Volim kari, volim ljuto, pa sam malo eksperimentisala i dobila neku moju vege verziju poznatog indijskog jela..
Sastojci:
100 gr sojinih šnicli
po potrebi vode
100 gr pirinča - po mogucnosti basmati
kari sos
30 gr putera + malo ulja
1/2 glavice luka ili malo praziluka
30 gr brašna
200 ml kokosovog mleka
200 ml običnog, kravljeg mleka
1 kašičica karija
1/2 kašičice đumbira u prahu (ili malo svežeg narendanog)
po ukusu sok od limuna
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šarenog bibera
po ukusu čilija u prahu
Priprema:
- Sojine šnicle probariti u slanoj vodi dok ne omekšaju, skloniti sa vatre, prohladiti, pa ih dobro ocediti od vode - može izmedu dlanova, pritiskanjem. Nožem ih preseći na pola i ostaviti ih sa strane.
- Pirinač (basmati) naliti vodom da ogrezne, ostaviti da stoji 25 minuta, procediti, naliti provrelom vodom (oko 3 dl) i staviti da se kuva 5 minuta i paziti da ne omekša potpuno, odnosno da bude al dente. Procediti, poklopiti da stoji u pari.
- Rastopiti puter na malo ulja, propržiti seckan crni luk (praziluk), dodati brašno i mešati kao za bešamel sos da se malo proprži i brašno.
- Naliti sa oba mleka, kuvati da proključa, dodati začine i još malo na blagoj vatri kuvati uz stalno mešanje. Sos je penast i svilenkast.
Umesto sojinih šnicli mogu se upotrebiti obareni sojini komadići, sejtan, a može i grilovan plavi patlidžan. Pirinač može i običan, ali je basmati bolji! Uz kari poslužiti omiljenu salatu (meni je paradajz) i naravno - vino!
Kokosovo mleko (konzervirano) može da se nađe u mega-marketima, prodavnicama zdrave hrane, a postoji i recept za pravljenje kod kuće, mada je originalno ipak bolje.
Kokosovo mleko (konzervirano) može da se nađe u mega-marketima, prodavnicama zdrave hrane, a postoji i recept za pravljenje kod kuće, mada je originalno ipak bolje.