Странице

недеља, 24. мај 2015.

KarAmelitas



Negde mu je ime karmelitas, negde karAmelitas, ali kako god se zvao izgleda mi totalno neodoljivo! Čokolada, karamel i krckavo testo... Ovaj kolač je definitivno moj favorit!
Pošto se pravi sa kupovnim bombonama - karamelama, kod mene je sa A, karAmelitas. Već sam videla da postoji verzija Rudolfa Van Vina, ali se ova koju objavljujem malčice razlikuje. Kod njega je drugačija srazmera brašna i putera u testu, pa predpostavljam da je samim tim kolač malo suvlji, a ja sam htela mekše i kremasto.

Najveći posao mi je bio da nađem karamele, jer ih nisam jela decenijama. Pa sam onda bila sumnjičava da li će da odrade posao kako treba i kupila od dva različita proizvođača. Bez potrebe sam se brinula - dobre su svake! I to one najobičnije, mlečne, bez dodatka lešnika, mada ću možda jednom i sa njima da probam..


Sastojci:
170 gr putera 
170 gr brašna 
140 gr braon šećera 
90 gr ovsenih pahuljica
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanila ekstrakta
prstohvat soli

120 gr slatke pavlake (mlečne)
200 gr mekanih karamela (30-32 komada)
1/2 kašičice soli (ne mora)
180 gr tamne čokolade (ili čokoladne kapljice tzv. chips)

Priprema:

  • Prvo napraviti karamel: zagrejati slatku pavlaku, dodati karamele (i po želji so) i mešati masu na tihoj vatri dok se sasvim ne rastopi i ujednači. Ovo se može uraditi i u mikrotalasnoj rerni, a na svakih 60 sekundi promešati sadržaj.
  • Rastopiti puter, pa dodati brašno, prašak za pecivo, šećer i ovsene pahuljice. Umesiti testo i podeliti ga na dva dela.
  • Pleh 20x20cm (moj je 24x17cm) obložiti papirom za pečenje, a stranice dobro namazati puterom (ja sam ceo obložila većim komadom papira). Rasporediti polovinu testa i poravnati ga. Peći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 180°- 200°C.
  • Čokoladu usitniti, posuti preko pečenog testa i pažljivo sve preliti karamel kremom.
  • Drugu polovinu testa izmrviti i posuti odozgo po karamel kremi. Peći još 15-20 minuta da kolač dobije zlatno braon boju.
  • Ohladiti nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pa seći na kocke i služiti. 

I još da dodam da sam bila nestrpljiva pa sam sekla mlak kolač, zato karamel "curka". Kad se ohladi bude mekan, ali ne curi kao na slikama..





34 коментара:

  1. Sasvim neodoljivo, pogotovu kada karamel 'iskipi' iz svoje pozicije!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, jeste neodoljivo jer obožavam karamel... Zato i nisam sačekala da se skroz ohladi, pa je iskipeo...
      Hvala ti na svraćanju! ♥

      Избриши
  2. Zanemela sam... Ostala bez reči.... Savršeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh, moj Sneki, kad ti ostaneš bez reči... ♥ Arhivirano, valjda ti razvežem jezičak! :*

      Избриши
  3. Sočno i moćno! Kad bi topila u mikrotalasnoj, na koju temperaturu bi stavila a da u njoj ne bude haos? :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U šerpici se rastopi vrlo brzo, par minuta, pa sam karamele tako topila. U mikrotalasnoj bih ja najaču snagu, pa na 60 sekundi da se promeša. Nisam probala, al sam na nekim sajtovima pročitala da tako preporučuju. Zato sam pomenula i tu mogućnost. Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  4. Meni su karamele sa lesnicima najomiljenije bombone, pa verujem da bi me i ovaj kolac odusevio svojim ukusom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, karamele sa lešnicima planiram za sledeći put, i meni su omiljene... Hvala ti ♥

      Избриши
  5. Probudila se, došla na fejs, videla recept, bookmarkovala, poslala ga drugarici, ona ga bookmarkovala, spremam sigurno ovih dana pa ako ti je ok staviću utiske kod sebe na blog :-).

