Pre par dana, dok sam preko telefona ćaskala sa dragom koleginicom, usput u razgovoru ona pomene da je davno skinula sa Interneta odličan recept za kolač bez ulja, jaja i mleka, idealan za post na vodi. I predloži mi da ga objavim.. Kod mene lista za isprobavanje podugačka, a još izbegavam slatko, sve kao krećem sa dijetom, odlažem, krećem, odlažem..
A opet razmišljam, na ovaj blog se svraća u vreme posta duplo više nego obično, pa bi bilo lepo da obradujem one koji poste receptom za fini kolačić, a koji zadovoljava sve kriterijume čak i kod najprobirljivijih sladokusaca. Nisam se pokajala što sam ga pravila (naprotiv, oduševljena sam), jer je kolač nadmašio moja očekivanja! Jedino me kiša namučila da ga uslikam, a plus sam htela da na slikama "statira" i đurđevak iz moje bašte koji se propisno napio vode, pa sam čekala da se prosuši. Sve u svemu, kolač je uspeo da prenoći bez velikih gubitaka i dočeka poziranje..
Sastojci:
15 kašika (210 gr) tople vode
15 kašika (210 gr) tople vode
15 kašika (220 gr) šećera
(ja sam smanjila na 6 kašika)
(ja sam smanjila na 6 kašika)
15 kašika (180 gr) brašna (kod mene je integralno)
3-4 rendane jabuke
200 gr seckanih oraha
100 gr suvog grožđa
2 kašike griza (kod mene su ovsene mekinje)
1 prašak za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
rendana korica limuna ili pomorandže
za sirup:
200 gr šećera
200 ml vode
1 vanil-šećer
po želji malo kardamoma, kolutova limuna, soka od pomorandže
Priprema:
Priprema:
- U sud za mešenje uliti toplu vodu, dodati šećer i dobro pomešati da se šećer otopi.
- Dodati redom sastojke - rendane jabuke, šećer, brašno, griz (ili ovsene mekinje), prašak za pecivo, sodu bikarbonu, suvo grožđe, seckane orahe (u testo mogu i mleveni) i rendanu koricu limuna.
- Kašikom ili varjačom sve promešati i ostaviti petnaestak minuta da odstoji.
- Na dno tepsije prečnika 28 cm staviti papir za pečenje i posuti 100 gr seckanih oraha. (Moj kalup je pravougaon, 28x22 cm).
- Sipati testo u tepsiju i peći 15 minuta na 200°C, a onda smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 15-20 minuta. Ostaviti pečen kolač da se ohladi u tepsiji. (Ja sam ga pečenog izvadila iz tepsije, okrenula, skinula papir, isekla na kocke i vratila u tepsiju sa donjom stranom okrenutom na gore, da pečeni orasi budu po površini).
- U lončiću pomešati vodu, šećer, vanilu i po želji kolutove limuna. Dodala sam i kardamom, a umesto jednog dela vode malo isceđenog soka od pomorandže. Staviti lonče na vatru da tečnost provri i kuvati par minuta.
- Vrućim šerbetom preliti kolač u tepsiji. Sačekati da se ohladi i poslužiti.
Divan kolač, sočan i baš bogat ukusom! Šećer sam namerno smanjila, jer je kolač i sa ovom količinom od 6 kašika dovoljno sladak - sirup ga dodatno zasladi (a i osveži), plus ga kolač skroz upije, tako da ništa ne curi.. Orasi koji idu direktno u kolač mogu i da se samelju, meni je lepše sa seckanim koji se osete pod zubima, a ne kvare strukturu kolača.
Gago ,kolač za ove dane bez masnoće.Odličan recept!Pozdrav! :)
ОдговориИзбришиBaš sam ga zato sad i objavila - korisno i onima koji poste, a i drugima koji bi da smanje masnoće..
ИзбришиHvala ti na javljanju ♥
odlično izgleda, stavljam na listu za isprobavanje
ОдговориИзбришиKato, hvala ti.. ♥ Onda čekam tvoje utiske :*
ИзбришиJeszcze nigdy nie jadłam takiego ciasta. Wygląda na pyszne, więc pewnie niedługo upiekę! Dziękuję Ci Dragano za te wspaniałe przepisy!!! Pozdrawiam cieplutko z zimowej (wczoraj u nas padał śnieg) Polski!
ОдговориИзбришиAgi, hvala ti na lepim rečima, biće mi drago da isprobaš ovaj kolač! ♥
ИзбришиI kod nas je hladno, padao je i ovde sneg, ali se nadamo lepom vremenu.. ☀
Divan recept i divan kolac. Tako lijepo serviran da mami na isprobavanje :) Djurdjevak je bas lijep
ОдговориИзбришиGordana, hvala ♥ Ukusan je i nikad ne bih rekla da u njemu nema jaja, mleka, putera, pa ni ulja.. A đurđevak sam pre 5-6 godina dobila od komšinice, desetak izdanaka, a sada se namnožio i proširio da te Bog sačuva.. To je jedino cveće koje imam u dvorištu, ostalo mi nije interesantno. Na žalost, traje desetak dana, a onda čekam novo cvetanje do sledeće godine.. 🌺
ИзбришиGago,kolac izgleda fenomenalno,rado bih ga probala...slike su ti fantasticne.
ОдговориИзбришиZoko, hvala ti ♥ Probaj, iznenadićeš se da od ovih sastojaka dobiješ baš, baš fini kolač. Hvala ti na komplimentu upućenom slikama - sklopili su se cvetići, kolač, seckane pomorandže, pa su i slike ispale lepe..
Избриши