Do Badnjeg dana je ostalo još par dana, post još uvek traje, pa nastavljam sa receptima za posnu hranu.
Već sam pisala da godinama nisam jela ribu, a kad sam počela ponovo, to je bila dimljena... Prvo šaran, onda losos, a sad nalazim i pastrmku. Dimljena riba (a naročito losos), jeste poprilično skupa, ali mislim da povremeno sebi možemo da dozvolimo taj malečki luksuz..
Sastojci:
16 gr svežeg kvasca
malo mlake vode
1/2 kašičice šecera (ili meda, ili fruktoze)
100 gr speltinog brašna (ili pšeničnog integralnog)
200 gr belog brašna
20 gr maslinovog ulja
po potrebi (oko 100ml) mlake kisele vode
i još
50 gr margarina
50 gr dimljenog lososa
malo ulja za premazivanje
malo susama
- Kvasac razmutiti u malo mlake vode, dadati šećer, promešati, pa ostaviti da zapeni.
- U sudu za mešenje pomešati obe vrste brašna, dodati kvasac i mlakom kiselom vodom zamesiti testo da bude srednje mekano. Pokriti i ostaviti da naraste.
- Naraslo testo premesiti, podeliti na dva dela, rastanjiti oklagijom u dve tanke pogače veličine plitkog tanjira. Jednu premazati polovinom margarina, preklopiti drugom, premazati ostatkom.
- Nožem za pizzu iseci testo na 16 delova. Na svaki stavljati trouglić dimljenog lososa, pa ga zamotati u kiflicu.
- Kiflice poređati u pleh, premazati vodom i posuti susamom. Malo susam pritisnuti da se zalepi za testo, pa sve kiflice premazati uljem.
- Peći dvadesetak minuta na 200°C.
i da napomenem...
Naravno da kiflice mogu da se prave i samo od belog brašna, nego ja više volim tamnija.
Ovo je mera za 16 komada, po potrebi udvostručite... Ko neće posne, neka ubaci jedno jaje u testo, neka ga zamesi mlakim mlekom ili jogurtom i premazuje puterom.
Mislim da bi i uz ove kiflice išlo ono vino koje pominjem uz skoro svaki recept ;)
Mislim da bi i uz ove kiflice išlo ono vino koje pominjem uz skoro svaki recept ;)
Odlične kiflice
ОдговориИзбришиFala, Zoko :* Obzirom da su posne, još su i dobre :D
Избришиsad znam sta su I kiflice :) divne su Gago...
ОдговориИзбришиHvala ti, Bebo! Probala sa ribom, ispale su ok :D
ИзбришиGagulence, savrsene su ti kiflice. I dugo im se meracim, ne znam sta cekam :)
ОдговориИзбришиHvala, Ljiljče! :* I ja nešto čekam po godinu dana da napravim... ko Tvoj kolač ;)
Избриши