Batat (ili slatki krompir) je povrće koje se baš i ne koristi mnogo u sredini u kojoj ja živim. Da li što je još malo poznato, ili naša tradicionalna kuhinja baš ne ljubi mnogo slatko-slane kombinacije, uglavnom ga retko srećem u našim prodavnicama (osim u velikim super-marketima), a još manje na stolu onih koje poznajem.
U ovom receptu je u kombinaciji sa brokolijem, začinjen travkama karakterističnim za italijansku kuhinju i parmezanom. Povrće je mekano i sočno, papir mu ne dozvoljava da se osuši jer para ostaje u paketiću, a opet dobije rumenu boju. Ja sam ga pekla 5 minuta duže, pa je još rumenije :)))
Dobro je kao prilog, ali i kao lagano glavno jelo. Malo vina, neka maslina i eto divne večerice..
Sastojci:
300 gr brokolija
300 gr slatkog krompira (batata)
25 gr maslinovog ulja
2 češnja belog luka
1-2 kašičice italijanskog začina*
so i biber po ukusu
30 gr rendanog parmezana
2 kašike seckanog peršuna
Priprema:
Priprema:
- Brokoli iskidati na cvetiće, očišćeni slatki krompir iseći na kocke.
- U činijici pomešati ulje, beli luk i italijanski začin. Posoliti i pobiberiti.
- Iseći veći komad papira za pečenje, staviti ga na pleh i na papir poređati brokoli i slatki krompir. Preliti začinjenim uljem.
- Duže stranice papira skupiti, malo uviti i ivicu zaheftati. Isto tako uraditi sa krajevima.
- Pleh sa papirnim paketom staviti u rernu zagrejanu na 200°C i peći 25 minuta.
- Paketić sa ispečenim povrćem na vrhu pocepati ili iseći nožem/makazama i povrće sipati na tople tanjire. Posuti peršunom (ja nisam) i rendanim parmezanom i odmah poslužiti.
Jelo možete spremati i od običnog mladog krompira. Ako izostavite parmezan (ili ga zamenite rendanim dimljenim tofu sirom), dobićete jelo koje je odlično u dane posta.
* Italijanski začin možete sami napraviti ako pomešate po 1 kašičicu sušenog i mlevenog bosiljka, origana, timijana i majorana, plus po 1/2 kašičice ruzmarina i žalfije. Po želji dodati malo tucane ljute paprike.
Batat nisam probala a i uopšte me ne vuče da probam mada ovako pripremljeno sve je po mom guštu. ☺ Kupila si me bojama. Odličan recept za večerinicu, slažem se.
ОдговориИзбришиtj. večericu... ♥
ИзбришиMoja Nalence, dugo sam i ja oklevala da ga probam, a onda sam se (po mom običaju) navadila.. Sad ću da vas smorim receptima sa batatom, biće i za večerinicu i večericu :* (mema potrebe da ispravljaš, razume se i ovako!) Cmokić ♥
ИзбришиNedavno sam pocela da ga koristim u ishrani, mada ga ranije nisam volela. Ovako pripremljen je po mom ukusu i verovatno cu ga vec danas isprobati :))
ОдговориИзбришиNataša, hvala ti, biće mi drago da ga isprobaš! ♥ I ja sam tek od skoro počela da spremam batat, ali ja sam prase koje sve od povrća voli da jede i već sam par različitih jela napravila :)))
ИзбришиJa baš volim da ga dodam da zasladi neko jelo od povrća, mada moja deca i nisu nešto baš oduševljena. Nešto mi više prija njegov ukus nego bundeva, a možda samo zato što mi je bundeva teža za rukovanje. Super je ova kombinacija sa brokolijem, pa sve u papiru... probavamo prvom prilikom.
ОдговориИзбришиDraga moja, i meni je batat lepši od bundeve, ona mi je nekako vodena, batat nije.. Drago mi je da ti se ova kombinacija dopada, biće mi drago da je ispobaš ♥
ИзбришиKocham Twoje przepisy! Danie musi smakować rewelacyjnie!!!! Pozdrawiam cieplutko!
ОдговориИзбришиDraga, raduje me da ti se recept sviđa, a jelo je zaista ukusno!
ИзбришиHvala ti na javljanju, pozdravljam te.. ♥
Obozavam batat jer me ukus podseca na bundevu, a kod batata nema promasaja: uvek je sladak. Ako niste probali ranije, dodajte u kombinaciju sa obicnim krompirom i batatom i jedan koren celera-ukus je sjajan. Kada je sirov, tvrd je i malo teze se sece, ali brzo omeksa. Miris je neverovatan, samo trazi malo vise soli, ali je sjajan diuretik. A moze i nekoliko sargarepica. Prijatno.
ОдговориИзбришиTanja, hvala na javljanju i korisnom predlogu. ♥ Sledeći put ubacujem i celer.. Znam da je pečen odličnog ukusa (radila sam ga u drugoj kombinaciji), pa će sigurno i ovde biti super! Pozdrav!
ИзбришиDivan recept, mami na isprobavanje.
ОдговориИзбришиDraga Gordana, hvala ti. ♥ I mene mami na ponavljanje.. ;)
Избришиmože li da se slika taj batat samo, gde se on kupuje ...
ОдговориИзбришиBiljo, prva reč u ovom receptu je link koji te vodi na Wikipediju gde je tekst o batatu sa sve slikom! B-) Ima slika i na Google-u koliko ti duša želi, samo ukucaj batat u pretraživač! U Beogradu ga ima u Tempu, Unuverexportu, Veru, većim prodavnicama Maxija i Idei, na odeljenju sa ostalim povrćem.. Pozdrav! ♥
Избришиaha videla ... hvala
ОдговориИзбришиA čuj, da se mi nekako preselimo jedna bliže drugoj i naizmjence si kuhamo! Vidim da su ovo sve jela koja i ja jako volim, baš kao i način kuhanja. Fino, fino!
ОдговориИзбришиBiraj kuću u Slavonskom Brodu - kaže moj Zoki da je na pola puta i tebi i meni, pa da budemo komšinice i kuvamo naizmenično svaki drugi dan.. ♥
ИзбришиBatat mi nikako nije sjeo, ali mogla bi isprobati ovu varijantu...
ОдговориИзбришиPravila sam još jednu varijantu sa lukom, plus čorbicu, ali meni od povrća skoro sve sedne.. ;))) Biće mi drago da je isprobaš, nadam se da će ti se dopasti.. ♥
ИзбришиObozavam paketice, to je divan, jednostavan nacin da dobijes socno jelo. Ova tvoja kombinacija je tako divnih boja, a ukus je proveren :)
ОдговориИзбришиRanije sam radila u kesama za pečenje, ali uvek me muči taj celofan/plastika koja ide na visoku temperaturu, pa mi je hartija bolje rešenja.. Hvala ti na lepim rečima upućenim jelu ♥
Избриши