Странице

петак, 3. јануар 2014.

Kiflice sa dimljenim lososom (posne)




Do Badnjeg dana je ostalo još par dana, post još uvek traje, pa nastavljam sa receptima za posnu hranu.

Već sam pisala da godinama nisam jela ribu, a kad sam počela ponovo, to je bila dimljena... Prvo šaran, onda losos, a sad nalazim i pastrmku. Dimljena riba (a naročito losos), jeste poprilično skupa, ali mislim da povremeno sebi možemo da dozvolimo taj malečki luksuz..

Sastojci:
16 gr svežeg kvasca
malo mlake vode
1/2 kašičice šecera (ili meda, ili fruktoze)
100 gr speltinog brašna (ili pšeničnog integralnog)
200 gr belog brašna
20 gr maslinovog ulja
po potrebi (oko 100ml) mlake kisele vode

i još
50 gr margarina
50 gr dimljenog lososa
malo ulja za premazivanje
malo susama

Priprema:


  • Kvasac razmutiti u malo mlake vode, dadati šećer, promešati, pa ostaviti da zapeni.
  • U sudu za mešenje pomešati obe vrste brašna, dodati kvasac i mlakom kiselom vodom zamesiti testo da bude srednje mekano. Pokriti i ostaviti da naraste.
  • Naraslo testo premesiti, podeliti na dva dela, rastanjiti oklagijom u dve tanke pogače veličine plitkog tanjira. Jednu premazati polovinom margarina, preklopiti drugom, premazati ostatkom.


  • Nožem za pizzu iseci testo na 16 delova. Na svaki stavljati trouglić dimljenog lososa, pa ga zamotati u kiflicu.
  • Kiflice poređati u pleh, premazati vodom i posuti susamom. Malo susam pritisnuti da se zalepi za testo, pa sve kiflice premazati uljem. 
  • Peći dvadesetak minuta na 200°C.


i da napomenem... 
Naravno da kiflice mogu da se prave i samo od belog brašna, nego ja više volim tamnija.
Ovo je mera za 16 komada, po potrebi udvostručite... Ko neće posne, neka ubaci jedno jaje u testo, neka ga zamesi mlakim mlekom ili jogurtom i premazuje puterom.

Mislim da bi i uz ove kiflice išlo ono vino koje pominjem uz skoro svaki recept ;)



6 коментара: