Posle prazničnih jakih jela, za stomak je melem ova čorbica koja je pikantno začinjena, ali nije jaka po sastojcima. Godinama je spremam za slavu jer je moji gosti vole i rado iščekuju :)
Sastojci:
2 kašike ulja
1/2 glavice sitno seckanog crnog ili crvenog luka (ili parče seckanog praziluka)
200 gr na listiće seckanih pečuraka (koristila sam šampinjone)
1 l vode
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera ( najbolje beli)
1/2 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice crvene začinske paprike ( može i ljuta)
1 kašičica senfa
1 kašičica mlevenog sušenog povrća
1 list lovora
1/2 kašičice origana
3 kašike pahuljica za instant krompir-pire
po ukusu kisele pavlake ( ja sam 150 ml) - za posnu čorbu izostaviti
Priprema:
Na ulju prodinstati seckani luk, kad svene dodati pečurke i prodinstati da i one omekšaju, oko 5 minuta.
Naliti vodom, dodati začine ( so, biber, senf, lovor, sušeno povrće, beli luk, mlevenu papriku, origano) poklopiti i sačekati da provri.
U provrelu čorbu dodati pahuljice za instant krompir-pire, promešati, pa na tihoj vatri kuvati još 5 minuta.
Gotovu čorbu servirati uz dodatak kisele pavlake, a po želji je zakiseliti sokom od limuna ili balsamiko sirćetom. Za posnu čorbu izostavite dodavanje kisele pavlake.
Uz parče domaćeg crnog hleba ovo je okrepljujuci ručak, ili bez hleba uvod u sledeće glavno jelo. Čorbu sam pravila i od bukovača i lisičarki, odlicnog je ukusa.
Corbu od pecuraka obozavamo. Jedino mi dete malo mrsi racune, jer je on bas i ne voli. Ova tvoja bas super izgleda i za mene su pahuljice od krompira novina. To nikad nisam dodavala...
ОдговориИзбришиLjiljo, to ja što sam lenja sa skuvam i ispasiram jedan krompir... ovako mi instant pire zgusne čorbu, a mogao bi i griz ;)
ИзбришиOvo bi mi uvijek leglo,obožavam jela kašikom,a posebno gljive uhhhh divota!!
ОдговориИзбришиNely, darling, onda isto volimo... :*
Избришиjel moze bez ovog instant krompir pirea?
ОдговориИзбришиkako bi se pravilo sa pravim krompirom?
ИзбришиMoglo bi bez instant krompir pirea, u tom slučaju može da se doda 1-2 kašike griza i kuva dok griz ne nabubri.
ИзбришиPravi kromir (mada se i instant pire pravi od pravog krompira, samo je dehidriran) može da se obari, ispasira i doda u čorbu da je zgusne.
Može da se zamuti kašičica brašna sa vodom da ne bude grudvica (tzv francuska zaprška), pa da se doda u čorbu i lagano kuva desetak minuta.