Prošle godine sam pred Vaskrs i Veliki Petak postavila objavu sa predlogom jela pogodnih za post na vodi. Primetila sam da je objava dosta posećena, pogotovo uoči Badnjeg dana i sad pred prvu nedelju Vaskršnjeg posta. Da bih vernicima u nastupajućoj poslednjoj nedelji posta i za Veliki Petak "olakšala" pretraživanje bloga, ponovo ću na jednom mestu objediniti recepte koji su na vodi (bez ulja) ili koji uz malo ispravke to mogu biti, a koji se nastavljaju na recepte iz prošlogodišnje objave.
I da napomenem, linkovi koji vode do recepata su imena jela ispisana ispod slika i crvene su boje.
Na naslovnom kolažu su slike slatkiša pripremljenih bez ulja (na vodi), pa nisu potrebne nikakve izmene (eventualno smanjiti količinu oraha): Posni kolač bez ulja - Kuglice od urmi - Desert od bundeve - Posni kolačići od banana i ovsenih pahuljica
Pre prikaza recepata, samo da podsetim na dinstanje luka na vodi, čime obično počinje kuvanje većine jela :
Luk iseckati, izručiti u šerpu i posoliti. Možete dodati list lovora i koje zrno bibera. Naliti sa malo vode, pa na srednjoj vatri dinstati dolivajući po malo vode svaki put kad primetite da je voda uvrila. Gotov je kad je mekan i kad malo promeni boju. Koristiti za čorbe, variva i sosove.
I da napomenem, linkovi koji vode do recepata su imena jela ispisana ispod slika i crvene su boje.
Na naslovnom kolažu su slike slatkiša pripremljenih bez ulja (na vodi), pa nisu potrebne nikakve izmene (eventualno smanjiti količinu oraha): Posni kolač bez ulja - Kuglice od urmi - Desert od bundeve - Posni kolačići od banana i ovsenih pahuljica
Dinstani/prženi luk |
Luk iseckati, izručiti u šerpu i posoliti. Možete dodati list lovora i koje zrno bibera. Naliti sa malo vode, pa na srednjoj vatri dinstati dolivajući po malo vode svaki put kad primetite da je voda uvrila. Gotov je kad je mekan i kad malo promeni boju. Koristiti za čorbe, variva i sosove.
U sledećim receptima luk, ostalo povrće i začine dinstati na vodi, dalje prema napisanom:
Krompir paprikaš (lajt verzija) - Saag (spanać na indijski način) |
Dinstana šargarepa sa leblebijama - Vegetarijanska paelja (izostaviti kobasice od soje) |
U sledećim jelima i salatama izostaviti ulje (ili ulje i sir):
Topla salata od krompira, kapara i rukole - Salsa od pečenih tikvica i golice |
Brokoli i batat u hartiji - Salata od sočiva - Brokoli pasta |
U sledećem receptu mleko zameniti vodom (ili koristiti biljno mleko).
Svileni krem od pirinča |
Od smrznutih paprika i smrznutih rendanih dunja možete napraviti slatko, odnosno kitnikes..
Pikantno slatko od paprika - Kitnikes |
Gago, došla sam da pročitam članak o starteru, vidim da sam mnogo toga lepog propustila...Divne su ti i slike i ideje za posna jela!
ОдговориИзбришиJeko moja, nisi ništa propustila što ne može da se nadoknadi.. sve sam stavila i na Coolku ;) Hvala ti na svraćanju, ljubim te ♥
ИзбришиVolim citati i uciti o obicajima...cini se da to postaje vise kompleksno (ili mozda samo vise 'predstavljeno'...zbog interneta!)...Divan post!
ОдговориИзбришиJasna, drago mi je da ti je ovo što si pročitala zanimljivo.. ♥
ИзбришиVaskršnji post (zovu ga još i Veliki, Časni) je posenbo strog, jer se 7 nedelja posti uglavnom na vodi, subotom i nedeljom su dozvoljeni ulje i vino, a riba samo dva puta - na Blagovesti i Cveti. Poslednjih dva dana posta pred Vaskrs su na hlebu i vodi...
Svaka čast, prelepi recepti, baš će mi dobro doći jer postimo
ОдговориИзбришиGvozdena, hvala ♥ Drago mi je ako ovim receptima mogu makar malo da pomognem pri izboru jela u toku posta.. Malo su drugačiji od uobičajnih, pa mogu da osveže svakodnevni jelovnik.
ИзбришиDivna zbirka recepata. Mislim da je velika pomoc i inspiracija, jer ponekad nedostaje ideja posebno za jela u kojima treba nesto izostaviti da li secer, ili ulje ili slicno. Krasno sve :)
ОдговориИзбришиHvala ti, Gordana ♥ U jelima na vodi se izostavi (pored mesa, jaja, mleka, ribe) svaka masnoća. Najčešće je to ulje, a čak je i upotreba orašastih voćki ograničena.. Šećer je dozvoljen, ali ja volim da ga smanjim iz drugih, zdravijih razloga..
ИзбришиMniam! Ile tu pyszności! Uwielbiam Twoją kuchnię!
ОдговориИзбришиAgi, sva ova jela su prilagođena za Vaskršnji post kada je strogo uzdržavanje od određene vrste hrane. Mislim da se kod vas kaže poszczenie, a na engleskom je fasting.. Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиRecepti su odlični, a kako nikada ne postim (osim kada sam na dijeti, ali to onda znači bez jela), svagdje bih dodala maslinovo ulje.:))
ОдговориИзбришиDrago mi je da misliš da su recepti odlični! Većina njih jeste sa uljem, ja samo predlažem onima koji poste Vaskršnji post kako da recepte prilagode svojoj ishrani.. A ti, naravno, možeš po svojoj volji. Pozdrav..♥
Избриши