Странице

четвртак, 16. јануар 2014.

Hleb sa kefir kvascem




Ovaj hleb mi je otkriće godine! Običan kvasac mi smeta, većina ljudi je intolerantna na njega, ja isto. Videla sam da postoji način pravljenja sa starterom koji se priprema nekoliko dana od brašna i vode, al za to nisam imala volje jer predugo traje... A onda BUM! Cure sa Coolinarike su pravile hleb sa kvascem od domaćeg kefira, a ja sam brže - bolje krenula u isprobavanje istog!

Hleb ima poseban ukus, na žito. Nema kiselog mirisa kvasca, lepo se diže, ukus je odličan! Ne mrvi se, lepo se seče i svež i bajat, ne buđa ni posle nekoliko dana stajanja u frižideru. Dobar je i uz slano i uz slatko.. Jednom nedeljno ga mesim, stavim u kutiju pa u frižider i mirne sam nedelju dana!


Sastojci za kvasac:
100 gr domaćeg kefira (od kefir gljive!)
50  gr brašna (ja koristim speltu)

i za testo:
300 gr brašna (koristim integralnu speltu)
pola kašičice soli
vode da se zamesi srednje meko testo (od prilike 1,5 dl)
po želji malo mlevenog kima ili lana

Priprema:


  • Domaći kefir i brašno dobro promešajte u većoj staklenoj čaši da bude bez grudvica, pokrijte i ostavite da fermentiše. Koliko će kvasac da "radi" zavisi od temperature prostorije i da li je kefir bio hladan ili sobne temperature. Meni treba 12 sati da zapeni, držim ga blizu šporeta na loženje. U mešavini kefira i brašna treba da se formiraju mehurići, odnosno da bude rupica u masi kada se gleda spolja.


  • Brašno i so pomešati, dodati malo mlevenog kima (ovo ne mora), pa dodati kvasac od kefira. Mlakom vodom zamesiti testo da bude srednje mekano. 
  • Pokriti sud poklopcem i ostaviti da testo raste. Opet dužina zavisi od temperature prostorije. Meni traje nekih 12 sati.



  • Kad se zapremina udvostruči, premesiti testo, formirati veknu i staviti u duguljast kalup za hleb na peki- papir. 
  • Nožem zaseći odozgo i ostaviti jedan sat da se testo odmori i ponovo naraste.



  • Rernu zagrejati na 220°C, pa pleh sa testom staviti da se peče 45 minuta. Pred kraj pečenja pokriti alu folijim da se ne prepeče gornja kora.
  • Hleb izvaditi iz rerne, pokriti krpom, pa posle desetak minuta izvaditi iz pleha i navaliti.


Od ove mere se dobije hleb od 500 grama. 

Testo može da se koristi za pizzu, sa ovim kvascem sam pravila i kiflice od belog brašna, kao i štrudlu od speltinog brašna sa orasima.
















Uz dodatak jaja, mleka i putera sam pravila na ovaj način i Božićni kolač!





8 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala ti, Ivana!
      Godinama mesim hleb... izvežbala sam se. Ne volim kupovni, čak su mi i integralni sumnjivi što se kvaliteta tiče. Osim Tonusa ;) Sad eksperimentišem sa prirodnim kvascem, kupovni mi smeta...

      Избриши
  2. da li bi moglo kada dobijem kvasac od kefira da umesim hleba sa integralnim brasnom ne znam da li smwem da toliko eksperimentisem...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, kako da ne! Ako pažljivije pogledaš slike, videćeš da su svi hlebovi pravljeni od integralnog speltinog brašna, ali mogu i druga integralna... Važno je da zamešen hleb ima dovoljno vremena da naraste. Pozdrav :)

      Избриши
  3. Одговори
    1. Irena, koliko ja znam - ne može! Kupovni kefir se pravi sa drugim pribiotskim bakterijama koje podstiču vrenje, a kod domaćeg kefira je to kefir gljivica koja nije praktična za industrijsku proizvodnju. Proveri na Internetu, nisam 100% sigurna. Čitala sam da su žene pokušavale sa kupovnim, ali da se ipak dodavale i kvasac. Pozdrav.

      Избриши
  4. Probala sam hleb od razanog,heljdinog i ovsenog brasna i prelep je. Puno hvala na dobrim receptima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Slavice, raduje me da ti se hleb pravljen sa kefir kvascem dopao! Hvala na isprobavanju i javljenim utiscima.. ❤

      Избриши