Странице

недеља, 12. јануар 2014.

Frankenštajn kifle (sa bundevom)




Kifle... Recepata koliko vam duša hoće! Sa i bez kvasca, posne ili mrsne, slatke ili slane, pa lisnate... Prosto da čovek ne može da odluči koje bi pravio, jer su sve lepe!
Ko god pomisli da je ovo parodija na kifle - u pravu je! Malčice sam se zezala, sklepala ih od više različitih recepata, (recimo da su kupus kifle sa bundevom, kefirom i majonezom), a ispadoše odlične! Kad je trebalo da im se da ime, prva asocijacija je bio Frankenštajn, samo što od ovog eksperimenta kifle  nisu nakazne, već baš, baš dobre :))) 

Sastojci: 
malo tople vode
20 gr kvasca
malo šećera (ili meda, ili fruktoze)
550 gr brašna
malo soli
150 gr pasirane pečene (ili kuvane) bundeve
3 kašike ulja
125 ml kefira
125 ml mlake vode

za premaz
100 gr putera
1 žumance

i još
sir i jaje
ili dimljeni kačkavalj i sušeni paradajz
ili pizza punjenje (kečap, sir, pečurke)

za odozgo
malo majoneza
malo susama


Priprema:

  • Kvasac staviti u malo tople vode, dodati šećer, promešati i sacekati da zapeni.
  • U sud za mešenje prosejati brašno, dodati narasli kvasac, pasiranu bundevu i ulje. Mlaku vodu i kefir pomešati, pa zamesiti mekše testo.
  • Umutiti žumance i puter. Nadošlo testo podeliti na dva dela, svaki razvući u pravougaonik i premazati ovim premazom.
  • Po želji filovati nadevom, mada su odlične i prazne.


  • Smotati u rolat, pa seci oštrim nožem na trouglove. Slagati u pleh na peki papir.
  • Malo umutiti belance, dodati kašiku majoneza, još malo izmutiti, pa premazati kiflice i posuti ih susamom ili kimom. Još malo ih premazati istom mešavinom da se susam i kim bolje zalepe za kiflicu.
  • Peći na 200°C, dok ne porumene.


Pravila sam ih sa dimljenim kačkavaljem i sušenim paradajzom i prazne. Prazne su mi se čak više svidele!





10 коментара:

  1. Jel ja mogu ovde da komentarišem? Ove kiflice su odlične, provereno nekoliko puta! A mi najviše volimo prazne :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Inočka, naravno da možeš... <3 Drago mi je da si ih probala, i ja najviše volim prazne!

      Избриши
  2. Gago, odavno im se spremam, samo da znaš ;) Prelepe su, baš!

    ОдговориИзбриши
  3. Mislim da je eksperiment bio vise nego uspesan, nego jel ostalo jos nesto od tih kiflica za probu?;))

    ОдговориИзбриши
  4. Lana, hvala ti! :* Ima još par za tebe, inače mora da se pravi nova tura... ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Prezadovoljna sam testima sa bundevom. A ove tvoje kiflice izgledaju tako mekano i penasto, divne su :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljiljo, hvala! Mnogo je fino testo, a imam još svoje bundeve pa bih baš mogla da ih napravim... samo što posle toga kreće griža savesti 3:)

      Избриши
  6. Juče sam kupila malo bundeve pa sam probala kolač ali i kiflice. Danas me čeka priprema čorbe...
    Kifle su odlične, lako se spremaju, nisam ih filovala zbog nedostatka vremena ali im ništa ne fali. Vrlo mi je zanimljiv premaz sa majonezom, nisam nikada ni čula, ni videla a ni pročitala za tako nešto.
    Oduševljena sam tvojim receptima. Nisam neko ko voli da kuva ali kad me "pogodi" recept onda to moram odmah da probam.
    Puno pozdrava

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Baky, mnogo se radujem što sam uspela da te zainteresujem za moje recepte. Gledam da su jednostavni, mada kod nekih baš ima posla.
      Za majonez kao premaz preko testa sam pročitala negde na Coolinariki, a onda sam ga iz zezanja ubacila u pripremu ovih kifli i ispalo je super! Inače su kifle parodija na recepte koji su u modi, tu prvo mislim na kupus kifle, na kifle sa bundevom, a ovo sa majonezom mi je bilo tačka na i.. Dodala sam na kraju link sa Coolinarike gde se vidi koliko ih je isprobalo, a svi su od reda bili zadovoljni rezultatom! Puno te pozdravljam! 💝

      Избриши