Nema ovde mnogo šta da se filozofira i piše - salata je fantastična! Iako su sastojci isti kao za ajvar, ukus je drugačiji i nekako blaži, jer se ništa dodatno ne ukuvava niti prži. Moj Zoki inače ne voli klasični ajvar, ali se ove salate dobro najeo, kaže da je mnogo lepša.. Inače je i moja majka davno nešto slično spremala, a zvala ga je letnji ajvar.
Sastojci:
4 plava patlidžana
10 crvenih paprika
8 češnjeva belog luka
so, sirće i ulje po potrebi
Priprema:
- Patlidžane staviti u rernu zagrejanu na 220°C i peći ih tridesetak minuta da omekšaju. Prohladiti ih, oljuštiti i sitno iseći. Po želji ih tucati u avanu da se još bolje usitne (ja nisam).
- Paprike ispeći na plotni (roštilj/gril ili tiganj) da kožica pocrni. Oljustiti ih, izvaditi im seme i sitno iseći.
- Isečenu papriku dodati u sud sa patlidžanom, dodati sitno iseckani beli luk, po ukusu staviti ulje, sirće i so, pa masu dobro promešati. Ostaviti salatu da odstoji u frizideru i da se lepo ohladi, pa je poslužiti.
Ideja - sibinka/Coolinarika