Странице

четвртак, 2. јануар 2014.

Tučeni pasulj




Staro posno jelo, kažu da je ovaj način spremanja pasulja stariji i od spremanja prebranca. Jednostavno je, a vrlo, vrlo ukusno. Devedesetih je bio hit kod moje komšinice, jeli smo ga uz kiselu papriku, kuvanu vruću rakiju, kozji sir i zeljanik. Modernizovala sam ga, brzina od 15 minuta spremanja je zavidna, a ne gubi na kvalitetu.
Ovo jelo je, uz bogatu salatu i domaću pogaču, odličan ručak i sasvim je prigodno i u vreme posta. Meni i uz ovo ide čašica vina ;)


Sastojci: 
1 glavica crnog luka (ili komad praziluka)
konzerva od 800 gr belog pasulja (ili 500 gr već skuvanog pasulja)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
3-4 kašike ulja
2 cešnja belog luka
1/2 kašičice crvene začinske paprike ( može i ljuta)

Priprema:


  • Kašiku ulja sipati u manju šerpicu i uz minimalno dolivanje vode izdinstati sitno iseckani crni luk dok ne svene. Otvoriti konzervu pasulja procediti, izručiti u dublji sud, dodati izdinstani luk. 
  • Štapnim mikserom izmiksati sastojke, dodati biber i so i po želji malo tečnosti (u kojoj je bio pasulj ili u kojoj se kuvao). 
  • Gustina jela treba da bude kao za pire.
  • Preostalo ulje sipati u plići sud, ubaciti sitno seckani beli luk, blago propržiti da samo malo zamiriši.
  • Dodati crvenu mlevenu začinsku papriku, promešati i skloniti sa vatre.
  • Ispasirani pasulj sipati u pliću činiju za posluživanje, tanko po njemu rasporediti zapršku i poslužiti. Po želji pasulj predhodno podgrejati (u mikrotalasnoj rerni), mada je lep i hladan.


I još da dodam...
Naravno da ne mora da se koristi pasulj iz konzerve, već običan skuvani beli, ali kad ste u žurbi konzervirani je jednako dobar, jer ovde zaprška daje glavni šmek jelu. Pasiranje štapnim mikserom je brže, a dobije se isti rezultat kao kada se ranije pasulj pasirao "u grubo" viljuškom. U zapršku ja stavim obavezno ljutu začinsku papriku, vi - kako volite! 

Stare sličice..




8 коментара:

  1. Drago mi je da ti se dopalo, hvala! To ja napravim kad hoću ručak na brzaka ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Nale, i meni je odlično, pošto je baš brzo i ukusno! Pogotovo ako ga pravim od gotovog pasulja iz konzerve ;)

      Избриши
  3. Моја Бака из Баната је ово правила за Бадње Вече и звала га је ''Папула'' , дивно јело!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Лела, видела сам да се у многим крајевима ово јело зове папула... Ово име у наслову сам покупила од моје комшинице која је пореклом из околине Варварина :Д

      Избриши
  4. Ovo mi mnogo dobro izgleda. Verujem da bi bilo odlicno staviti u zaprsku ljutu dimljenu papriku. Njam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nego šta nego da bi bila dobra ljuta dimljena paprika :) Jelo je mnogo ukusno, a jednostavno za pripremu! Mnoge prije sa Coolke su ga spremale i bile su zadovoljne! Hvala ti ♥

      Избриши