakvih sa kikirikijem nema..
Sastojci:
testo
testo
1/2 kg brasna
20 gr svežeg kvasca
250 ml mleka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 dl ulja
premaz:
125 gr putera
1 veliko XL jaje (ili 2 žumanceta)
1 kašičica soli
i još:
100 gr pečenog kikirikija + za posipanje odozgo
Priprema:
- Pečeni kikiriki usitniti - staviti ga u kesu za zamrzivač, pa oklagijom valjati preko dok se ne dobiju sitni komadići.
- Razmutiti kvasac sa kašičicom šećera i malo mlakog mleka i ostaviti da nadođe.
- Brašno prosejati, dodati so, ulje i nadošao kvasac, pa ostatkom mleka zamesiti mekše testo. Ostaviti ga pola sata, da naraste.
- Podeliti testo na 2 jufke i svaku oklagijom tanje razvući u pravougaonik (pogledaj ovde-> klik).
- Puter, jaja i so izmiksati i 1 kašiku skloniti sa strane, a polovinom ostatka premazati testo. Preko posuti polovinu seckanog kikirikija, uviti testo u rolat i ostaviti da odstoji 15 minuta. Isto ponoviti sa drugim delom testa.
- Seći rolate tupom stranom noža ukoso (cik-cak) da se dobiju trouglovi i ređati ih u pleh na papir za pečenje.
- Preostalim filom (1 kašika) premazati kifle. Po želji posuti kikirikijem, ja sam imala sirovi pa sam na svaku kiflu stavila polutku.
- Peći ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 - 30 minuta dok ne porumene.
Kikiriki sam sama pekla pošto volim da je malo jače pečen, tada ima intenzivniju aromu. Može se koristiti i kupovni prženi ili pečeni, u tom slučaju sasvim malo ili uopšte ne soliti nadev, jer je kikiriki dovoljno slan. Kifle su lepe i tople, i mlake, i hladne... ma, svakako! Sa crnim pivom su dobitna kombinacija za uživanje. 😋