Sve je počelo tako što sam na poklon dobila kesicu šafrana. Nisam imala ideju šta bih pravila, pa krenem da šaram po netu. Malo, malo, ukopčam da nekoliko recepata, a koji su mi se svideli na više različitih strana, ima jednog autora - Jotama Otolengija!
Na Vikipediji sam dosta toga o njemu pročitala. Ovde ću ukratko da pomenem da je on rodom iz Jerusalima, dugo živi u Engleskoj i da je jedan od poznatih londonskih restoratera, kao i autor brojnih recepata objavljenih u nekoliko knjiga. Meni je posebno zanimljivo da je napisao i dve knjige sa vegetarijanskim receptima, a davao je i brojne izjave u vezi vegetarijanstva. Recepti sa povrćem su mu fantastični, a dosta njih je objavljeno u njegovoj kolumni u poznatom londonskom listu Gardian!
Elem, da ne dužim više, koga zanima može na Googleu da nađe još informacija, a ja prelazim na recept za ovo jednostavno i ukusno jelo! Odlučila sam se (uz male izmene) za ove ćuftice jer su tu svi sastojci koje volim, plus šafran, moja nova kulinarska ljubav..
Sastojci:
200 ml vode
200 ml vode
1/2 kašičice šafrana
140 gr kus-kusa
20 gr sitnijeg suvog grožđa
1/2 limuna (sok)
1 jaje
1 kašika sekanog vlašca (ili nane)
50 grama izmrvljene fete
so i biber
- Šafran staviti u činiju, preliti ključalom vodom i sačekati par minuta da pusti boju i aromu.
- Potopiti suvo grožđe u sok od limuna da se natopi. Ocediti i staviti na stranu.
- U šafran dodati kus-kus, poklopiti i ostaviti 5 minuta da nabubri.
- Kuk-kus rastresti viljuškom, pa dodati jaje, vlašac, fetu, suvo grožđe, so i biber. Pomešati dobro, pa praviti male ćuftice (od ove smese dobićete 15-16 komada).
- Na pleh staviti papir za pečenje, razmazati ulje, pa poređati ćuftice. Svaku četkicom premazati sa malo ulja.
- Peći u rerni na 200°C tridesetak minuta, na pola pečenja ih okrenuti i ponovo ovlaš premazati uljem. Dopeći da budu spolja hrskave i rumene.
Poslužiti uz umak od gustog jogurta začinjenog solju, biberom, limunom u kome se natapalo suvo grožđe i seckanom nanom.
Ćuftice možete pržiti u tiganju na ulju ili otopljenom giju (kako je navedeno u originalnom receptu). Meni je više odgovarala ova varijanta iz rerne..
Wspaniały przepis! Kotlety prezentują się znakomicie! I ten kolor... mmm bardzo apetyczne!
ОдговориИзбришиMuszę jeszcze pochwalić Twój talerz, jest śliczny! Naprawdę mi się bardzo podoba.
Pozdrawiam cieplutko ;)
Agnieszka, drago mi je da su ti ovi kotleti od kus-kusa apetitni (ovako Google prevodi poljski :D)... Tanjir je iz nekih davnih vremena, budi nostalgiju, a drag je i meni. Pozdrav i hvala ♥
ИзбришиKod tebe uvijek nesto zanimljivo, ovo mi se bas jako dopada. Prelijepo izgledaju i vjerujem da su jednako dobre ovako sve jednake :)
ОдговориИзбришиGordana, volim da isprobavam nova jela, a ovo može da lako da se napravi i ukusno je. Kus-kus daje velike mogućnosti i baš raznolika jela mogu od njega da se prave. Relativno skoro (pre par godina) sam ga "otkrila", pa mi je još uvek privlačan za istraživanje. Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиI ja sam luda za Ottolenghijevim receptima. Ovaj je sjajan, divno su ti zute cuftice!
ОдговориИзбришиAleks, znam da voliš Otolengija, pominjala si ga na svom blogu ♥ Hvala ti, ćuftice se žute i zbog domaćih jaja - imam proverena na pijaci :)))
ИзбришиImam jedan njegov kuvar kao pravu knjigu, a još dva na kompjuteru i jako ih volim. Stalno se vraćam njegovim receptima. Ako želiš, Gago, mogu ti poslati ova elektronska izdanja. Javi mi se na mail ako ti trebaju. :)
ОдговориИзбришиMilkice, hvala ti na javljanju i još više na ponudi koju ne odbijam! ♥ Lakše je kad su recepti na jednom mestu, pogotovo njegovi.. :)))
ИзбришиVolim Otolengija, a volim i ove tvoje kus-kus cuftice. Kus-kus ne koristim tako cesto, ali imam jednu nenacetu kutiju kus-kus-a kojoj ce prijati da nestane iz ormarica:)))
ОдговориИзбришиNataša, a ja sam se baš navadila na kus-kus (a sad ću i na Otolengija), pa samo smišljam šta bih novo...
ИзбришиHvala ti na javljanju ♥
Super - biljezim; kuskus mi je najcesci na stolu u ljetnom periodu. Zacas se pripremi i svasta moze od njega.
ОдговориИзбришиJasna, isto mislimo - kus-kus se brzo se spremi, a velike mogućnosti kombinovanja...
ИзбришиHvala ti ♥