Mom tati za 88. rođendan.. Po Julijanskom kalendaru (koji je u to vreme službeno bio u upotrebi), rođen je na prelazu između dve godine, odnosno po sadašnjem kalendaru 13. januara, ali mu u svim dokumentima piše da je rođen 14. jer su ga moji baba i deda tako prijavili da ga ne bi ranije "kačili" škola, vojska, itd. Godinama nas je zezao, pa kada mu čestitamo 13. kaže ne, ne, sutra mi je rođendan, a kada mu sutradan čestitamo kaže da je njemu rođendan prošao!
Odavno više ne fermamo njegovu šalu, nego se okupimo da mu čestitamo kada nam januarsko vreme dozvoli. Nekada tačno u dan, a nekad i sa nedelju-dve zakašnjenja, jer kada zaveje i temperatura ode u veliki minus, ne možemo (osim pešice) iz naše Nedođije nikuda, a torta koju uvek ja spremam može samo kolima da stigne do slavljenika.
Odavno više ne fermamo njegovu šalu, nego se okupimo da mu čestitamo kada nam januarsko vreme dozvoli. Nekada tačno u dan, a nekad i sa nedelju-dve zakašnjenja, jer kada zaveje i temperatura ode u veliki minus, ne možemo (osim pešice) iz naše Nedođije nikuda, a torta koju uvek ja spremam može samo kolima da stigne do slavljenika.
Ovogodišnju torticu sam iskombinovala od nekoliko recepata i dobila onakvu kakvu je moj otac želeo - bez čokolade i voća, klasičnu, kremastu i sa orasima..
Sastojci:
8 belanaca
120 gr šećera
5 žumanca
160 gr oraha
80 gr brašna
1 kašičica mlevene kafe
1 kašičica praška za pecivo
mrvica soli
1 kašičica praška za pecivo
mrvica soli
fil:
3 žumanceta
150 gr šećera
2 kesice vanilin šećera
60 gr gustina
1,5 kašika oštrog brašna
200 ml mleka
400 ml mleka
80 ml nezaslađene nes kafe
200 gr putera
Priprema:
- Belanaca umutiti u sneg, dodati šećer i još malo mutiti. Dodati i žumanca, mućenjem sjediniti sa belancima i isključiti mikser. U masu pažljivo umešati brašno pomešano sa orasima, praškom za pecivo, mrvicom soli i kafom.
- U veliki pleh od rerne (moj je 40x40cm) staviti papir za pečenje, uliti dobijenu masu i peći koru na 180°C tridesetak minuta. Pred kraj pečenja probati čačkalicom da li je gotovo. Pečenu koru iseći na četiri dela ako želite četvrtastu tortu (dobićete 4 kore 20x20cm), ili na 3 dela ako želite pravougaonu (40x13cm).
- Umutiti žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, oštrim brašnoma, gustinom i 2 dl hladnog mleka. Ostatak mleka (400 ml) zagrejati da provri, skloniti sa vatre i uliti masu sa razmućenim žumancima. Kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Skuvan krem pokriti po površini providnom folijom i ostaviti da se sasvim ohladi.
- Puter penasto umutiti mikserom i dodati kašiku po kašiku u ohlađeni i izmiksan fil. Kašičicu nes kafe rastopiti u 80 ml hladne vode i iz par puta uliti u fil (posle svakog dodavanje dobro mutiti da se sjedini).
- Svaku koru nakvasiti sa 2 kašike ruma, pa je premazati četvrtinom fila. Poslednju koru premazati filom odozgo, pa preostalim filom premazati tortu i sa strane i staviti je u frižider na pola sata da se stegne.
- Orahe propeći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, ohladiti i najlepšim polutkama ukrasiti tortu odozgo, a ostale orahe krupno samleti i nalepiti ih na stranice. Tortu staviti na hladno da prenoći.
Pre posluživanja izvaditi da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi i onda seći i poslužiti. Po ukusu je prava klasična torta, a po preseku se vidi da je količina krema i biskvita odlično izbalansirana. Dimenzije ove torte su 20x20x8cm.
Ove godine je naš Ćalko duvao u svećicu 13. januara, jer je vreme u prvoj polovini januara bilo skoro prolećno..
Ostale Ćalkove rođendanske torte: Vasina (2017.), Šuškava (2016.), "Ruska salata" (2015.) i Japanka (2014.)