Ovaj kolač - torta ima romantičnu pričicu o svom postanku. Vikipedija kaže : "Rigo Janči (mađ. Rigó Jancsi) je kolač koji je osmislio nepoznati poslastičar iz Budimpešte krajem 19. veka, a koji je ime dobio po učesniku skandala o kojem je u to doba pisala evropska štampa!"
Rigo Janči i njegova draga. (sa Vikipedije, a postavio je Tim Ross) |
Naime, popularni mađarski violinista Rigo Janči je sa svojim orkestrom svirao po otmenim kafanama širom Evrope. Gostujući u Parizu, zaveo je ženu francuskog kneza koja se zaljubila i ostavila muža i decu i pobegla sa njim u Budimpeštu. Dok je Evropa brujala od ogovaranja, oni su uživali u svojoj ljubavi..
Kolač je sladak kao i ova ljubavna pričica, pa se savršeno slaže uz današnji dan kada moj Zoki i ja slavimo godišnjicu braka ;)
I da, mene violinista sada ne može da zavede, pre udaje sam se zabavljala sa jednim i to mi je dovoljno..
Recept sam davno dobila od koleginice sa posla, pošto sam probala njen kolač. Videla sam kod drugih u receptima da fil prave sa slatkom, odnosno sa biljnom pavlakom i sa čokoladom, a bez putera. Pravim godinama ovako, pa nisam menjala sastojke.
Znači, moja varijacija br. 1 na temu RigoJanči kolača je ova:
Sastojci:
kora
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
1 kašika kakaa
za glazuru
100 gr crne čokolade za kuvanje
50 gr putera
fil
150 gr čokolade za kuvanje
350 gr putera
5 kesica šlaga
1 limun (sok)
Priprema:
- Umutiti jaja da budu gusta i penasta, dodati polako šećer, pa mutiti i dalje da se šećer rastopi i sjedini sa jajima.
- Dodati brašno pomešano sa kakaom i nežno prevrtanjem sjediniti sa umućenim jajima koristeći varjaču ili lopaticu. Dobijenu masu sipati u pleh od rerne podmazan i posut brašnom (ili obložen papirom za pečenje), pa peći 20 minuta na 200°C.
- Ispečenu koru preseći na dva dela, pa jedan deo preliti glazurom od čokolade i putera (rastopiti ih zajedno u mikrotalasnoj ili na ringli šporeta). Deo preliven glazurom staviti na kratko u zamrzivač da se glazura stegne.
- Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice. Posebno umutiti penasto puter i dodati mu rastopljenu čokoladu. Sjediniti mikserom, pa dodati u umucen šlag, sipati limunov sok i sve dobro izmešati. Iako ima mnogo putera, fil je penast i nije masan.
- Na tacnu staviti koru, naneti fil i lopaticom ga formirati da bude pravougaonog oblika kao i kora.
- Izvaditi koru sa čokoladnom glazurom iz zamrzivača i oštrim nožem je iseći na kocke (nož umakati u sud sa vrelom vodom). Isečenu koru složiti na fil i po želji ukrasiti kolač- tortu.
- Izvaditi koru sa čokoladnom glazurom iz zamrzivača i oštrim nožem je iseći na kocke (nož umakati u sud sa vrelom vodom). Isečenu koru složiti na fil i po želji ukrasiti kolač- tortu.
Varijacija br. 2
Ko želi laganiji fil (bez putera) može da umuti 700 ml slatke pavlake sa 300 grama prah šećera, doda 150 gr otopljene ohlađene čokolade i malo rastopljenog želatina.
Ko želi laganiji fil (bez putera) može da umuti 700 ml slatke pavlake sa 300 grama prah šećera, doda 150 gr otopljene ohlađene čokolade i malo rastopljenog želatina.
Varijacija br.3
700 ml pavlake zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre i dodati 250 gr čokolade, malo ruma i vanile. Ohladiti u frižideru nekoliko sati, mikserom umutiti u penasti krem i filovati kore.
Kako me ovaj kolač podseća na moj dragi Novi Sad....hvala Gaga!
ОдговориИзбришиA slika je umetnička!
Lela, hvala ti! Drago mi je da sam ti evocirala sećanja na Novi Sad... :*
ИзбришиGago, ovo se prvo ocima jede. Fenomenalan kolac.
ОдговориИзбришиTebi i Zokiju jos jednom srecna godisnjica, da sve naredne godine budu bogate ljubavlju i slatke kao ovaj kolac :*
Ljiljo, hvala na lepim željama, trudićemo se da ih zasladimo ;)
ИзбришиHe, he, šta da kažem za kolač, pravi švalerski :D
Ova varijacija izgleda jako, jako dobro! :)
ОдговориИзбришиSrecna nova godina tebi i tvojoj porodici! :)
Miki, hvala ti! I na čestitkama i na pohvalama za kolač :)
ИзбришиHm, stiling me podsjeca jako na...
ОдговориИзбришиUh, meni te tri tačke na kraju baš ništa ne govore ;)
ИзбришиEto, sad ti mene mozes da optuzis za ukradenu ideju!
ИзбришиA postavke su nevjerovatno slicne; sto jest-jest!
Ma kakvi da te optužim! Desi se ponekad da ljudi nezavisno jedan od drugog dođu na istu ideju!
ИзбришиPostavke stvarno liče, biće da nas je violinista odveo u istom pravcu ;) Pozdrav!
Hm, da! Edison i Nikola Tesla!!!...
ИзбришиBash si 'srce'!