Leto tek što nije, a sa njim nam dolaze i letnje vrućine kada nam više odgovaraju lagana jela. Često su to složenije salate, koje po svom sastavu i bogatstvu mogu da budu kompletan obrok. Predlažem ovaj klasik, pojačan avokadom i dodatno osvežen rukolom.
Za one koji do sada za nju nisu čuli, Karpreze salata (Insalata Caprese) je poznato italijansko lako predjelo. Napravljena je od tri sastojka - mocarele i paradajza isečenih na kolutove i listova svežeg bosiljka, a začinjena solju i hladno ceđenim maslinovim uljem. Ima i varijanti gde se sve složi na listove zelene salate ili se dodaju masline, peršun, aćeto balzamiko, biber, ali se osnova ne menja - mocarela, paradajz i bosiljak su obavezni! Interesantno je da su boje glavnih sastojaka iste kao boje na italijanskoj zastavi, pa se uglavnom tako i ređaju...
E sad, sa svih strana nas bombarduju da je avokado zdrav! Već sam pisala da ga prvo nisam volela, a da ga sad obožavam. Pa kad već nešto volim, a još ga preporučuju maltene kao lek, spojila sam lepo i korisno! Pravila sam ranije klasičnu Kapreze salatu, ali ova sa avokadom mi je mnoooogo ukusnija... I da znate, ako može bolje od boljeg onda je to ova salata!
Za one koji do sada za nju nisu čuli, Karpreze salata (Insalata Caprese) je poznato italijansko lako predjelo. Napravljena je od tri sastojka - mocarele i paradajza isečenih na kolutove i listova svežeg bosiljka, a začinjena solju i hladno ceđenim maslinovim uljem. Ima i varijanti gde se sve složi na listove zelene salate ili se dodaju masline, peršun, aćeto balzamiko, biber, ali se osnova ne menja - mocarela, paradajz i bosiljak su obavezni! Interesantno je da su boje glavnih sastojaka iste kao boje na italijanskoj zastavi, pa se uglavnom tako i ređaju...
E sad, sa svih strana nas bombarduju da je avokado zdrav! Već sam pisala da ga prvo nisam volela, a da ga sad obožavam. Pa kad već nešto volim, a još ga preporučuju maltene kao lek, spojila sam lepo i korisno! Pravila sam ranije klasičnu Kapreze salatu, ali ova sa avokadom mi je mnoooogo ukusnija... I da znate, ako može bolje od boljeg onda je to ova salata!
Sastojci:
1 avokado
2 paradajza
100 gr mocarele
šaka rukole
nekoliko listića svežeg bosiljka
so i biber
maslinovo ulje
po želji malo aćeta balzamika
Priprema:
Priprema:
- Paradajz oprati, osušiti i iseći na kolutove. Bosiljak u rukolu oprati i osušiti.
- Avokado preseći na pola, izvaditi košticu, kašikom izvaditi "meso" i narezati na komade.
- Mocarelu ocediti od surutke i iseći na kolutove. Ako su veliki, prepoloviti.
- Ređati u činiju za salatu sastojke redom kojim želite. Posoliti, poboberiti i preliti maslinovim uljem. Može i koja kap aćeta balzamika...
Naravno da može i bez avokada i rukole, u tom slučaju dobijete klasičnu Kapreze salatu.
Divna ljetna salata. Prelijepo si je slozila i obogatila.
ОдговориИзбришиGorgana, hvala ti ♥ Sa avokadom i rukolom mi je bila još zasitnija, a sama po sebi je već dekorativna :)
ИзбришиNe da je dekorativna, nego sam oduševljena!
ОдговориИзбришиSlike govore više od hiljadu reči! Verujem i da je zdrava i ukusna, sastojci su mi sve sami rekli!
Bravooooo!
Hvala, Sneškiću ♥ Boje su koliko talijanske toliko i mađarske, pa su slike po tvom ukusu i kako ti voliš da kažeš, koloritne :* A što se ukusa tiče, mogu samo da je preporučim!
ИзбришиPrekrasno izgleda !Odlično!
ОдговориИзбришиDobrila, hvala ♥
ОдговориИзбриши