Bundeva je mnogo zgodna biljka za gajenje... Ubacite seme u zemlju, malo zalijete i kraj. Ona nikne, sama se širi i raste, ispod nje nema trave pa ne mora da se kosi, nema prskanja hemijom, kiša joj je dovoljna za vlagu. Na jesen samo pokupite plodove koji su sazreli, odložite na prohladno tamno mesto i koristite kad vam ustreba.
Bundeva je još zgodnija za pripremu, jer od nje možete da spremate i slatka i slana jela. Već sam negde pisala da sam ranije bundevu jela samo u slatkoj piti, eventualno klot pečenu, posutu šećerom i cimetom, ali u poslednje vreme više je volim u slanim kombinacijama...
Bundeva je još zgodnija za pripremu, jer od nje možete da spremate i slatka i slana jela. Već sam negde pisala da sam ranije bundevu jela samo u slatkoj piti, eventualno klot pečenu, posutu šećerom i cimetom, ali u poslednje vreme više je volim u slanim kombinacijama...
Ova bundeva sa slika je jesenas ubrana zelena. Mislila sam "ništa od nje, al neka stoji, možda i ispadne nešto". I zaboravila sam na nju, bila je baš dobro sklonjena. Onomad je nađem u ostavi, vidim uzrila. Isečem - ona dobra! Tako da je za prvomajski ručak napravljeno ovo skroz jesenje jelo.
Sastojci:
1,5 kg bundeve (muskatne, iliti "tamburice")
3 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice sušenog timijana (ili nekoliko stabljika svežeg)
100 gr badema (ili oraha)
100 gr gorgonzole (ili nekog drugog plavog sira)
so i biber po ukusu
Priprema:
Priprema:
- Oprati i očistiti bundevu i iseći na kocke veličine zalogaja (približno 2,5 cm).
- Poređati ih u pleh podmazan uljem (može i na papir za pečenje), posuti timijanom, poprskati uljem i peći 30-45 minuta da bundeva omekša u rerni zagrejanoj na 220°C.
- Pečenu bundevu sipati u činiju, dodati badem (ili orah) i kockice sira, začiniti solju i biberom, pa sve ovlaš izmešati.
- Servirati posuto sa još malo timijana.
U izvornom Najdželinom receptu koriste se pecan (čita se pikan) orasi koje ja nisam imala, a nisam imala ni naše domaće, pa sam ih zamenila bademom. Stavila sam cele, a mogu i seckani. Možete ga i malo propeći, ja nisam jer volim sirovi...
Dodala sam još nekoliko kapi aćeta balzamika i par listića rukole po uzoru na recept Jelene sa bloga Foodforthought. Da mi malo i kisi i gorči..
Interesantna kombinacija... A slikeeeeeee... gledam ih i užiiiiivammm... ;-)
ОдговориИзбришиSkoro nije bilo lepših, ni na drugim blogovima koje pratim... ;-)
Sneška, kombinacija je takva da sam ovo spremala dva puta u tri dana! Dopalo se gostima, a i nama. Drugi put sam umesto gorgonzole stavila kockice fete i može i tako da prođe...
ИзбришиHvala ti na komplimentima ♥ Bundeva je zahvalna za slikanje i baš fotogenična, pogotovo u ovoj irskoj oranž-belo-zelenoj kombinaciji!
Voooolim bundeva u svakoj formi, prosle godine probala sam "seme u zemlji" i nije mi uspelo, Puuuno kise je bilo,neznam, bilo je puno tikvice i zelene boranije i to je bilo to.Slike su ti fantasticne kao uvek,pozdrav puno
ОдговориИзбришиProšle godine je mnogima ispropadalo zbog onih kiša, pa da se nadamo da će ove biti bolje.
ИзбришиHvala ti na javljanju! ♥
Mislim da je perfektno kombinovati blagu bundevu sa jacim ukusom gorgonzole, a i bademi su tu za teksturu. Bozanstveno!
ОдговориИзбришиU pravu si, Jasna. Kombinacija je baš dobra i ukus kompletan. Hvala ti. ♥
ИзбришиIt's perfect dish! It looks good, smell and feel up to me! ;-P
ОдговориИзбришиThanks. ♥ Come to me, we can eat and enjoy together...
ИзбришиWith pleasure!
ИзбришиUpravo stavljene sjemenke bundeve u zemlju, pa ako sta bude, probacu recept :)
ОдговориИзбришиDržim fige da lepo porastu, moje su već nikle... Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиSlažem se, čudnovata biljčica koju obožavam... :) A, ovako pripremljenu nisam je probala. Deluje mi vrlo ukusno.
ОдговориИзбришиNalence, znači i tebi je bundeva miljenica... Odlična je u slanim kombinacijama, kako god da je spremiš ne možeš da omaneš! Hvala ti ♥
ИзбришиGago, svaki put sve tako divno prezentujes da odmah ogladnim vec od slicica.:)))
ОдговориИзбришиLanče, sad vidiš kako je meni kad dođem na tvoj blog! Sve bih probala... Hvala ti ♥
Избриши