Странице

петак, 1. мај 2015.

Terin od špekulas keksa



Ovaj terin (francuski: terrine) pravila sam pre nekoliko godina u više prilika, a onda su na red došli drugi kolači i ovaj sam neopravdano zapostavila... 

Kolač je izuzetno bogatog ukusa, od samo četiri sastojka - čokolada, slatka pavlaka, puter i speculaas (špekulas) keks. Što se čokolade tiče, najbolje je da uzmete 3 čokolade za kuvanje (40%-50% kakaoa) i jednu mlečnu. Pavlaka obavezno mlečna, punomasna, a puter kvalitetan. Keks špekulas, kupovni ili domaći, eventualno u obzir dolazi još samo Lotus karamelizirani keks!  Ne preporučuje se da se koristi ni jedan osim ova dva, jer će svi drugi u čokoladi omekšati i nećete dobiti kolač u kome keks, i pored stajanja u čokoladi i na hladnom, ostane hrskav sve dok se kolač ne pojede. Takođe ne bi trebalo dodavati druge sastojke u cilju bogatijeg ukusa, ova četiri su i više nego dovoljna pošto je špekulas keks već zamirisan začinima! 
Mislim, niko neće da vas bije ako ove savete ne poslušate, ali bar prvi put napravite po receptu..


Sastojci: 
400 gr tamne cokolade (ili 3 tamne i 1 mlečna)
250 gr Speculaas keksa 
85 gr putera
200 ml slatke pavlake

Priprema:



  • Duguljasti sud za terin obložiti papirom ili folijom, ako imate silikonski podmažite malo uljem. 
  • Speculaas keks izlomiti na komadiće, al nikako na mnogo sitne koji će da se drobe.
  • U manjem dubljem sudu otopiti puter i slatku pavlaku na laganoj vatri, pazeći da ne prokuva. 
  • Dodati usitnjenu čokoladu (izlomljenu na kocke) i mešati da se čokolada otopi. 
  • Skloniti s vatre i ostaviti par minuta da se malo prohladi. 
  • Dodati izlomljen keks i blago promešati varjačom ili lopaticom.
  • Izliti u pripremljen sud. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.


Pre služenja izvaditi da odstoji pola sata na sobnoj temperaturi, pa seći tanke režnjeve i služiti uz sladoled, šlag ili krem od kisele pavlake

Terin može i da se zamrzne, pa ako ste u gužvi pripremite ga ranije, a pred posluživanje ga sat ranije izvadite da se odledi, secite i uživajte..


14. jun 2015. 

Za okupljanje blogera na Adi sam pravila ovaj terin sa 250 ml slatke pavlake (znači celo pakovanje), bez putera i sa 400 gr crne čokolade od 45% kakaa. Odlično se ponašao, malo je poprašen kakaom i zakićen trešnjama. Svima koji su ga probali se dopao, a evo kako ga je uslikala naša Maja Babić (mamajac):































Ideja - Chicho's Kichen  

14 коментара:

  1. Prekrasan kolac i vjerujem jako ukusan. Ide na listu za isprobavanje sad sam probala vidjeti ima li kod nas isti keks.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana , sigurna sam da imate i Lotus i špekulas keks. Kad ima ovde u Srbiji, a da ih Danska nema. Oni su tradicionalni biskviti poreklom iz tvog komšiluka, Holandije i Nemačke. Hvala na javljanju! ♥

      Избриши
  2. Beautiful! Too bad that in Poland we do not have such cookies :( Have a nice day Dragana!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks, Agnieszka. ♥ I'm sure there are similar biscuits with another name in Poland... Original name is speculaas in Holand, and speculoos in Belgium.

      Избриши
    2. so, I must find!!! Thanks Dear Dragana!!!

      Избриши
    3. Thank you for stopping by ♥

      Избриши
  3. Diiiiiiivan Spekulas terin!
    Moram da priznam da ga nisam pravila, ali sam ga kod tebe jela dvaput, jednom je čak stigao i kao rođendanska tortica, sećaš se : http://www.coolinarika.com/slika/1006943/ ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sećam se, kako da ne... Na crvenom papirnom srcEtu od LeleRose :))) Neke prije su me čak kritikovale što sam pravila manje oblike, a ne kao dugačak terin, al ukus je isti. Hvala ti, draga moja , na svraćanju i komentaru! ♥

      Избриши
  4. Gago, divno si sve napravila, taj kolacic treba rezati na tanke snitice (da duze traje:) i uzivati u svakom zalogaju.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lanče, živa istina to za tanke parčiće... Nosila sam ovaj sa slike na neko druženje, i to ne ceo, nego 2/3. Sekla sam baš tanke parčiće i bilo je zezanje da Gaga hoće sa pola kolača 15 ljudi da zasladi. Međutim, iako se kolač svima dopao, 2 parčeta su čak i pretekla, jer je sladak i baš jak! Hvala ti na lepim rečima! ♥

      Избриши
  5. Jednostavno i fantasticno, a bez pecenja ... Pun pogodak ;-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, a baš je brzinski kolač, gotov za petnaestak minuta. Hvala ti na svraćanju! ♥

      Избриши
  6. Ubitačno opasna kombinacija po mene ;) Odlično <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Opasno, opasno nego šta... Zato sečem najtanje parčiće! Hvala ti ♥

      Избриши