Kao deca smo retko jeli urme. Ponekad bi dobili manje pakovanje u elipsastoj tacnici od stiropora, sa strahopoštovanjem skidali celofan i dugačkom plastičnom čačkalicom, koja se protezala po celoj dužini ambalaže, bockali u sušene slatke voćkice. Dugo je sestri i meni to bio redak, a omiljeni slatkiš.
Kad su počela masovna turistička putovanja u severnu Afriku, sećam se da je i naš tata išao u Tunis. Doneo nam je razne kerefeke odande (čak i tarabuku presvučenu kožom neke životinjke), a najlepše od svega je bila ogromna kesa puna urmi. To nisu bile isušene urme kakve su se ovde prodavale, nego mekane, sočne i opojno slatke. Uživali smo danima u njima, a nikako da se potroše..
Od pre par godina slične sveže urme mogu da se nađu i kod nas. Uvoze ih iz Irana, pakovane su u kartonske kutije i mere 500 gr (neka pakovanja su veća, od 600 gr i 650 gr). Obožavam ih i jedem ih ili klot, ili uzmem par urmi sa malo badema - lepše nego bilo koji kolač! Ovaj put sam od urmi napravila fine i osvežavajuće nepečene kuglice, koje spadaju u sugar free, u gluten free, u raw food, a mogle bi još aktuelnih i zvučnih etiketa da dobiju, nego me mrzi da tražim :)))
Sastojci:
500 gr urmi očišćenih od koštica
500 gr urmi očišćenih od koštica
120 gr mlevenih oraha (ili badema)
3,5 dl vruće vode (po potrebi!)
50 gr kokosovog brašna
1 kašičica cimeta
3/4 kašike rendane korice limuna ili pomorandže
i još:
1/2 šolje kakaa ili kokosa za valjanje/posipanje kuglica
Priprema:
- Urme krupnije naseckati i natopiti ih u toploj (ne vreloj!) vodi. Posle par minuta ih ocediti. (Ovaj korak preskočiti ako su urme baš sveže i mekane!)
- Mekane urme štapnim mikserom izmiksati u pire.
- Dodati mlevene orahe (ili bademe), kokosovo brašno, cimet i ribanu koricu limuna ili pomorandže.
- Kašikom sjediniti masu, praviti kuglice veličine zalogaja i svaku uvaljati u kakao ili kokos.
Kuglice ohladiti, po želji ih staviti u papirnate korpice i poslužiti. Mogu se grickati bez griže savesti kao zdrav slatkiš jer nema šećera, nema putera ili margarina.. Ali oprez! Samo par komada, jer kalorije vrebaju - urme su slatke, a orasi i kokos masni!
Kuglice možete umakati i u 300 gr rastopljene crne čokolade i ostaviti ih pola sata da se ohlade i stegnu. Meni je ta kombinacija zvučala preslatko, pa sam trećinu kuglica uvaljala u kakao, a ostale u kokos jer su nam se tako najviše svidele..
Znakomite! Bardzo mi się podoba, że są z daktyli. Zdrowe i zapewne pyszne czekoladki! Pozdrawiam Cię Dragano i dziękuję za wspaniały przepis!!!
ОдговориИзбришиDraga moja, hvala ti ♥ Kuglice su zaslađene urmama, nema nezdravih masnoća, zdrave su i ukusne..
ИзбришиKuglice divno izgledaju, zdrava i ukusna poslastica. Obozavam datule :) Sjecam se tih sa pocetka price, mislim da ih ima jos uvijek, ovdje bar.
ОдговориИзбришиGordana, ima ih u tom "starom" pakovanju i ovde, link koji sam dala je svežijeg datuma.. Drago mi je da i ti voliš urme, meni su one u poslednje vreme zamena za kolače :) Hvala na javljanju! ♥
ИзбришиMi ove iz Irana uzmemo ko zaslađenje posle ručka baš su sočne i lepe. Verujem da su ove kuglice super!
ОдговориИзбришиVesna, hvala ♥ Odlične su i urme i kuglice..
ИзбришиDivneee, pogotovo uz dodatak narancine korice, mogu zamisliti kako se samo tope dok se grickaju.:))
ОдговориИзбришиTope se, tope, a korica pomorandže im daje finu notu svežine.. Hvala ti na javljanju ♥
ИзбришиPredivan slatkis, ja ih pravim samo sa urmama i kakaom. Cak sam ih pravila kao novogodisnji poklon, stavljala u lepe teglice. Super su ti fotke!
ОдговориИзбришиAleks, hvala puno ♥ Moj Zoki ne mari kakao, pa nisam htela da ga stavim u kuglice, samo je spolja.. Mogu misliti kako su lepo tvoje izgledale u teglicama.. ✿
ИзбришиRadim obavezno, ali nikako da se pokrenem, još jedan u nizu koji ću sigurno isprobati...
ОдговориИзбришиIngrid draga, biće mi drago da ih isprobaš.. ✿ Hvala ti na javljanju ♥
ИзбришиPravila sam (sa malim izmenama). Mnogo je dobro!
ОдговориИзбришиp.s.
Nekada nisam volela urme, sad ne znam da l' je ostalo išta od hrane što ne volim :)
Majo, raduje me i što si ih pravila i što ti se sviđaju! A to što pominješ da sad voliš ono što pre nisi nije ništa čudno i kod mnogih se dešava. Kao mlađa nisam mnogo toga marila, sada se davim u tome, plus što mi se dešava da periodično nešto jedem, pa onda neko vreme to isto u velikom krugu zaobilazim.. Hvala ti na svraćanju ♥
Избриши