Ovaj terin (francuski: terrine) pravila sam pre nekoliko godina u više prilika, a onda su na red došli drugi kolači i ovaj sam neopravdano zapostavila...
Kolač je izuzetno bogatog ukusa, od samo četiri sastojka - čokolada, slatka pavlaka, puter i speculaas (špekulas) keks. Što se čokolade tiče, najbolje je da uzmete 3 čokolade za kuvanje (40%-50% kakaoa) i jednu mlečnu. Pavlaka obavezno mlečna, punomasna, a puter kvalitetan. Keks špekulas, kupovni ili domaći, eventualno u obzir dolazi još samo Lotus karamelizirani keks! Ne preporučuje se da se koristi ni jedan osim ova dva, jer će svi drugi u čokoladi omekšati i nećete dobiti kolač u kome keks, i pored stajanja u čokoladi i na hladnom, ostane hrskav sve dok se kolač ne pojede. Takođe ne bi trebalo dodavati druge sastojke u cilju bogatijeg ukusa, ova četiri su i više nego dovoljna pošto je špekulas keks već zamirisan začinima!
Mislim, niko neće da vas bije ako ove savete ne poslušate, ali bar prvi put napravite po receptu..
Kolač je izuzetno bogatog ukusa, od samo četiri sastojka - čokolada, slatka pavlaka, puter i speculaas (špekulas) keks. Što se čokolade tiče, najbolje je da uzmete 3 čokolade za kuvanje (40%-50% kakaoa) i jednu mlečnu. Pavlaka obavezno mlečna, punomasna, a puter kvalitetan. Keks špekulas, kupovni ili domaći, eventualno u obzir dolazi još samo Lotus karamelizirani keks! Ne preporučuje se da se koristi ni jedan osim ova dva, jer će svi drugi u čokoladi omekšati i nećete dobiti kolač u kome keks, i pored stajanja u čokoladi i na hladnom, ostane hrskav sve dok se kolač ne pojede. Takođe ne bi trebalo dodavati druge sastojke u cilju bogatijeg ukusa, ova četiri su i više nego dovoljna pošto je špekulas keks već zamirisan začinima!
Mislim, niko neće da vas bije ako ove savete ne poslušate, ali bar prvi put napravite po receptu..
Sastojci:
400 gr tamne cokolade (ili 3 tamne i 1 mlečna)
250 gr Speculaas keksa
85 gr putera
- Duguljasti sud za terin obložiti papirom ili folijom, ako imate silikonski podmažite malo uljem.
- Speculaas keks izlomiti na komadiće, al nikako na mnogo sitne koji će da se drobe.
- U manjem dubljem sudu otopiti puter i slatku pavlaku na laganoj vatri, pazeći da ne prokuva.
- Dodati usitnjenu čokoladu (izlomljenu na kocke) i mešati da se čokolada otopi.
- Skloniti s vatre i ostaviti par minuta da se malo prohladi.
- Dodati izlomljen keks i blago promešati varjačom ili lopaticom.
- Izliti u pripremljen sud. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.
Pre služenja izvaditi da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi, pa seći tanke režnjeve i služiti uz sladoled, šlag ili krem od kisele pavlake.
Terin može i da se zamrzne, pa ako ste u gužvi pripremite ga ranije, a pred posluživanje ga sat ranije izvadite da se odledi, secite i uživajte..
Terin može i da se zamrzne, pa ako ste u gužvi pripremite ga ranije, a pred posluživanje ga sat ranije izvadite da se odledi, secite i uživajte..
14. jun 2015.
Za okupljanje blogera na Adi sam pravila ovaj terin sa 250 ml slatke pavlake (znači celo pakovanje), bez putera i sa 400 gr crne čokolade od 45% kakaa. Odlično se ponašao, malo je poprašen kakaom i zakićen trešnjama. Svima koji su ga probali se dopao, a evo kako ga je uslikala naša Maja Babić (mamajac):
Ideja - Chicho's Kichen
Za okupljanje blogera na Adi sam pravila ovaj terin sa 250 ml slatke pavlake (znači celo pakovanje), bez putera i sa 400 gr crne čokolade od 45% kakaa. Odlično se ponašao, malo je poprašen kakaom i zakićen trešnjama. Svima koji su ga probali se dopao, a evo kako ga je uslikala naša Maja Babić (mamajac):
Ideja - Chicho's Kichen
Prekrasan kolac i vjerujem jako ukusan. Ide na listu za isprobavanje sad sam probala vidjeti ima li kod nas isti keks.
ОдговориИзбришиGordana , sigurna sam da imate i Lotus i špekulas keks. Kad ima ovde u Srbiji, a da ih Danska nema. Oni su tradicionalni biskviti poreklom iz tvog komšiluka, Holandije i Nemačke. Hvala na javljanju! ♥
ИзбришиBeautiful! Too bad that in Poland we do not have such cookies :( Have a nice day Dragana!
ОдговориИзбришиThanks, Agnieszka. ♥ I'm sure there are similar biscuits with another name in Poland... Original name is speculaas in Holand, and speculoos in Belgium.
Избришиso, I must find!!! Thanks Dear Dragana!!!
ИзбришиThank you for stopping by ♥
ИзбришиDiiiiiiivan Spekulas terin!
ОдговориИзбришиMoram da priznam da ga nisam pravila, ali sam ga kod tebe jela dvaput, jednom je čak stigao i kao rođendanska tortica, sećaš se : http://www.coolinarika.com/slika/1006943/ ?
Sećam se, kako da ne... Na crvenom papirnom srcEtu od LeleRose :))) Neke prije su me čak kritikovale što sam pravila manje oblike, a ne kao dugačak terin, al ukus je isti. Hvala ti, draga moja , na svraćanju i komentaru! ♥
ИзбришиGago, divno si sve napravila, taj kolacic treba rezati na tanke snitice (da duze traje:) i uzivati u svakom zalogaju.:)))
ОдговориИзбришиLanče, živa istina to za tanke parčiće... Nosila sam ovaj sa slike na neko druženje, i to ne ceo, nego 2/3. Sekla sam baš tanke parčiće i bilo je zezanje da Gaga hoće sa pola kolača 15 ljudi da zasladi. Međutim, iako se kolač svima dopao, 2 parčeta su čak i pretekla, jer je sladak i baš jak! Hvala ti na lepim rečima! ♥
ИзбришиJednostavno i fantasticno, a bez pecenja ... Pun pogodak ;-)
ОдговориИзбришиJasna, a baš je brzinski kolač, gotov za petnaestak minuta. Hvala ti na svraćanju! ♥
ИзбришиUbitačno opasna kombinacija po mene ;) Odlično <3
ОдговориИзбришиOpasno, opasno nego šta... Zato sečem najtanje parčiće! Hvala ti ♥
Избриши