Moja majka nas je još od malena navikla na puno salate uz svaki obrok. Zimi se to svodilo na raznorazne specijalitete iz tegle - na ajvar, pindžur, pečene paprike, kiseli kupus, kljukani paradajz, krastavce i turšiju...
Ipak, najomiljenija nam je bila salata koju bi na brzinu narendala od svežeg povrća koje je tad jedino moglo da se nađe na pijacama. U to vreme nije bilo zamrzivača, ni uvezenog povrća iz belog sveta, samo korenasto povrće iz trapa.
Ovo je i sad omiljena salata mog oca, po njemu je dobila naziv "ćaletova salata". Brzo je gotova, nije klasična zimnica puna soli i konzervansa, a zdrava je i vrlo ukusna. A što legne uz jela od pasulja..
Sastojci:
400 gr šargarepe
300 gr celera (manja glavica)
2-3 češnja belog luka
2 kašike sirćeta (ja stavim jabukovo) ili soka od limuna
3 kašike ulja
po ukusu soli
- Šargarepu i celer očistiti, oprati i osušiti.
- Narendati na krupno prvo šargarepu, pa celer i odmah zakiseliti jer celer na vazduhu brzo potamni.
- Beli luk sitno iseckati, dodati u salatu, posoliti i začiniti uljem.
- Po želji dodati i seckan peršunov list.
Ovo je osvežavajuca i zdrava salata, lepo izgleda i može da se pravi preko cele godine. Umesto sirćetom, uljem i belim lukom, može da se prelije nekim drugim prelivom za salatu, ja naviše volim moj zeleni sos.