    ОдговориИзбриши
  6. Wspaniałe!!!! I ten karmel wypływający z ciasta! Bardzo apetyczna propozycja. Jedno Ci mogę obiecać, zrobię na pewno!!!!
    Pozdrawiam cieplutko, miłej niedzieli!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Agnieszka, drago mi je da ti se sviđa. Karamel curi jer sam sekla dok je sve još bilo toplo... Kad se ohladi malo se stegne... Ako budeš pravila, javi utiske. Hvala ti na javljanju, uživaj i ti u nedeljnom popodnevu ♥

      Избриши
  7. Анониман24. мај 2015. 16:39

    Isto ovo i ja pravim. Po Rudolfovom receptu. I meni se jako dopada sto se koriste gotove karamele. Ja sam do sada uvek pravila sa Pionirovim Lesnik karamelama i odlicne su. A kompletan kolac je fantastican. Drago mi je da ga je neko objavio da se dobar recept siri dalje...
    Sumska Vila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je kolač odličan! Sledeći put ću i ja sa lešnik karamelama, sigurno je odlično! Hvala ♥

      Избриши
  8. Анониман24. мај 2015. 16:44

    Jos nesto. Po mom iskustvu 30 karamela je 300 g. Govorim o Pionirovim Lesnik karamelama. Ne znam koje ste Vi koristili...
    Sumska Vila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šumska Vilo, napisala sam da sam koristila obične mlečne karamele (što se i vidi na slikama), stavila sam dve kesice po 100 grama i bilo je 30 komada. Verovatno su Pionirove sa lešnikom teže, zato sam i napisala gramažu, a ne samo broj karamela. Hvala na javljanju :)

      Избриши
  9. vau čini mi se da je preslatko, mislim previše slatko ali ne znam , probala bih jer volim karamelu u kolačima, ta kombinacija je super slatka bomba, kad poželiš nešto slatko slatko slatko i želiš sve iz poslasticarnice jesti ond aje to dobra ideja... Sa šlagom.
    hihihihiihi
    Prijatno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste malo slađe, ja sam sekla i jela manje parče. Kod ovog kolača mi je bilo dovoljno jedno... Hvala ti ♥

      Избриши
  10. Aaa Gaga, jel mogu da te pitam nešto, sadvidim tamo sliku bloglovin. Oprostite ali pojma nemam kako radi a ja sam primetila da je moj blog tamo dok ja nikad nisam imala nalog. Jel to u redu_ ko može da stavi nase blogove tamo _ svako ili samo mi koji imamo blog_ Hvala unapredddddd!!! Laku noc

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izgleda da Google automatski šalje naše postove na Bloglovin'. To sam i ja slučajno otkrila kada sam u statistici mog bloga videla posetu odande, tako da ih ja i ne postavljam tamo, meni se automatski objave. A možda sam i u postavkama nešto kliknula a da nemam pojma... ;))))
      Pozdrav ♥

      Избриши
  11. Prava bomba, ali ukusna, ukusna, ukusna... :) Moram probati, volim ovakve moćne stvarčice! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma, bombetina... pojedeš komadić i mirna si! Hvalati na javljanju ♥

      Избриши
  12. Ja baš volim kad karamel curi, nekako su mi lepše slike....super poslastica.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh, Zoko, curi što sam alavica pa nisam sačekala da se ohladi, ali je plus lepše za slikanje! ;) Hvala ti ♥

      Избриши
  13. Verujem da se svaki zalogajcic topi u ustima, ma divota!:)))

    ОдговориИзбриши
  14. Bila sam ubeđena da sam ovo komentarisala, kad sad dođoh da uzmem recept i imam šta da vidim - nema me. Kako sam mogla? Zar ovu lepotu da ne ocenim ;) Ma, desetka plus. Volim sve u ovom kolaču. Izgleda bezobrazno dobro. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jaooo, Nale, samo opušteno... ♥ Znaš koliko puta se meni deslio da ispišem komentar i ne kliknem na "objavi", jer mi neki posao odvuče pažnju. Dobar je kolač, ali bezobrazno i tera na još! A šta će vaga da mi kaže - videćemo... ;)

      Избриши
  15. Sinoć sam probala (iako još polusmrznut) karamelitas kad smo se vratili od vas... nemam reči! U njemu je sve ono što volim... prhko puter testo, karamel, čokolada.... fantazijaaaaaaaaaa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste mala mera, ali je jako i ne može puno da se pojede! Svejedno, kod nas nije prenoćilo... ;)))
      Hvala ti ♥

      Избриши
  16. Mora li se koristiti smedji secer?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mora... meni smeđi ima lepšu aromu i kažu da je zdraviji, ali će kolač biti dobar i sa običnim šećerom.
      Pozdrav i hvala na javljanju! ♥

      Избриши